Offline-aika – Rajoja someriippuvaiselle

Yhteistyössä Asennemedia ja IF_MG_0113 kopio

Moi olen Henriikka, olen someriippuvainen. Se tuntuu tosi nololta. Tekee mieli selitellä, että lähes kaikki muutkin ovat, että oma häpeä tuntuisi kevyemmältä. Mutta minä olen vain omista teoistani vastuussa ja vähintään myönnän sen. Ja ei, en tärise tai natise liitoksissani, jos en pääse katsomaan uusia Instagram-tykkäyksiäni tai Facebookin inboxiin jätettyjä viestejä. Internetin ja sosiaalisen median käytön rajoittaminen on vain minulle hankalaa, lähes mahdotonta.

Siksi otin vastaan haasteen: Seuraavat kuusi viikkoa olen offlinessa joka päivä klo 22–07 välisen ajan. En katso puhelinta, en tietokonetta, en whatsappaa enkä lue sähköposteja. En kirjoita blogia, viestittele ystävien kanssa tai päivitä Instagram-feediä. En nukahda puhelin kädessä enkä vietä päivän viimeisiä hetkiä sinisen valon äärellä.

_MG_0162 kopio

Kaikki liittyy IF:in offline-aika-unikokeiluun, johon minut haastettiin mukaan. Mukana on myös muita someriippuvaisia: Mikko Leppilampi, Roope Tonteri ja meistä bloggaajista lisäkseni Jenni, Ida ja Jonna. Kokeilun keskiössä on univajeen ongelma. Univaje heikentää terveyttä ja aiheuttaa onnettomuuksia. Nukumme vähemmän kuin koskaan ja yksi syy on näyttöruutujen valo, joka häiritsee kehon luonnollisen unihormonin, melatoniinin, tuotantoa.

Kampanja on saatu liikkeelle näkyvästi: eilistä Hesaria koristi etusivun mainos, telkkari- ja Spotify-mainokset pyörii. Olen tästä todella innoissani, sillä ollaan erittäin tärkeän aiheen äärellä. Yhtäkkiä lähes kaikki ovat niin somekoukussa, että on ihan ok olla laittamatta rajoja. Siinä missä 90- ja 2000-luvulla vielä mietittiin päiväkohtaisia näyttöaikasuosituksia, on tällainen rajoittaminen nykyään vain ääri-ihmisten touhua. Saatan itsekin olla ruudun äärellä yli 10 tuntia päivässä. Ihan kamalaa.

_MG_0184 kopio_MG_0074 kopio

Tänään, keskiviikkona, on haasteen kolmas päivä. Hävettää kertoa, että tämä on paljon vaikeampaa kuin osasin koskaan kuvitella. Tunnen itseni niin tyhmäksi: juuri sellaiseksi tosi-tv-tähdeksi, joka kertoo julkisesti miten vaikeaa hänellä on, ja telkkarin ääressä olevan ihmiset nauravat, miten mitättömästä asiasta telkkarin sekopää on tehnyt itselleen ongelman.

Lähdin projektiin mukaan henkseleitä paukutellen. Kerroin muille, että eihän minulla ole tässä mitään ongelmaa. Käyn lähes aina viimeistään klo 23 nukkumaan ja otan puhelimen tosi harvoin iltaisin sänkyyn.

Kuinka väärässä olinkaan? Olen tajunnut, että juuri silloin kymmenen jälkeen vilkuilen puhelintani jatkuvasti. Teen kyllä jotain muutakin, syön iltapalaa tai juttelen päivän kuulumisista Jannen kanssa. Mutta olen koko ajan online. Viestitän ystäville, vastailen työmaileihin, katson snäpistä nopeasti muutaman videon. Maanantaina kävin nukkumaan jo klo 22, mutta miten vaikeaa olikaan eilen, kun vietin somettoman tunnin ennen unta. Käsi hakeutui luurille ja mieli kiemurteli levottomana.

Huolestuttavan ja usein täysin turhan ilta-somettamisen lisäksi tajusin herääväni joka aamu luuriin valon avulla. Käyn läpi yön aikana tulleet viestit ja vastaan välillä jo ensimmäisiin sähköposteihinkin, kun vielä pötkötän silmät sirrissä peiton alla. Luurin valo aktivoi aivot taas ajattelemaan. Mutta kai minä nyt haluan, että mieluummin luonnonvalo, vieressä pötköttävä mies tai vaikka musiikki on luurin sijasta ensimmäinen aivoni herättävä asia?

_MG_0051 kopio

Varmaan arvaattekin: Haastan teidät kaikki mukaan. Offline-aika klo 22–07. Itse aion olla kuusi viikkoa, mutta voit aloittaa vähemmällä, jos viikkomäärä kauhistuttaa.

Ja tiedän, että tekosyitä riittää. Tosi monelle se on se, että ”en minä ole lainkaan pahimmasta päästä. Joku tarvitsee tuota haastetta paljon minua enemmän”.

