Sähkölaskuun pystyy vaikuttamaan (yllättävän paljon) ihan itse

Kaupallinen yhteistyö: Väre & Asennemedia

Sähkölasku on vähän sellainen epämediaseksikäs asia, jota ei kovin helposti tule edes ajatelleeksi, jos ei koe tarvetta perehtyä asiaan.

Itse koin ensimmäisen herätyksen muutama vuosi sitten ekojen ilmastoinnostus-steppieni yhteydessä, kun tajusin, miten helposti voin itse vaikuttaa sähkönkulutukseeni.

Toinen herätys saapui aika pian sen jälkeen, kun halusin vaihtaa kerrostaloasunnon sähkösopimuksen vihreään sähköön.

Kolmannen herätyksen olen kokenut nyt, kun muutin kerrostaloasunnosta omakotitaloon. Kaikki on yhtäkkiä niin paljon konkreettisempaa, ja valinnat näkyvät yhä selkeämmin sähkömenekissä ja sitä myöten laskussa ja ilmastossakin.

Näin ollen sähköasiat voivat sitten kuitenkin olla, jos ei seksikkäitä, niin aika kiinnostavia ja oman elämän ja lompakon kannalta olennaisia asioita ymmärtää.

Sähköä kuluu elämässä yllättävän moniin asioihin. Jo tässä hetkessä, kun käännän päätäni pöllön lailla, löydän vaikka mitä sähköä käyttäviä laitteita: tämä läppäri latureineen, puhelin, skanneri, jalkalamppu, jääkaappi, pakastin, astianpesukone, liesituuletin, hella, uuni, kattovalaisimet… Auto ei ole tällä hetkellä lämpiämässä, mutta taas ylihuomenna ennen liikkeelle lähtöä laitamme sen piuhaan kiinni. Olemme kaikki aika riippuvaisia sähköstä muutamaa nyky-yhteiskunnasta etäisyyttä ottanutta hurjapäätä lukuun ottamatta.

Täällä uudessa kodissa todella olennaisessa osassa sähkö on myös lämmityksessä. Koko talo lämpiää sähköllä, lattialämmityksen avulla. Muita kiinteitä pattereita tai vastaavaa ei ole. Sauna meillä lämpiää puilla, samoin leivinuuni, joka varaavana lämmittää kotia hyvin ruoanlaiton tai leivonnan yhteydessä, mutta muuten ollaankin aivan sähkön varassa. Ensi kesäksi suunnittelemme rakentavamme lämpimän pihavaraston, mutta vielä toistaiseksi tämä talo on ainoa paikka tontilla, johon sähkö kulkee.

Hävikkisähkö kuriin

Kun muutimme uuteen kotiin joulukuussa, päätimme seurata tarkkaan sitä, miten paljon sähköön kuluu rahaa ja miksi. Lämmityksen tiesimme tietysti olevan suuressa kokonaispotissa, mutta olimme kiinnostuneet aivan koko kuvasta.

Sähkön valkkasimme Väreeltä. Valinnassa suuressa roolissa oli Väppi-äppi, jonka kautta voi seurata päivä- ja jopa tuntitarkkuudella omaa sähkönkulutustaan. Halusimme kitkeä heti alkuunsa pois turhan sähkönkulutuksen ja tehdä yhteisestä elämästämme samantien kestävämpää sekä ilmastollisesti että taloudellisesti. Hävikki-sanaa käytetään nykyisin vaikka missä, mutta muuton yhteydessä halusimme erityisesti hävikkisähkön kuriin. Tuntuu, että vaikka isojenkin linjojen muutokset ovat aina mahdollisia, ovat ne helpompia heti kättelyssä kuin pitkän tottumiskauden jälkeen.

Millaisilla keinoilla me säästämme sähkönkulutuksessa?

Ilmaston ja kukkaromme kannalta on erinomaista, että rakastamme elää viileässä. Olemme sellaisia pattereita, että läheisyys lämmittää eniten. Hah. Ei mutta ihan oikeasti, pidämme sisälämpötilan aina alle 20 asteessa (hirsitalon luulisi pysyvän suht viileänä kesälläkin), ja makuuhuoneen ideaalilämpötila on 15–17 astetta. Nyt kovien pakkasten aikaan makkarin lämpötila saattoi olla 12 ja muu sisälämpötila 16 astetta. Toki tällainen touhuilu alkaa olla jo aika hc-tasoista, ja paksu untuvatakki nukkuessa jo välttämätön, mutta meille tämä on sopinut hyvin.

Jo 1 asteen huonelämpötilan laskeminen vaikuttaa kokonaissähkönkulutukseen merkittävästi, minkä kyllä huomaa suoraan laskussakin. Sitä paitsi esimerkiksi makuuhuoneita huudatetaan aivan liian lämpimällä muutenkin – useimmiten parhaimpaan unenlaatuunkin päästään, kun lämpötilaa lasketaan hieman.

Lämpötilojen lisäksi pesemme aina vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä. (Olen fanaattinen astianpesukoneen järjestelijä!) Jos astiat koostuvat lähinnä laseista ja kahvimukeista, pikaohjelmakin usein riittää. Pesulämpötilaksi riittää pesukoneessa lähes aina 30 astetta, ja monissa pyykinpesukoneissa (ja muissa uusissa sähkölaitteissa) on valittavana myös erillinen eko-ohjelma.

Hävikkisähkön huomaa konkreettisimmin valaistuksen kanssa. Päiväsaikaan pidän valoja poissa ja sytytän niitä sitä mukaa, kun eri tiloissa on tarvetta valolle. Tästäkin pystyy luomaan itselleen tavan, kun vain jaksaa hetken keskittyä. