Ensimmäiset hankinnat vauvalle Wauva Kaupasta

Kaupallinen yhteistyö: Wauva Kauppa

Tiistai oli jännittävä päivä. Ajoimme Tampereelle Wauva Kauppaan hankkimaan vauvallemme ensimmäisiä selkeitä hankintoja. Olimme kyllä ostaneet jo kirpputoreilta jonkun verran vaatteita, ja ystävät ovat myös ihanasti antaneet omien lapsiensa vanhoja tarvikkeita sekä äitiys- ja lastenvaatteita kiertoon, mutta esimerkiksi vaunut ja turvakaukalo uupuivat kokonaan.

Muutaman isomman hankinnan olimme päättäneet tehdä suosiolla uutena, minkä vuoksi suuntasimme paljon puhuttuun vauvan- ja lastentarvikeliikkeeseen kauppakeskus Ratinaan.

En ole ennen omaa äitiysaikaani juuri keskittynyt minkäänlaiseen äitiys- tai lastentarvikepuheeseen, mutta tähän kauppaan olen kyllä törmännyt moneen otteeseen sosiaalisen median ihmemaassa. Eikä ihme, palvelu ja liike ovat ihan omaa luokkaansa.

Ensisijaisesti etsimme helppoutta, mutta samalla kuitenkin laadukkaita kestäviä hankintoja – sellaisia jotka kestävät vuosia ja joita voi itse lainata ilolla eteenpäin ja käyttää mahdollisesti myös muiden lasten kanssa tulevaisuudessa. Käytännössä toivoimme siis saavamme sellaista palvelua, että asiat esitetään meille yksinkertaisesti mutta asiantuntevasti.

Vauvahankintoja tehdessä turvallisuus- ja käytännöllisyys-tuntosarvet ovat herkemmällä, kuin ovat koskaan aiemmin elämässäni olleet. Hankinnat eivät ensisijaisesti koske meitä itseämme. Siksikin tuntui tärkeältä tietää tuotteista tarkasti, ja tiedän oman kärsivällisyyteni pettävän internet-speksaamisen äärellä (ihailen kyllä ihan jokaikistä ihmistä, joka pystyy vertailemaan ja analysoimaan tuotteita eri nettisivuilla smoothisti surffaillen.)

Vietimme liikkeessä useamman tunnin. Joo, se on aivan hullua! En usko, että minulle on koskaan käynyt niin minkään liikkeen kanssa, lukuun ottamatta Tukholmassa teininä, kun löysin edulliset vintageliikkeet Päivä Tukholmassa -risteilyllä.

Mutta kyllä vierailu antoikin paljon. Huomasin, että mitä pidemmälle pääsimme tuotteiden esittelyssä, sitä rauhallisemmaksi mieli muuttui: ehkä me ihan oikeasti voimme löytää sopivat jutut vauvallemme ja ehkä meistä kuitenkin voi tulla aivan hyviä vanhempia, vaikkemme ole lähtökohtaisesti olleetkaan niin uskomattoman tietoisia lastentarvike-gamesta.

Nimittäin olemme kyllä jutelleet paljon ja intohimoisesti muun muassa kasvatuksesta, mutta olen huomannut alusta asti, että vauvahankinnat ovat enemmänkin sellainen asia, joka vain kuuluu luonnollisesti asiaan. Ymmärsimme niiden päälle aika paljon enemmän vasta nyt, kun joku selitti meille juurta jaksaen tuotteista ja vastasi lukuisiin kysymyksiimme: ”Siis mikä olikaan sitteri?”

Kasasin tähän postaukseen listaksi mahdollisia vauvahankintoja.

Tämä ei ole sellainen ostoslista odottaville vanhemmille, vaan pikemminkin mahdollisuuksien viidakko: jokainen tekee omat ratkaisunsa, mitkä asiat kokevat vauvalleen ja itselleen tärkeinä ja toisaalta kokemus opettaa varmasti kaikista eniten siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Tulen varmasti vauva-aikana itsekin jakamaan paljon infoa siitä, mitkä tuotteet ovat olleet meillä hittejä ja mitkä mahdollisesti eivät.

Jokainen vauva on uniikki, jokainen perhe on uniikki, jokaisella kodilla ja taloudella on omat tarpeensa ja resurssinsa. Niiden pohjalta kannattaa lähteä kartottamaan sitä, mikä voisi olla itselle sopivin tavarakombo uutena ja käytettynä hankkien.

Ensimmäiset hankinnat vauvalle

Turvakaukalo

Olen kuullut useammalta, että synnäriltä ei pääse lähtemään edes kotiin, jos ei ole asianmukaista turvakaukaloa mukana. Kun kysyin asiasta asiantuntevalta raadilta, eli seuraajaporukaltani, niin kuulemma käytännöt vaihtelevat paljonkin, mutta usea totesi tämän olleen ihan paikkansa pitävä asia siellä, missä he ovat synnyttäneet.

Turvakaukalossa pikkuisen saa siis autoon kyytiin (turvallisesti selkä menosuuntaan), kytkettyä bussissa turvavöihin ja kannettua mukavasti kädessään vaikka kauppaan mukaan.

Turvakaukalo on useimmiten se asia, joka hankitaan uutena, vaikka muu olisikin käytettyä, sillä sen käyttöhistoria on tärkeä tuntea turvallisuuden takaamiseksi.

Meillä on kaksi autoa, jossa toisessa on isofix-järjestelmä, johon kaukalon saa kytkettyä. Halusimme kuitenkin mallin, jonka saa myös turvavöihin tarvittaessa, sillä pakettiautossamme ei ole isofixiä ja luullakseni kuljemme kaukalon kanssa myös esim. bussilla. Päädyimme siksi Nuna Pipa Nest -turvakaukaloon (chestnut-sävyssä) sekä siihen sopivaan jalustaan. Isona syynä oli myös se, että turvakaukalo oli moniin malleihin verrattuna todella kevyt. Toki kauniilla ulkonäölläkin oli osuutta asiaan.

