Helsingin juhlaviikot: Huvila-teltta 20 vuotta!

Yhteistyössä Helsingin juhlaviikot_MG_3574 kopio

Mitä tulee mieleen Helsingin juhlaviikoista? Ehkä kesän ja syksyn taite, haikea ihana melankolia. Ehkä maailmanmusiikkia, sirkusta, tanssia, teatteria, kuvataidetta, elokuvia tai kaupunkitapahtumia. Ehkä iso juhlateltta, jonka suojissa voi nauttia konserteista. Iltahämyssä, loppukesän tunnelmissa. Silmät kiinni, ehkä salaa tanssien. Ehkä punaisena karjuen, rajusti joraten.

_MG_3663 kopio_MG_3516 kopio

Jollekin koko festivaali on varmasti tuntematon. Siksi kertaan vähän:

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen tehtävänä on tarjota laajalle yleisölle ainutlaatuisia taide-elämyksiä.

Vuonna 2015 Helsingin juhlaviikot järjestetään 14.–30.8.2015 – Taiteiden yötä vietetään torstaina 20.8.2015. Viime vuonna festivaalilla oli yli 230 000 käyntiä.

_MG_3562 kopio_MG_3507 kopio

Huvila-teltta on ollut Helsingin ja juhlaviikkojen maamerkki jo 20 vuotta. Tänä vuonna vietetään siis synttäreitä. Huvilateltassa on tutustuttu uusiin artisteihin, käyty kuuntelemassa vanhoja suosikkeja, syöty ja juhlittu. Varmasti ennen kaikkea fiilistelty. Huvilassa esiintyneitä artisteja voi käydä muistelemassa osoitteessa juhlaviikkoarkisto.fi.

Juhlavuosi näkyy tulevilla festareilla huvila-teltan tarjonnassa spektaakkelimaisen kattauksen muodossa (liput Lippupalvelusta). Olen rustaillut paperikalenteriini jo selkeitä merkintöjä niiden iltojen kohdalle, kun olen juhlaviikkojen keikoilla kiinni. Kaikki keikkapoimintani ovat lähes täysin uusilta tutuilta. En ole kuunnellut muutamaa kappaletta enempää ketään heistä:

_MG_3545 kopio_MG_3626 kopio

Yasmine Hamdan (+Aavikko)
Ke 26.8. klo 19.00

Polttavan ajankohtainen, sitä hän on. Kysytty ja haluttu, niin elokuva- kuin musiikkipiireissäkin. Yasmine Hamdan on arabiankielisen musiikin maaginen sanansaattaja.

Tämä nainen on päättänyt uudistaa kokonaisen kielialueen perinteen, sekä musiikin että tekstin tasolla. Äärimmäisen tyylikäs, miltei minimalistinen tumma laulutyyli yhdistyy elektrobiittiin. Arabian kielen eri murteiden sekoittaminen puolestaan nostaa tekstit poliittisten tarkoitusperien yläpuolelle, rauhan sanomaksi.

Baobab Karavaani
To 27.8. klo 19.00

Haikea mielenmaisema on saattanut yhteen Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin sekä legendaarisen senegalilaisyhtyeen Orchestra Baobabin. Huvila-yleisö pääsee ensimmäisenä nauttimaan orkesterien yhteisesiintymisestä. Odotettavissa on pohjoisen ja etelän lämmin kohtaaminen, kotimaisten ja kaukaisten kaikujen merkeissä. Huvilasta starttaava kiertue jatkuu syksyn mittaan aina Köyliöön asti.

Orchestra Baobab on yksi Afrikan suurista musiikki-ikoneista. Jo vuonna 1970 perustettu senegalilainen yhtye on vienyt afrokaribialaista fuusiotaan maailmalle menestyksekkäästi parinkymmenen levyn verran.”

_MG_3567 kopio

Susanne Sundfør
Su 30.8. klo 19.00

Dramaattinen, elegantti, elokuvallinen, anteeksipyytelemätön, mukaansatempaava. Muun muassa tällaisin sanoin on kuvailtu Susanne Sundføriä, Norjan listaykköstä ja nuorta lahjakkuutta. Alle kolmikymppinen Sundfør on julkaissut jo kuusi albumia ja tehnyt yhteistyötä maanmiestensä Röyksoppin ja ranskalaisen M83:n kanssa.

Sundfør on siirtynyt nostalgisesta folkista tummanpuhuvaan poppiin ja jylhään elektroniseen musiikkiin: uusimmalla Ten Love Songs -levyllä Kate Bush kohtaa diskon. Sundfør ei arastele henkilökohtaisuutta eikä kiihkeyttä musiikissaan, ja hän on epäröimättä antanut feministisiä kannanottoja myös haastatteluissa.

_MG_3608 kopio

Jäätävän tasokasta settiä tulossa taas, sen huomaa jo kun plärää ohjelmaesitettä. Kiinalainen sirkus jää itseltäni väliin matkan vuoksi, sitä jään vähän nyyhkimään. Mutta sen lisäksi paketissa on onneksi esimerkiksi Art Goes Kapakkaa ja kosolti hyvää ruokaa. Pidän kovasti siitä, että tämän festarin konsertteihin tarjotaan usein kunnon ruokapakettia, esimerkiksi Ravintola Juuren herkkuja. Ruoka tekee lähes aina kaikesta astetta parempaa.

Viimeiseksi vinkiksi heitän Huvilan synttäritanssit. Jalalla koreasti ja japanisti! Synttärijuhlien kunniaksi talo tarjoaa kaikille kakkukahvit. Voisin kuvitella, että lukijoissani on juuri sopivan ilomielistä kansaa kunnon tansseihin. Sekahaku!

Elokuussa nähdään.

– Henriikka

4 kommenttia

 1. Erika L 21.5.2015

  Hei! Olipas kiva postaus, jos tuohon aikaan sattuu Helsingissä käymään niin taitaa olla sellainen must see- juttu:)

  Vastaa
  • Henriikka 14.7.2015

   Kiitos kovasti Erika.

   Suosittelen kyllä piipahtamaan, jos vain suinkin kalenteriin mahtuu.

   Vastaa
 2. HANNA 21.5.2015

  Vaikuttaapa mielenkiintoisilta noi musiikkiesiintyjät!

  Vastaa
  • Henriikka 14.7.2015

   No eikö! Kuulostaa erittäin hyvältä paketilta nämä viikot.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.