Minä luulin ihan samoin. Luulin, ettei tällainen aktiivinen ulkoilmaihminen ja kovissa tietokonerajoissa lapsuutensa viettänyt voisi olla näin onlinen orja. Olen kauhuissani miten väärässä olin.

-Henriikka

20 kommenttia

 1. Amamba 6.4.2016

  Vai että offline-aika klo 07-22. Siinä on kyllä haastetta kerrakseen! ;)

  Itse myös herään puhelimen avulla. Ei auta, vaikka puhelin olisi kaukana sängystä. Kun herätys soi, pinkaisen sängystä sulkemaan herätyksen ja nappaan luurin samalla latauspiuhasta ja sukellan takaisin sänkyyn. Siellä sitten somen avulla yritän saada silmät auki, jotta jaksaisi nousta. Tästä tavasta haluaisin eroon.

  Vastaa
  • Henriikka 6.4.2016

   Kai otat haasteen vastaan? ;)

   Toi on kyllä ikävä tapa. Tosi herättävä tapa oikeasti, kun se kirkas ruutu valaisee vielä ristissä olevia silmiä. Mutta heräisin niin paljon mieluummin jollain muulla tapaa.

   Vastaa
   • Vippis 6.4.2016

    On kyllä melko reilu kerho; siä oot offline vaan yötunnit, ja meile muile kauppaat just päiväaikaa offlineks… eiks tää tällane haaste justiinsa kannusta nimenomaan vääränlaisiin nukkumatapoihin? ;)

    Oikeesti hyvä kamppis. Meillä on jo jokin aika siirrytty siihen, että matkapuhelimet nukkuu nätissä rivissä keittiönpöydällä ja myö muut sitte makkareissa. Ihan ei aina toi 22-07 toteudu, mutta melko lähellä ollaan. Ehkäpä tämän innoittamana vähän vielä tsemppaan!

    Vastaa
    • Henriikka 6.4.2016

     WUPS! Korjattu. Sehän se oliskin, kun haastaisin teidät olemaan offlinessa 07–22. Suhteellisen tiukka haaste hahha.

     Matkapuhelimet keittiönpöydällä kuulostaa hyvältä. Teillä on varmaan sitten erilliset herätyskellotkin? Pitäisi siis hankkia itselle herätyskello ja sitten se keittiönpöytäkin, molemmat puuttuu :D

     Vastaa
     • Vippis 6.4.2016

      Kyllä, oli kuule lapsille (ja meille aikuisillekin) melkoinen elämys, kun lähdettiin marketista metsästämään herätyskelloja… ja niin vain kaikilla viidellä nyt persoonaan sopivat herätyskellot makkarissa!

      Ei oo pakko olla keittiönpöytä, suurin osa kännyköistä nukkuu hyvillä mielin myös esim. keittiön työtasolla! Tosin mulla on kokemusta vaan androideista, että jos sulla on windows- tai iLuuri-tyyppisiä ratkasuja, niin kannattaa keskustella heidän kanssa henkilökohtasesti, että millasiin sänkyihin suostuvat.


 2. Marie 6.4.2016

  Täällä myös yksi someriippuvainen, moikka moi!

  Hahahaa! Just tänään juttelin yhden ihmisen kanssa siitä, että koskakohan esim. Facebookkiin tulee käyttöaikaraja tai sellainen mahdollisuus itse sellainen sinne asettaa. Tarkoituksena siis se, että päivässä pääsisi kirjautumaan vain esim. tietyn kellonajan aikaan sisälle tai käyttää sovellusta maksimissaan esimerkiksi 2 tuntia päivässä. Hhmm. Sitä tavallaan sitten itse pakotettaisiin pitämään vähän taukoa somesta, mikä ei kyllä tätä näkyään tekisi kenellekään huonoa.

  Itse laitoin maanantaina facebookkiin viestin, että siirryn määrittelemättömäksi aikaa taka-alalle ja sillä aikaa minuun saa yhteyttä puhelimtse, sähköpostitse, kirjeitse ja whatsapp- viestein. Heti jotenkin olo keveni. Voi olla että olen siellä jo höpöttelemässä ensi viikolla tai sitten en.

  Tsemppiä!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Somelakkoilu tai somettelun vähentäminen tekee kyllä poikaa aina aika ajoin. Mutta olisihan se parasta, että oppisi ihan ilman mitään lakkoja ja päätöksiä olemaan kohtuudella sosiaalisen median syövereissä. Siihen pyritään, eikö vaan?

   Toivottavasti sun taka-ala-aika (huh, mikä sana!) meni hyvin. Offline-aika teki ainakin itselleni terää.