Lämpöpussi

Nostan heti tähän väliin myös lämpöpussin mahdollisuuden, sillä se liittyy niin vahvasti nimenomaan turvakaukaloon. Lämpöpussi suojaa lasta kylmältä ja viimalta sekä lämmittää pakkasissa. Olemassa on tosi paksuja pusseja, jotka ovat omiaan talveen, sekä kevyempiä lämpöpusseja, jotka sopivat vaikka viileille välikeleille.

Meille sopiva ratkaisu voisi olla esimerkiksi Cybex Snøgga Mini -lämpöpussi, jossa on turvakaukalon vöille universaalit säädettävät aukot. Mukana tulee oma säilytyspussi, ja pakattuna pussin koko on vain 20 x 10 cm ja se painaa vain reilu 200 grammaa. Täyte on vettähylkivää ja sen luvataan lämmittävän kosteanakin.

Vaunut

Meillä oli vauvanvaunuille muutama tärkeä kriteeri:

– off road -sopivuus: sopii asvalttiteiden lisäksi myös hiekalle ja isoille poluille ja kulkee tarvittaessa myös loskassa, lumessa yms.
– helppous: ei turhaa kikkailua
– pienikokoisuus: vaunut saa taitettua riittävän pieneen tilaan, jotta ne saa matkaan bussiin, autoon ym.
–  monipuolisuus: vaunukopan saa vaihdettua myöhemmin istuvaan malliin, ja turvakaukalon saa kytkettyä tarvittaessa vaunuihin, toisen lapsen saa tarvittaessa matkaan samoihin vaunuihin lisäkopalla ja adapterilla…
– säädettävyys: meillä vanhemmilla on 25 senttiä pituuseroa, ja vaunujen on sovittava molemmille
– kauneus ja fiilis: halusimme, että vaunuista tulee hyvä mieli

Näiden kriteereiden pohjalta valitsimme meille sopivimmiksi UPPAbaby Vista V2 Yhdistelmävaunut (metsänvihreän sävyssä kuten yllä olevissa kuvissa).  Vanut täyttivät kaikki kriteerimme. Sen lisäksi siihen saa jopa kolmannen lapsen seisomalaudalla ja siinä on esimerkiksi extrasuuri tavarasäilytyskori.

Sänky

Ostimme itse vauvansängyn käytettynä ystävältämme, ja toisen päreisen, kehtomallisen (vaikka alakertaan, päiväunia varten) saimme kaverilta yllätyslahjana. Vähän kasvettuaan Tikku pääsee isoisänsä, eli minun isäni vanhaan pinnasänkyyn nukkumaan. Emme siis syynänneet tällä kertaa Wauvassa sänkyä.

Jos lähtisin nyt kuitenkin ostamaan unipaikkaa Wauvan valikoimista, valitsisin sängyksi varmaankin Stokke Sleepi mini -starttipaketin, jota voi sitten kasvattaa jatkopaloilla vauvan kasvettua. Näitä on näkynyt somessa lähiaikoina, enkä ole kuullut yhtäkään poikkisanaa sänkyvalinnasta.

Patja, petivaatteet, kosteusuoja ja lakanat

Aivan tyhjään sänkyyn lasta ei kannata asettaa unille, vaan patja ja petivaatteet lakanoineen tuovat lisämukavuutta.

Patjaa emme vielä ostaneet, koska emme olleet tajunnet napata sängyn tai kehdon mittoja matkaan ennen Tampereen visiittiämme. Sen vuoksi emme myöskään osanneet vielä katsella patjan kosteussuojia. Sen sijaan Nord Babyn Lapsen peitto ja tyyny -pakkaus tuntui sopivalta valinnalta, kuten myös Done By Deerin lakanat (yllä kuvassa), jotka on valmistettu sertifioidusta luomupuuvillasta (näitä on saatavana sekä baby- että junior-kokoisena).

Vauvathan eivät tarvitse tyynyä, mutta jos sellaisen haluaa ostaa (jos lapsen päänmuoto ei ota esimerkiksi muotoutuakseen synnytyksen jälkeen, jos hän aina vain nukkuu selällään tms.), on vatsasyntyneille olemassa muun muassa Motherhood ergonominen tyyny.

Myöskään pinnasängyn reunapehmusteita en ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Pehmuste estää unissaan pyörivän lapsen käsien ja jalojen menoa pinnojen väliin. Tällaisen joku kätevä ompelee itse, mutta kröhöm, itse en kuulu heihin.

Makuupussi

Makuupussilla saa halutessaan lisälämpöä vaunuihin tai esimerkiksi pulkkaan, jolloin ulkovarusteita ei tarvitse olla niin kosolti päällä.

Haluaisin erikseen nostaa esiin täysin Suomessa suunnitellun ja valmistetun Joutsen-untuvamakuupussin, jonka saa tarvittaessa avattua myös peitoksi tai vaikka pieneksi unipesäksi sohvalle tai sängyn pohjalle (yllä kuvassa). Useampi seuraaja on laittanut tästä erikseen viestiä ja fiilistellyt, joten luullakseni erinomainen tuote.

Kantoreppu

Kantoreppu oli varmaan ensimmäinen vauvatarvike, jonka mies sanoi tahtovansa meille. Meille molemmille on todella tärkeää, että vauva pystyisi adaptoitumaan liikkuvaan arkeemme (– en tietenkään tarkoita sitä, että elämämme pysyisi ennallaan, vaan että voisimme elää vauva- ja lapsiperheelle sopivaa seikkailijaelämää). Kantorepussa vauva kulkee helposti ja kevyesti mukana silloin, kun vaunuilla ei pääse enää eteenpäin tai niitä ei ole matkassa.

