Kaukomaiden vieraat avannossa

Rakkaan äidin ohje kuului: ”Sinä et sitten ala mitään nössöilemään. Näytät niille ulkomaalaisille ja olet ihan coolina kuin aloittaisit jokaisen päivän avannossa.”

Jäätävät terveiset Suomussalmelta, Hossan retkeilyalueelta, josta kruunataan ensi kesänä isoin karkeloin kansallispuisto.

Meillä oli eilen uskomaton outdoor-päivä: retkeilyä fatbike-pyörillä, lumikenkäilyä, nuotiolounasta ja kirsikkana kaiken jälkeen kunnon löylyt ja avantouintia.

Hossa on upea paikka. Ehkä muistattekin, kun olimme täällä sisarusten kanssa vaeltamassa viime kesänä? Nyt talvella kaikki näyttää  vähän  paljon erilaiselta, mutta rauha ei ole kadonnut minnekään.

Tosin avantouintimme aikaansaanut kiljuminen tappoi hetkeksi tulevan kansallispuiston hiljaisuutta. Olin viimeksi, ja elämäni ainoan kerran, uinut avannossa ollessani 12-vuotiaana lastenleirillä. Olen yrittänyt vältellä sitä pitkään siitäkin huolimatta, että luultavasti jäisin koukkuun koko hulluun jäätouhuun. Tai ehkä juuri siksi.

Osa kokeili avantoa menestyksekkäästi ensimmäisen kerran. Yritin pitää huolta, ettei kukaan sukella jään alle tai hyppää pää edellä avantoon. Kaikki ovat edelleen tallella. Hienoa työtä!

Onneksi koko reissun järjestäminen ei ole ollut minun vastuullani. Kainuu-kierroksen on järjestänyt Wild Taiga, koko alueen yhteenliittymä.

Kuhmossa tutustuimme muun muassa Juminkekoon, Kuhmo-taloon ja Kuhmon Kamarimusiikki -festivaaleihin. Yövyimme ihanassa Hotelli Kalevalassa ja saimme opastusta murtomaahiihdosta.

Täällä Suomussalmella oppaanamme on ollut Janne Autere, yhden miehen ja koiran Hikes’n Trails -yrityksestä. Ei ole tarvinnut paljon huolehtia, kun saunat ja kahvit on lämmitetty ja tiskitkin tiskattu. Teitä saattaisi kiinnostaa, että Jannella on aktiviteettilistallaan esimerkiksi kajakkiretkiä ja mikä parasta: wilderness skills for women.

Tuntuu aidosti siltä, että täällä alueella pienet ja suuret yritykset puhaltavat yhteen hiileen. Luontokuvistaan tunnettu Lassi Rautiainen kulki eilen mukanamme kuvaten ilonpitoamme ja hän on myös näiden kuvien takana. Pyöräilystä vastasi Upitrek.

Tuntuu kuin olisin itsekin osa kokonaisuutta. Hurrasin kovasti, kun sain eilen kuulla, että Wild Taiga on kutsuttu mukaan komission yleisökilpailuun vuoden 2017 eurooppalaiseksi matkakohteeksi. Kelatkaa, että rinnalla 20 finalistin joukossa on niin Brysseliä kuin Lontootakin, ja sitten sisukas Wild Taiga.

Tänään saavumme poropuiston kautta Kuusamon lentokentälle ja kotiin. Bloggaajavieraat tuntuvat odottavan poroja enemmän kuin mitään muuta, joten suotakoon heille suuri ilo sarvipäistä. Toistaiseksi poroa on löytynyt vain lautasilta.

On mukava palata kotiin levänneenä muutaman päivän mökkeilyn jälkeen. Matkamessut, täältä tullaan.

-Henriikka

Kuvat: Lassi Rautiainen / Wildife Safaris Finland

8 kommenttia

 1. Virpein 17.1.2017

  Siis mitä, etkö sinä muka aloita jokaista päivääsi avannossa?? Olen niin pettynyt, enkä tiedä, kuinka voin jatkaa enää blogisi lukemista ;) Kai hoksasit suomalais-karpaasilaisittain myös suureen ääneen voivotella, että kun olivat noin pienen avannon tehneet, ettei siinä mahdu edes uimaan vaan vain kastautumaan?

  Vastaa
  • Henriikka 17.1.2017

   :’–D

   Ai että, miten hyvä kommentti. Kiitos siis sulle. Ja joo, mä olin jo lähdössä työkalujen kanssa hakkaamaan isompaa avantoa, mutta muut toppuutteli, niin piti tyytyä tällä kertaa vaan kastautumiseen.

   Vastaa
 2. Jäitkö koukkuun? Yleensä eka kerta on pahin ja sen jälkeen se onkin menoa koska tulee niin hyvä olo. Meillä oli eka avantouinti Ylläksellä kun ulkona oli pakkasta -30. Vesi tuntui lämpimältä, mutta jalat jäätyi lumeen kiinni ja käsi ovenkahvaan. Kyllä suomalaiset on hulluja :)

  Vastaa
  • Henriikka 17.1.2017

   Täytyy myöntää, että ihan vielä ei koukkuun asti päästy, mutta voisihan sitä muulloinkin käydä pulahtamassa, kun on vieressä lämmin sauna ja ympärillä hyvä poppoo. Huuh, sulla on ollut kyllä hyvänkuuloinen ensimmäinen avantouinti. Meidän pakkaslukemat ei ihan yltänyt siihen, että vesi olis tuntunut lämpimältä.

   Vastaa
 3. E. Nglish 17.1.2017

  Well, it’s avanto you know, reikä jäässä in english…. but now we have to go back to löyly you know, kuuma ilma saunassa in english….

  Vastaa
  • Henriikka 17.1.2017

   Haahahhahaa, täällä mä vaan nauran kippurassa.

   Vastaa
 4. Kira 17.1.2017

  Siis vauuu kuinka upeita kuvia! Olis ihan mahtavaa joskus uskaltautua avantoon, mutta taitaa jäädä kokematta tämmöiseltä vilukissalta :’D

  Vastaa
  • Henriikka 17.1.2017

   Toivottavasti kehut kuvista tavoittaa Lassin :-)

   Eihän tämä mitään fiksua puuhaa ole, mutta kyllä mä silti vähän potkisin sua pepulle, että kannattaa joskus uskaltautua. Kerran kun on käynyt avannossa, niin voi koko loppuelämän sanoa, että been there done that.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.