Pieni suklaaleipuri

_MG_1335 kopio

Teen paljon raakasuklaata. Sotken kaakaovoita, raakakaakaojauhetta, lucumaa, riisinlesejauhetta, suolaa, macaa ja hunajaa ja yritän saada yhdistelmästä täydellisen. Raakasuklaa on yksi energian lähteistä, huippukivaa käsityötä.

Mutta nyt seuraa tämän nykyisen tehomaailman silmissä nolo fakta: en tiedä erityisen paljon hypetetyn raakasuklaan terveysvaikutuksista. En tiedä miten lucuma vaikuttaa verisuoniini tai kuinka kaakonipsit saavat poskeni hehkumaan. Tiedän perusasioita ja ehkä vähän enemmän, mutta seison täysin eri viivalla niiden kanssa, jotka pystyvät luettelemaan sata riisinlesejauheen hyvää ominaisuutta.

Sen sijaan raakasuklaa saa minut hyvälle tuulelle. Siitä tuntuu saavan lisää hymyä ja virtaa. Saan oikeasti tehdä käsilläni ja nähdä, kuinka suklaa valmistuu silmieni edessä. Ja kaiken lisäksi osaan vielä tehdä suklaata, jonka mausta oikeasti pidän. Mmm mmm.

_MG_1271 kopio
_MG_1287 kopio_MG_1278 kopio

Temperointia en usein jaksa tehdä (maku.fi: ”Temperointi tarkoittaa suklaan käyttämistä peräjälkeen kolmessa halutussa lämpötilassa. Temperointi tekee suklaasta kauniin kiiltävää. Temperoitu suklaa säilyy harmaantumatta ja sen maku korostuu.”), vaan hyväksyn suklaan sellaisenaan.

Jääkaapissa jähmettynyt suklaa on kauneinta, mutta joskus malttamattomana lykkään kaiken pakkaseen. Pakkanen huurustaa herkkuja ikävästi, joskin se on lähinnä visuaalinen haitta (kuvien harmahtavat legoukot ja robotit ovat pakkasvalikoimasta).

_MG_1326 kopio_MG_1316 kopio

Yksi mukavimmista jutuista on kuitenkin suklaamuotit. Niin kuin kuvista huomaa, minulta löytyy kaapista pari kappaletta. On minulla sellaisia tylsän tavallisiakin muotteja, mutta kuka nyt haluaisi haukata neliökonvehtia, jos vaihtoehtona on nimikirjaimet tai robokobon pää.

Ja hei, jos ei raakamakeisten valmistus houkuta, saa valmiita tuotteita esimerkiksi Toiselta Linjalta, Silvopleestä. Kävin siellä tänään ensimmäistä kertaa (miten ihmeessä siinä onkin kestänyt näin kauan) ja raakana löytyi kakkuja ja suklaapalleroita ainakin.

Nyt, näkemiin.

– Henriikka

12 kommenttia

 1. L 20.1.2015

  Mistä noita lego -muotteja saa????!!! Pakko saaha hetinytttt!

  Vastaa
 2. Mirkka 21.1.2015

  Uuuuuh, ja mistä nuo ihanat kirjainmuotit on? Graafikko-minä meni noista ihan sekaisin :D

  Vastaa
  • Henriikka 21.1.2015

   Ihan superhyvä muotti. Valitettavasti se ei oo kovin helposti ostettavissa, ostin sen itse Berliinistä kirjainmuseosta. Ehkä googlettamalla löytyisi joku jälleenmyyjä?

   Vastaa
 3. Matleena 21.1.2015

  Ihailen miten oot niin maanläheinen ihminen – tai että nautitaan käsillä tekemisestä ja puuhaamisesta sen puuhaamisen takia, eikä siitä syystä että on mikrot ja makrot kohallaan :)

  Vastaa
  • Henriikka 25.1.2015

   Tosi kivasti kirjoitettu. Ja oikeastaan aika hyvin kiteytetty. Joskus tekeminen itsessään on kuitenkin niin paljon tärkeämpää kuin lopputulos.

   Vastaa
 4. RipRap 21.1.2015

  Kannattaa tutustua Matleena Lahden suklaakirjaan. Nimi tais olla raakasuklaata. Niin ihana kirja! Nam kuvia ja ohjeita.

  Vastaa
  • Henriikka 25.1.2015

   Minäpä tutustun. Raakasuklaa kun on niiiin lähellä sydäntä.

   Vastaa
 5. M 22.1.2015

  Mistä noita robotteja saa? :D

  Vastaa
  • Henriikka 22.1.2015

   Hitsi vie, kun muistaisin. Olisinkohan ostanut jostain museokaupasta Brysselistä. Kehnot on neuvot, mutta ehkä Google auttaa.

   Vastaa
 6. Naava 22.1.2015

  Haluan kyllä kokeilla tota raakasuklaa juttua. Mistä hommaat noihin raaka-aineet? varmaan jotkut luomukaupat myy?

  ja tässä toivomuspostaus: tee joku matkustuksen vinkit for dummies tai joku reissuun lähtijän kootut vinkit, koska tässä varailen juuri ensimmäistä kertaa ulkomaanmatkaa (kohteena lontoo) ja haluaisin mahd. hyvin eväin lähteä reissuun. Olisi myös kiva jos lukijat jakaisivat omia matkakokemuksiaan.

  Vastaa
  • Henriikka 25.1.2015

   Kokeile ihmeessä! Minä hommaan raakasuklaa-ainekset usein GreenStreetin nettikaupasta, mutta niitä saa myös esim. Punnitse ja Säästä, Life, Ruohonjuuri ja muut spesiaalikaupat ja niiden nettikaupat.

   Ja hei, olipa hyvä idea kirjoitukselle. Vaikka tietysti voi olla hankala rajata, ollaanko lähdössä kaupunkilomalle vai rantalomalle.. jne.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.