Tilkkuleikkejä

DIYDIY! (Jos joku ihmettelee, mitä se meinaa: ”Do it yourself”) Tällä kertaa esittelen, kuinka vanhoista pöksyistä saa helposti ja pikkuvaivalla uudenveroiset. Korostan, että tämä sopii ihan amatööreillekin, eikä ompelukonetta tarvitse. Oma lähtöasetelmani oli seuraavanlainen: isoveikan vanhat, kuluneet farmarit ja pala kangasta, jota jostain hetken mielijohteesta olin joskus ostanut.
Kun tunailee kangastilkkuja kiinni vaatteisiin, niin kannattaa uusi kangaspala pestä. Joskus kangas saattaa nimittäin kutistua ensimmäisessä pesussa, joka aiheuttaa sitten pohjavaatteen rypistymisen. Harva myöskään tietää kankaista sitä, että sitä voi ostaa kangaskaupasta vain muutaman sentinkin. Tätä leopardikuvioista kangaspalaa ostin Eurokankaasta vain 20 cm. Minimiosto on usein 10 cm.
Ensiksi kankaasta tehdään etutaskuihin piristeet: tukeva kangas pysyy paikoillaa löyhälläkin pistoilla. Isot pistot saavat myös helposti irti, jos tilkkuihin joskus kyllästyy. Käytin normaalia mustaa ompelulankaa, mutta ompelin koko ajan kaksinkertaisella langalla. Käänsin saumavarat piiloon niiltä kohdin, joissa saumat näkyvät taskun ollessa paikallaan. Alemmasta kuvasta huomaa kuitenkin, ettei taskun sisäommel tarvitse välttämättä olla niin siisti, kun se jää piiloon.
Seuraavana ompelin takataskun samaan tyyliin. Takataskua ommeltaessa kannattaa muistaa, ettei vahingossa ompele kahden kankaan läpi ja näin ”taskua kiinni”. Taskupaikan voi ommella joko taskun ulkoreunojen tai vaihtoehtoisesti sisempien saumojen mukaan. Koska kaikki saumat näkyvät, niin käänsin saumavarat piiloon joka sivulta. Halusin itse luoda epäsymmetriaa ompelemalla tilkun vain toiseen takataskuun, mutta mikseipä sitä voisi tehdä molempiinkin.
Vola, valmista! Saapi isoveli olla ylpeänä, että hänen farkkunsa saivat uuden elämän.
Kankaanahan voi käyttää minkälaista vain. Yksiväristä, kuviollista, trikoota, farkkua, nahkaa?
Nyt iltakahville ja tuitui.
Henriikka

12 kommenttia

 1. Inka 29.6.2012

  Siis vitsi miten hienot! Ja en tosiaan tiennyt että kangasta saa ostaa noinkin vähän :D oiskohan kamalan noloa jos menisin muutaman kymmenen sentin kangasostoksille ja samalla menettäisin kankaanostamisneitsyyteni…

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2012

   Joooo itseki olin aivan huvittunut, kun joskus ne antoivat mun ostaa 10 senttiä jotakin kangasta, haha. Ja ehdottomasti, nyt meet ja ostat jotain kymmentä kangasta kaikkia ihan minipalat.

   Vastaa
 2. Mira 29.6.2012

  Oi uuuuh noistahan tuli ihan huikeen makeet! Ite oon himoinnut koittaa tätä pitsillä, utta vielä en oo rohkaistunut. :D

  http://poptartdame.blogspot.fi/

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2012

   Oih pitsi se vasta oliskin magee, varmasti! Sun täytyy sitten raportoida kuinka kävi.

   Vastaa
 3. ♥ Marja ★彡 30.6.2012

  Ei vitsi miten makeet! :o

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2012

   Kiitos! Olin kyllä ihan tyytyväinen lopputulokseen itsekin, vaikka leopardijuttuja alkaa olla jo aikamoisen paljon vaatekaapissa.

   Vastaa
 4. Anonymous 30.6.2012

  KIITOSKIITOSKIITOSKIITOS O.O en ollu edes tajunnu mitään noin simppeliä, kun oon ite enemmän big size puolelta en ikinä löydä mitään erikoisia farkkuja, mutta ai että kun päällystän perus tummansinisten farkkujen toisen takataskun jollain maailman ihanimmalla kuosilla niin <3

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2012

   HEI MAHTAVAA, että sain olla avuksi. Olipas siinä piristävä kommentti. Toivotaan, että farkuistas tulee mageet.

   Vastaa
 5. Kaisa 1.7.2012

  Nämä sun tuunaus-postaukset on niin mainioita! Hienot kesäpöksyt tuli!

  Olen ymmärtänyt että olet kauniiden asioiden ja kesän ystävä ja lisäksi että asut täällä Helsingin vehreässä osassa mummojen parissa kuten minäkin, siispä haluaisin vinkata sulle eräästä ihanasta paikasta. Alppiruusupuutarha Haagassa. Siellä puskat kukkivat juuri nyt uhkeina. Paikka on kuin uskomaton jungle-henkinen satumaailma. Jos et ole vielä käynyt niin kannattaa suunnata päiväkävely sinne suuntaan. Tulet huokailemaan ihastuksesta.

  Aurinkoterveisin, Kaisa

  Vastaa
  • Henriikka 2.7.2012

   Hei Kaisa.

   Ihan supervinkki, kiitos! Yritän mennä heti mahdollisimman pian, kuulostaa aivan ihanalta paikalta. Mummopaikka, paras paikka!

   Vastaa
 6. Miranda 1.7.2012

  oi siistiä, pitää kokeilla!

  Vastaa
  • Henriikka 2.7.2012

   Kokeile ihmeessä, ei oo vaikeeta yhtikäs yhtään.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.