Puntaroimme kovasti yllä olevian kahden kantorepun välillä. Sekä Ergobaby Omni 360 –, että Stokke Mycarrier -kantoreppu tuntuivat aivan loistavilta. Kumpaankin sai vauvan sekä vatsa- että selkäpuolelle ja vauvan kasvot sekä menosuuntaan että kantajaa päin. Lopulta päädyimme aika arvalla Stokkeen, mutta luullakseni olisimme olleet tosi tyytyväisiä kumpaankin.

Amme

Vauvan kylvettäminen on jotenkin niin liikuttava asia, etten malta odottaa, että pääsen kokemaan senkin ihan itse. Mielikuvissani amme oli joku sellainen retroämpäri, jossa vauva vähän pärskyttelee menemään, mutta tässäkin on selvästi menty aika pitkillä harppauksilla eteenpäin.

Yritimme löytää ammeen, joka sopisi mahdollisimman pitkään ja olisi vauvalle mahdollisimman turvallinen. Valintamme oli lopulta Stokke Flexi Bath X-Large -amme, sillä sen saa taitettua vaikka kaappiin piiloon, kun se ei ole käytössä. Lisäksi suorat reunat tekevät sen, että lapsi pysyy istuma-asennossa kylpemään ammeessa ilman tukeakin. XL-koon valitsimme, sillä sinne mahtuu mukaan vauvan kanssa vaikka taaperokin. Toisin kuin ammeen pienenmpään malliin, tuohon suurempaan ei ollut saatavilla tukijalkoja, joten kylvetämme suosiolla maantasassa. Sen sijaan Newborn support -vauvan kylvetystuki tuntui tosi hyvältä idealta, jotta vauvaa ei tarvitse koko ajan tukea selästä kylvyn aikana.

Oli kivaa, kun niin moni seuraaja laittoi viestiä, että juuri tämä kyseinen amme on toiminut heidän perheessään huippuhyvin. Samoin kertoi moni myös seuraavasta esittelemästäni tuotteesta, syöttötuolista.

Syöttötuoli

Syöttötuolissahan ihan pikkuinen ei istu vielä lainkaan, joten tämän kanssa ei välttämättä tarvitse kiirehtiä. Halusin kuitenkin nostaa tämän omaksi kohdakseen listalle, sillä juuri syöttötuoleista löytyi yksi lempituotteistani koko liikkeessa: Stokken Tripp Trapp -klassikkosyöttötuoli, joka mukautuu eri elämänvaiheisiin. Puisen tuoliin on saatavilla eri lisäosia ja se sopii vastasyntyneestä aina 140-kiloiselle aikuiselle asti. Olipa eräällä Wauva Kaupan työntekijälläkin tällainen omana työtuolinaankin. Tripp Trappit taitavat olla vähän sellaisia perintökalleuksia, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle.

Me ihastuimme ajatukseen, että vauva voisi olla heti synnyttyään ruokapöydässä kanssamme newborn-setin kanssa pötkötellen ja myöhemmin siirtyä sitten vauvasettiin pehmusteineen ja tarjottimineen istumaan. Värejä tuolissa oli aivan hillitön määrä (kaksi kuvaa ylempänä sävyvaihtoehdot). Itse valitsimme Walnut Brown -sävyn, jotta se istuisi muihin ruokailutuoleihin parhaiten.

Imetystarvikkeet

Imetys on mielestäni yksi hämmentävimmistä jutuista koko vauvahommassa. Yhtäkkiä rinnat (toivottavasti) alkavat tuottaa ruokaa vauvalle, jolla hän pärjää aika pitkälle. Oma toiveeni on, että imetys onnistuisi, joten keskityin vahvasti myös Wauvan imetystarvikkeisiin:

– Rintapumppu: Rintapumppu mahdollistaa maidon pumppaamisen omilla ehdoillasi, vaikka kotona, töissä tai menossa ollessasi. Pumpun avulla myös isän voi ottaa mukaan vauvan ruokintaan. Fancyimmillaan Elvien rintapumpun käyttöön ei tarvitse edes käsiä, sen voi sujauttaa liiviin ja vaikka lukea kirjaa samalla (wau). Sen rinnalla on kuitenkin vaikka miten monia käsi- ja sähkökäyttöisiä pumppuja hoitamaan homma.

– Liivinsuojukset: Rinnoista tulee imetyksen aikaan usein ylivuotoa myös silloin, kun ei ole imettämässä. Liivinsuojukset suojelevat rintsikoita sotkulta keräten vuotavaa maitoa talteen. Suojuksia on kertakäyttöisiä (esim. Lansinoh) tai pestäviä (esim. Lansinoh tai kotimaiset, bambuiset Lola&Lykke:ltä)

– Maidonkerääjä: Usein imettäessä myös toisesta rinnasta valuu maitoa. Maidonkerääjällä saa kerättyä maidon talteen myös toisesta rinnasta. Ajattelin itse kokeilla tätä simppeliä Lansinoh-maidonkerääjää. Aika näyttää, kuinka omat imetyshommat sujuvat.

– Tuttipullo ja tuttipäät: tuttipullo ja vauvan kokoon ja ikään soveltuva tuttipää (määrittää millä volyymilla maitoa tulee suuhun) ovat aika must hankinta ainakin, jos haluaa isän osallistuvan ruokintaan tai jos käyttää äidinmaidonkorviketta.

– Imetystyyny: sain itse imetystyynyn käytettynä ystävältä, mutta erilaisia vaihtoehtoja löytyy kyllä tähänkin hommaan, jos imetystyynyä kaipaa.