   Vastaa
 3. Kaina 6.4.2016

  Muista blogeista tämän haasteen bongattuani yritin aloittaa offline-aikakokeilun eilen. Muut laitteet suljin ajoissa, mutta vahingossa käytin puhelinta 22:20 asti. Sitten sekin meni odottelemaan aamua. Rankinta tähän kokeiluun lähteminen oli poikaystävälle, jolta kielsin kännykän ja tabletin käytön sängyssä klo 22 jälkeen, etten itse altistuisi siniselle valolle nukkumaan mennessä. Asuinkumppani protestoi kovaäänisesti, kuulemma hän ei osaa nukahtaa ilman nenän edessä pyörivää videota. Aamulla hän valitteli olevansa kovin väsynyt, kun sai eilen aivan liian vähän sinistä valoa. Pöh mitä tekosyitä! Yritän kuitenkin jatkaa tätä kokeilua ja toivon suhteemme kestävän sen. Ei enää parisuhdeaikaa sängyssä Nalle Puhia katsellen, mutta ehkä parempia unia!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Hei Kaina, kiitos kivasta kommentista. Itsellenikin oli aluksi vaikeaa juuri tuon illan kanssa, kun heräsi välillä siihen, että oli automaattisesti ottanut kännykän käteen ja alkanut selailemaan vaikka sun mitä. Mutta kyllä siihenkin pikkuhiljaa tottui.

   Toivottavasti tällä kokeilulla oli teidän parisuhteeseen myös positiivisia vaikutuksia eikä ainoastaan kovaäänistä protestointia!

   Mukava kuulla, että lähdit kokeiluun mukaan. Mitä fiiliksiä sulle jäi siitä?

   Vastaa
 4. Elena 6.4.2016

  Tajusin äsken, että luin tätä tekstiä silmät ristissä heti herättyäni tänä aamuna. Kamalaa ja surkuhupaisaa! Pakko päästä tavasta eroon.

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Hahah, ihan mahtava kommentti. Vaikka ymmärrän kyllä pointin. Toivottavasti kokeilu opetti jotain tai ainakin laittoi ajattelemaan :-)

   Vastaa
 5. Lilli-Marjukka 6.4.2016

  Mukana todellakin!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Jes, superhomma!

   Sujuiko ihan muitta mutkitta vai miten selvisit?

   Vastaa
 6. Maija M 6.4.2016

  Hyvä kamppis!

  Minä toivoin joululahjaksi kelloradion (ei todellakaan iPhone-telakalla, mikä vaikeutti löytämistä) juuri siksi, että puhelinta ei tarvitsisi herätykseen eikä koko makuuhuoneeseen. Sain naureskeluja osakseni, mutta kyllä tuossa toosassa on meininkiä. Ja puhelittomuus makkarissa vapauttaa!

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Uijui, miten hyvä meininki.

   Mua muuten naurattaa, kun luin ensimmäistä kertaa tämän kommentin ja ajattelin, että puhuttelet tätä kampanjaa niin kuin päiväkirjaa konsanaan – ”Hyvä kamppis, tänään aamuni oli vaikea enkä millään olisi tahtonut nousta sängystä selaamasta puhelintani.” Sitten tajusinkin, että tässä taisi olla vähän muusta kyse, hehee.

   Kiitos sulle Maija vinkistä.

   Vastaa
 7. Roosa 7.4.2016

  Mie myös mukana! Sovittiin miehen kanssa, että puhelimia ei makuuhuoneessa käytetä ollenkaan muuhun kuin herätyksen laittamiseen. Saa nähä miten tässä onnistuu. Aamut kyllä alkaa aamupalalla ja sitä kännykkää selaillen, ehkä tähänkin voisi kehitellä jonkun muun tavan?

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Moikka Roosa,

   huippua kuulla, että porukka on lähtenyt tähän mukaan. Toivottavasti hyvällä menestyksellä. Mekin ollaan yritetty Jannen kanssa vähentää makuuhuoneessa kännykän käyttöä, mutta välillä homma menee ihan harakoille. Kuitenkin parempaan päin, hope so!

   Vastaa
 8. Hei me lähdetään siipan kans tähän myös mukaan! Loistavaa. Itselläkin se ns. oma aika taaperon kanssa kotosalla ollessa on jokseenkin kortilla, joten helposti tulee roikuttua koneella tai ihan vaan somessa iltaisin, kun napero nukkuu. Voishan sitä jotain muutakin tehdä, kuten vaikka lukea kirjaa tai seurustella sen oman miehen kanssa :D

  Vastaa
  • Henriikka 15.6.2016

   Toivottavasti siipan ja sun kokeilu oli menestyksekäs! Itellä oli ainakin tosi kiva huomata, ettei kaikkia somekanavia tarvitse käydä enää läpi juuri ennen nukkumaanmenoa. Se oli aika vapauttavaa. Vaikka tietysti myös vaikeaa, varsinkin alussa.

   Vastaa
 9. […] huhtikuun alussa olevani someriippuvainen. Moni myönsi olevansa samassa koukussa. Aloitin kuuden viikon offline-aikahaasteen: ei somea, ei […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.