– Imetysliivit: Vielä olisi imetysliivit/-liivejä hankkimatta, mutta toivon mukaan tässä parissa kuukaudessa ehtii vielä vallan hyvin löytää sopivia.

Hoitopöytä ja/tai -alusta

Valmiiksi täytetty hoitopöytä on tuttu näky somesta: odottavat vanhemmat laittavat kaiken valmiiksi vauvaa varten hoidolle pyhitettyyn lipastoon tai muunlaiseen hoitopisteesen. Simppeleimmillään hoitopöytä on kosteutta hylkivä, pehmeä alusta, jonka voi laittaa vaikka pesukoneen päälle. Prämeimmillään asiaan hankitaan ihkaoma huonekalu, joka voi myöhemmin toimittaa vaikka lelunsäilytyslipaston virkaa.

Olemme ajatelleet yläkerran vessaan ihan hoitopöytää. Stokken hoitopöytä/-lipasto Hazy Gray -sävyisenä ja Home Changer -hoitotasolla voisi sopia sinne hyvin. Alakerran kodinhoitohuoneeseen ajattelimme heittää arkkupakastimen päälle jonkun yksinkertaisen hoitoalustan, jotta tarvittaessa vaipanvaihtohommat voi hoitaa sielläkin. Mitä helpompaa kaikki on, sitä parempi.

Harsot

Suurin osa vanhemmista tuntuu vannovan harsojen nimeen. Niiden päällä vauvan voi röyhtäyttää, niillä voi pyyhkiä puklut ja pepun, niillä voi kuulemma tehdä vähän mitä vaan. Itselleni tämä maailma on vielä mysteeri, mutta moni ystävä on sanonut, että päivässä saattaa kulua monia harsoja.

Harsot ovat yksi söpöimpiä käytännönjuttuja tässä hankintojen ihmeellisessä maailmassa. Niitä on joka makuun, kaikissa väreissä ja kuoseissa. Wauvakaupan valikoimien suosikkejani ovat esim. Done By Deer Dreamy Dots -harsot (nämä ruskeatkin ovat ihanat!) , yksinkertaiset valkoiset LillaNel -harsot, Duetbabyn bambuinen nalleharso sekä Motherhood esipestyt harsot minttukuviossa sekä pilkuissa.

Olen itse antanut lähiaikoina tuoreille vanhemmille lahjaksi jonkun kauniin harson sekä jotain ilahduttavaa nimenomaan vanhemmille, vaikkapa ruokaa. Aina ovat tykänneet.

Hoitolaukku

Hoitolaukussa kulkevat kätevästi ja helposti mukana kaikki, mitä vauva kodin ulkopuolella tarvitsee: vaihtovappaa, harsoa, kosteuspyyhkeitä, pyllyvoidetta… mitä nyt ikinä!

Itse näin hyllyssä heti muovipuolloista tehdyn Done By Deerin hoitorepun, sillä se on aivan törkeän tyylikäs, mutta kaikenlisäksi vedenhylkivyys olisi loistava ominaisuus tulevan kesän veneretkillemme. Mukana on myös vedenkestävä hoitoalusta. On kyllä aika mainiota, että hoitolaukku on niin tyylikäs, että sitä tekee mieli käyttää noin niinku aina muutenki.

Leikkimatto

Leikkimatot ovat lapsen touhuilua, kehittymistä ja pötköttelyä varten. Tämä oli muuten ensimmäinen tuotesarja, josta itselleni tuli sellainen olo, että nämä ovat yksinkertaisesti niin järkyttävän kirjavia, etten osaa kuvitella yhtäkään olohuoneemme lattialle, vaikka todella suloisia ovatkin. Toisaalta harmaa-valko-musta tuntui vauvalle liian valjulta – luulisi värien nimenomaan herättelevän vauvan aisteja paremmin, vaikka voinpa olla ihan väärässäkin.

Lopulta tajusimme, että yksi leikkimatoista on tiipiinmuotoinen ja kaikin puolin kivannnäköinen. Arvaatte varmaan, että tämä kyseinen Skip Hop Camping Cubs Leikkimatto nousi samantien suosikiksi? Maton takaseinään saa jopa metsämaiseman!

Tutteja

Tuteistakin olen kuullut, että vasta vauva näyttää, minkä se suuhansa huolii tai tarvitseeko hän tuttia ylipäänsä. Me valkkasimme kuitenkin tuttivalikoimista yllä olevassa kuvassa olevat Hevean luonnonkumitutit, jotka ovat myös maailman ensimmäiset täysin muovittomat mutta värilliset luonnonkumitutit. Kaikkea sitä! Siistiä. Luulisi Tikulle kelpaavan.

Purulelu

Vaikka vauvan purulelut ovatkin varsin tarpeellinen keksintö, alkaa minua aina naurattaa koko ajatus. Jotenkin pitkään näin purulelut vain eläinten käytössä. Leluille on kuitenkin paikkansa myös pikkuisen ihmisen elämässä: Kun vauva alkaa tehdä hampaita, ja ikenet kutisevat kovasti, tuovat erilaiset purulelut helpotusta kutinaan. Hyvältä vaihtoehdolta vaikutti muun muassa tällainen Hevean luonnonkuminen puruankka.

Sitteri

Sitteriin vauvan saa hetkeksi istuskelemaan tai pötköttelemään, mikäli vanhempi tarvitsee kädet vapaaksi muita arjen touhuja varten. Ainakin omat ystävät ovat kiittäneet sitteriä syvästi muun muassa niissä hetkissä, kun ovat tahtoneet suihkuun tai vessaan.

Sittereitä on tosi moneen lähtöön, erilaisilla ominaisuuksilla. Itse halusimme löytää sellaisen, joka kehittäisi mahdollisesti lapsen motoriikkaa, mutta joka olisi sen verran pieni tai pieneksi menevä, ettei sen tarvisisi olla koko ajan esillä tai käytössä. Meidän perheelle sopivimmilta tuntuu BabyBjörn Balance Bliss -sitteri.

Matkasänky

Matkasänky tuntui meille sellaiselta ihanalta extrahaaveelta. Se rakentaa kantorepun kanssa unelmaa siitä, että vauva sulautuisi mukaan liikkuivaiseen elämäntapaamme tai voisi ottaa nokoset vaikka rannalla.

Matkasänkyjä katsellessamme kriteerinämme oli nimenomaan se, että sänky olisi mahdollisimman kevyt ja pieneen menevä, jotta se olisi oikeasti helppo ottaa mukaan ja yksinkertainen kasata perillä.

AeroMoov matkasänky on juuri tällainen, sillä se painaa alle 5 kiloa, ja pohja on vesitiivis. Mukana tulee välipohja, jolla pienen vauvan saa ergonomisemmalle korkeudella ja lapsen kasvaessa ja oppiessa istumaan, pohjan voi laskea alatasolle.

Unipesä

Lopuksi nostan vielä kaksi uneen liittyvää lisävinkkiä, sillä kumpaakin olen nähnyt ja kuullut nyt useiden tuttujen vanhempien käyttävän vauvojensa kanssa.

Ensimmäinen vinkeistä on unipesä/vauvapesä. Vauvapesä antaa turvallisuudentunnetta pienentämällä pienen vauvan makuutilaa. Pesää voi käyttää myös tilanjakajana perhepedissä nukkuessa. Tällaisessa pesässä vauva voi nukkua vaikka sohvalla tai ystävien luo vierailulla.

Minusta potentiaaliselta vaikutti kotimainen, puuvillainen Anne&Mikael -vauvapesä, jonka kokoa saa muokattua nyörejä kiristämällä ja löysäämällä ja joka on konepestävä.

Kapalopussi

Toinen vikoista univinkeistä on kapalopussi, joka on myös taatusti hellyyttävin tuote koko listalla. Kapalopussissa makaava beibi on kuin pieni meritähti.

Söpöyden lisäksi kapalopusseista on toisille vauvoille hyötyäkin, sillä se tuo monelle vauvalle rauhaa. Siellä vauva saa nukkua luonnollisessa asennossa niin, että kädet ovat turvallisesti ojennettuuna pään vierellä. Kapalopussin siivet mahdollistavat vauvan rauhoittaa itsensä takaisin uneen viemällä nyrkin suuhun ja silittämällä poskea (kuulemma vastasyntyinelle luonnollinen tapa).

Mielenkiintoista päästä kokeilemaan kapalopussia. Me hankimme Love to Dream Swaddle Up -kapalopussit. Pussit valitaan aina vauvan painokilon mukaan, koko on useampia. (Oikeesti tsekatkaapa, miten supersöpö!)

Olipahan melkoinen kirjoitus! Sellainen lista, että aivan hiki tuli päähän, kun kirjoitin tätä kaikkea ylös. Sydämestäni toivon, että näistä vinkkauksista on teille hyötyä ja että saatte omat hankintanne aluillenne tällaisen vinkkilistan inspiroimana. Tai mikäli perheenlisäys ei ole edes ajankohtainen asia nyt tai koskaan, niin ehkäpä joku oppii jotain uutta? Itse ainakin opin Wauva Kauppa -visiitilläni aivan tosi paljon, ja uuden oppiminen tuntuu aina hyvältä.

Listaamieni asioiden lisäksi jäin miettimään myös seuraavien tuotteiden hankintaa: itkuhälyttimet, vauvalle sopivat kynsisakset/-viila, kuumemittari, silikoninen nännisuojus imettämiseen ja huppupyyhe kylpyhommiin. Näiden lisäksi on toki hankittava vaippoja, pyllyvoidetta, kosteuspyyhkeitä yms. Mutta on tässä toivon mukaan vielä aikaa makustella, mitä kaikkea sitä tarvitseekaan. Unohdinko jotain olennaista? Tell me!

Tuliko teille mieleen joku tuoteryhmä tai suosikkituote, josta haluatte vinkata? Olisi aivan huippua kuulla, millaiset hankinnat olette kokeneet parhaaksi ja toisaalta sekin, millaiset jutut on tullut hankittua aivan suotta? Jokainen vauva on aivan omanlaisensa, samoin perhe, joten mitään universaaleja sääntöjä ei kannata vetää oman kokemuksensa perusteella, mutta vinkkailut ovat aina hyödyllisiä (sekä minulle että muille seuraajille).

Nyt silmäni alkavat tipahtaa kiinni usean tunnin kirjoittamisen jälkeen, joten vaihdan kirjoitusmoodin kirjanlukuun ja iltapalan syöntiin.

Kiitos Wauva Kaupalle huippuvierailusta sekä -palvelusta. Toivottavasti pääsen taas pian luoksenne Tampereelle, mutta siihen saakka tyydyn tutkailemaan kaikkea verkkokaupassa.

Iloa ja hyvää oloa tulevaan viikkoon kaikille!

-Henriikka

20 kommenttia

 1. Josu 24.1.2021

  Kiva bloggaus, kuten sun bloggauset noin muutenkin yleensä! :) Meillä syntyi viime maaliskuussa esikoinen ja kovasti koetin perehtyä mitä kannattaa hankkia etukäteen somesta ja blogeista. Joo, jokainen vauva ON yksilö. Meidän vauva suuttui tutista. Kokeilin kolmea erilaista ja sitten totesin et me eletään ilman, eipähän tarvitse vieroittaa sitä siitä. Ja hyvin on pärjätty, loistavasti. Eikä koskaan oo tutti hukassa, esim. öisin!

  Myös tuttipullot on ollut ihan turhia. Käytetty kerran. Sen sijaan silikoniset jääpalamuotit ja muffinsivuuat on parasta. Saa annospakastettua vauvan muonia.
  Lisäksi ihania on ImseVimsen kestoliivinsuojat! Ihania. (joskin se on yksilöllistä miten paksut suojat tarvitsee). ImseVimsen kestorätit, joita käytän siis vauvan kasvojen ja käsien pyyhkimiseen talouspaperin sijaan ruokailun jälkeen. Menis talouspaperia ihan hervottaman paljon, mutta mullapa on pestävät talouspaperit! Vois toki käyttää harsoakin tähän.

  Jos innostuntu kantamisesta ja haluat liinailla/reppuilla, tai tarviit esim. kantorinkkaa, niin liity Facen Kantovälinekirppikselle. Sieltä löytyy tosi avuliasta porukkaa, jotka myy sulle just sen välineen mitä sä oikeasti tarviit. Meillä on reppu ja kantotakki mahdollisti esim. uutena vuotena makkaran grillailun metsässä kodassa. Liinassa oon pitänyt paljon kotona, kiva esim. hakea postit tai haravoida pihaa, silleen et vauva on liinassa. Reppu on nopeampi ja tien päällä kivempi, mutta liina on mukavampi omille hartioille. Kannattaa koettaa. Vaikka kantovälinelainaamosta!

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Kiitos. Ja se on varmasti just niin kuin sanoit – ei oikein voi etukäteen kuin arvailla, mikä toimii huipusti ja mikä ei yhtään.

   Silikoniset jääpalamuotit ja muffinsivuuat tuli kyllä aivan uutena vinkkinä. Täytyy pitää mielessä, kun asia on ajankohtainen. Myös kantovälinerinkka-kirppis oli supervinkki, kiitos. Liina vois olla hyvä lisä repun kanssa, just nimenomaan sisälle.

   Vastaa
 2. Sirkku 24.1.2021

  Äitiyspakkaus pelastaa aika paljon! Ja hankkipa sen tai ei, niin kannattaa ainakin kurkata mitä se sisältää, kynsisakset muun muassa :)
  Lempeänä muistutuksena, että kaupat ovat auki myös lapsen syntymän jälkeen, itse koin että kannattaa hankkia asioita sitten kun niitä tarvitsee. Meillä oli mm. monta tuttipulloa, jotka sitten olikin ihan ”väärän” mallisia kun sairaalassa totuimme käyttämään tietynlaista.

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Erinomainen vinkki. Tsekkasin sun vinkistä sen pakkauksen sisällön ja hups, siellähän tosiaan oli kuumemittari ja kynsisaksetkin. Oltiin kyllä jo ennakkoon päätetty, että ehdottomasti otetaan pakkaus. <3

   Vastaa
 3. Västis 24.1.2021

  Mulle harsot on myös mysteeri – kaikki pienten lasten vanhemmat vaan puhuu aina niistä. Oon ennen kuvitellut, että ne olisi jotain sideharson kaltaista höttöä, mutta ilmeisesti ne on jotain kangasliinoja (tajusin tämän, kun katsoin nuo linkit)? Vauvatarvikemaailma on todella hämmentävä oma maailmansa!

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   HAHAHAah ymmärrän niin hyvin. Itsekin oon ajatellut, että ne on jotain heppoista sideharsoa, mutta oon saanut tässä viimeisen puolen vuoden aikana vinkkejä, kuinka ne kestävät ikuisuuden ja päätyvät huipuiksi siivousräteiksi ja vaikka mihin muuhun. :-D Mystinen maailma.

   Vastaa
 4. Anna 25.1.2021

  Mikäli aiotte vaunutella offroad tai pikkuteillä meidän ilmastossamme talvikeleillä (märkä lumi ja loska PAHIN!!), suosittelen hankkimaan kakkosvaunuiksi (esim. käytettynä) sellaiset, joissa on mahdollisimman isot pyörät. Nuo kääntyvät etupyörät ovat toki näppärät monissa tilanteissa, mutta tosi vaikeat märässä lumikelissä ja itse asiassa kurassa/märässä hiekassa myös. Isoilla pyörillä meni sen sijaan yllättävänkin helposti.

  Vauvan kanssa pärjää lopulta aika vähällä kamalla. Esim. kantoreppuja tai liinaa kannattaa ensin lainata kaverilta, jotta näkee, tykkääkö oma vauva siitä. Itse menin ostamaan kalliin designkantoliinan, eikä tyttö suostunut koskaan liinailuun sen enempää kuin reppuunkaan. Sen sijaan halusi innokkaasti touhuta päivät – ja toisaalta kaikkien yllätykseksi nukkui jo kolmen viikon ikäisestä 7h ehjiä öitä. Eikä tutti kelvannut koskaan, ei myöskään pullo… ;) Eli tutustu ensin vauvaan, ja hanki vasta sitten pikkuhiljaa tarpeeseen.

  Turvakaukalo on must. Se kannattaa hankkia jo valmiiksi, ehkä myös ne vaunut. Mutta äitiyspakkauksesta löytyy vaikka mitä, ja kaikkea muuta ehtii sitten hommata myöhemminkin.

  Onnea uuteen, ihanaan elämänvaiheeseen!! <3

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Kiitos viestistä. Ja äitiyspakkaus on kyllä ihan maaginen juttu. Just kattelin, mitä kaikkea sieltä on tulossa ja on kyllä ihan hullu paketti. <3 !!

   Ja hyvä vinkki myös offroad-rattaat. Täytyy tsekkailla ensin, miten nuo meidän rattaat käytännössä etenevät kinoksissa ja loskassa ja miettiä sitten, olisko toiset hyvät vai voisko vaikka hankkia sellaiset etupyöräsukset tai jotain sellaista. Tuntuu, että aika näyttää niin monessa asiassa, mitä tarvitaan.

   Vastaa
 5. Olga 25.1.2021

  Moi ja ihanaa kun joka päivä ootte lähempänä vauvaperhe-elämää! Teistä tulee niin upee perhe!

  Ite asennoidun/asennoiduin vauvan tuloon sillä ajatuksella, että vauvoista tehdään jos jonkinmoista bisnestä ja hommaan etukäteen vain pakolliset ja sit katson, mitä tarvitsen.

  Lopulta vastasyntynyt pieni nyytti tarvitsee lähinnä vanhempiaan ja heidän yhteydessä olemista. Ekat päivät ihokontaktin ylivoimaisuuden takia ei ees vaatteita, vain vaippoja. Mut vaipoista et kirjoittanut. Niitähän löytyy niin kerakäyttöisiä kuin kestovaippojakin. Vaatteissa ylivoimaisia on villavaatteet!

  Sit nukkumisesta. Sänkyäkään vauva ei tarvitse. Toki jotkut nukuttaa vauvoja omaan sänkyyn ja se on jokaisen perheen oma valinta. Mut perhepeti eli vauvan vieressä nukkuminen on läheisyyden ja imetyksen kannalta suotuisampi. Vinkkaan tähän alle Imetyksen tuen artikkelin perhepedistä. Samassa artikkelissa on mainittuna myös unipesä, josta mainitsit tässä kirjoituksessa. Sen ehkä ite jättäisin tältä sun listalta pois, koska Tukes suosittelee, että unipesää käytetään vain, kun aikuinen on hereillä ja pystyy valvomaan vauvaa eli unipesiin liittyy turvallisuusriski ja ite pidän unipesää aika turhanakin.

  https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/perhepeti/

  Sit jatkan edelleen siitä, että vauva haluaa ennen kaikkea olla yhteydessä vanhempiin. Siksi kantovälineet on huippuja muutenkin kuin retkeillessä, ja kantaminen edistää myös motorista kehityä. Meillä trikoinen kantoliina vastasyntyneiden kanssa ollut helpoin ja paras ja sit reppu isomman kanssa. Vauvat viihtyy vaihtelevasti rattaissa, lattialla, sängyssä tms. Mut kantoliina on ihan paras ratkaisu siihen, että vauva tarvitsee syliä ja vanhempi saa kädet vapaaksi. Kantoliina on erityisesti ollut meidän perheen isin pelastus, kun on ollut konkreettinen apu rauhoittaa vauva ilman tissiä.

  Sit mainitsen vielä jumppapallon. Ei varmaan kaikilla must, mutta meillä todellakin. Tämä ehkä erityisesti isin käytössä yhdistettynä kantoliinan kanssa. Erityisesti tosi tarvitsevan esikoisen kanssa isot pomput jumppapallolla vauva kantoliinassa oli meidän paljon paljon käytetty kikka.

  Koska vauvat ja vauvaperheet on mun sydäntä tosi lähellä, niin näkisin, että kaiken tavaran sijaan haluaisin ympäröidä vauvat ja perheet kaikella henkisellä hyvällä. Sosiaalisella tuella, itsemyötätunnolla, faktoihin perustuvalla tiedolla, hengähdyshetkillä, ilolla ja rakkaudella omaa perhettä kohtaan, luottamuksella omiin ja vauvan kykyihin ja rauhalla elää omannäköistä perhe-elämää. Näiden teemojen editämiseksi on useita organisaatioita ja toimijoita. Ja samalla kun päätyy seuraamaan kaikenlaisia sometilejä ja sivustoja, niin suosittelen rajaamaan just semmoisiin, jotka voimauttaa ja tukee omaa visiota äitiydestä. Jos kiinnostaa, niin voin vinkata, mitkä sivustot/käyttäjät omaa äitiyttä on vahvistaneet. :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Hellohello ja kiitos kommentista <3

   Joo, ihan oikeassa oot, että tietysti tärkeintä on vanhemmat ja yhteys. En jotenkin osaa edes ajatella näitä samassa yhteydessä, siis "tavaroita" ja sitä rakkautta, koska tavarat nyt ovat vain tavaroita eivätkä liity siihen rakkaudenmäärään yhtään mitenkään.

   Aika näyttää, millaiset jutut toimii vauvalle ja itselle, meidän perheelle. Perhepedistä luinkin Lääkärilehdestä myös vastakkaisen näkökulman, että täytyy ajan ja eri lähteiden kautta vähän etsiskellä omaa tapaa olla vanhempi ja perhe. Ehdottomasti tärkeintä on tietysti vauva, mutta eipä tässä kannata itseäkään matkalla hukata. <3

   Jumppapallo! Sehän on muuten ihan briljantti idea. Miten olinkin unohtanut, täytyy Torista tsekkailla löytyiskö lähistöltä sopiva, jos näyttää siltä sitten syntymän jälkeen, että sellaisen vois tarvita. Myös tuollainen kantoliina voisi olla ihan vastasyntyneelle tosi hyvä. Sellainen kepeämpi malli kuin tuo reppu, että saisi ihan tuohon lähelle.

   Vastaa
   • Reetta 2.2.2021

    Jumppapallo!! Helpottaa myös paljon supistusten kanssa! Lisäksi mies voi tarjota alaselän hierontaa vaikka tennispallolla naisen nojailessa jumppikseen.
    Jumppapallo rauhoittaa myös vastasyntynyttä, mutta meille syntyibsiitä liikeassosiaatio josta päästiin vasta unikoulun avulla pois. Mukavaa odotusaikaa :)

    Vastaa
   • Olga 4.2.2021

    Hei!

    Ihan oikeassa oot, että tavaran fiilistely ei ole pois rakkaudelta ja yhteyteen panostamiselta eikä niistä tarvitse tehdä vastakkainasettelua. Itselleni vaan joskus (varmasti myös jotenkin korostetusti) tarttuu silmiin se, että valmistautuminen vauvan tuloon painottuu nimenomaan tavarapuolelle. Ja onhan se konkreettistakin konkreettisempaa nähdä ne maailman söpöimmät pienet vaatteet ja tavarat omassa elinpiirissä ja tajuta, että tää on pian tätä!! Mutta ehkä just vähemmälle jää (ainakin markkinakoneistoissa) semmoinen henkinen, tiedollinen ja kehollinen valmistautuminen.

    Mutta vielä perhepetiasiasta. Tää on ehkä osoitus siitä, että vanhemmuuteen kohdistuu monenmoisia erilaisia arvoja ja näkökulmia ja toimintatapoja. Se ehkä ahdistaakin välillä mua, että kaikki joutuu käymään ehkä tuulisenkin polun löytääkseen sen varmuuden siihen, miten ite haluaa lapsiperhe-elämää elää. Ja siihen oman tyylin löytämiseen totisesti toivon teille rauhaa.

    Oliko se lääkärilehden artikkeli tämä? https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/vieressa-nukuttamista-ei-voi-suositella/ Tässäkin jutussa mainitaan kuitenkin, että ”vauvan terveys voi olla vaarassa, jos vanhemmat eivät osaa pitää riittävän hyvää huolta turvallisuudesta”

    Oon näitä teemoja aika paljon pyöritellyt ja voin vinkata lisää lukemista aiheesta. Ja samalla kun todella haluan toivottaa teille just sitä nukkumaratkaisua, mikä teille parhaiten sopii, niin totean, että turvallisesti toteutettuna perhepeti on turvallinen toteuttaa. Suomen Kätilöliitto on ottanut amerikkalaisiin suosituksiin kantaa siten, että ”yhdysvaltalainen suositus ei sovellu suoraan siirrettäväksi suomalaiseen terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan”. Tässä Kätilöliiton kannanotto vauvan vieressä nukkumisen puolesta turvallisessa perhepedissä toteutettuna (jossa napakasti ja kattavasti tutkimustiietoa perhepetiin liittyvistä teemoista):

    https://asiakas.kotisivukone.com/files/suomenkatiloliitto.kotisivukone.com/tiedostot/Vauvan_vieressa_nukuttaminen

    Ja siis en haluu nipottaa tai jotenkin paukuttaa. Haluun olla vähentämässä syyllisyyden taakkaan jos joku kokeekin perhepedin hyväksi ratkaisuksi <3

    Vastaa
 6. Laura 25.1.2021

  Onpa ihana postaus! Itselle vauvantavarat ei ole millään mittapuulla ajankohtaisia, mutta tällaisia postauksia on jostain syysttä todella mielenkiintoista lukea. Tsemppiä uuteen elämäntilanteeseen!

  Toivottavasti saataisiin kuulla lisää myös kodin remontista

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Tätä on ollut hauska kuulla. Että tällaiset jutut tuntuvat kiinnostavan jopa sellaisia, jotka eivät näe asiaa koskaan ajankohtaisena. Mutta niinhän se onkin, että yhtä lailla tästä voi oppia omaan elämään, vaikka ei vanhemman roolissa oliskaan nyt tai koskaan. Ympärillä kun on kuitenkin maailmassa lapsia ja vanhempia koko ajan.

   Vastaa
 7. Minttu Laukkanen 26.1.2021

  Tuo oli ihanaa ja jännittävää aikaa ja samalla olin ihan ulalla kaikesta uudesta :) Meillä pojalle ei kelvanneet tutit eikä pullo vaikka kuinka yritettiin. Rinta sitten sitäkin paremmin! Kantoreppu oli ihana kun sen kanssa päästiin metsäretkille. Toki riippuu siitä viihtyykö vauva siinä. Tsemppiä ja nauttikaa pienestä ihmeestä :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Jokainen pikkuinen on varmasti niin omanlaisensa, ettei koskaan tiedä entuudestaan, mikä toimii ja mikä ei. Rakkaus toki toimii aina <3

   Vastaa
 8. Nimetön 30.1.2021

  Oletko sattunut katsomaan vielä Ami Lindholmin lyhytelokuvaa Mother and Milk? Aivan ihana kymmenenminuuttinen, puhutteleva, villi, tosi. Ja niin kaunista jälkeä <3 Löytyy ainakin Vimeosta: https://vimeo.com/ondemand/motherandmilk
  Amin lapsiperhearkea kuvaavat sarjakuvat on myös aivan parhaita! :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.2.2021

   Hei. En ole katsonut. Ylipäänsä oon kyllä tosi vähän katsellut mitään äiti- ja vanhemmuusjuttuja, ainakaan vielä. Ehkä äitiyslomalla on enemmän aikaa. Kiitos vinkistä!

   Vastaa
 9. Minna 1.9.2021

  Olispa kivaa, jos jaksaisit jossain vaiheessa tehdä postauksen vaunuista (mm. täyttävätkö ne odotukset, olivatko investoinnin arvoiset). Noita UPPAbabyn vaunuja näkyy vain harvakseltaan Suomessa, enkä ole itse löytänyt käyttökokemuksia kuin muutamasta lähteestä suomeksi. Etenkin soveltuvuus Suomen olosuhteisiin kiinnostaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.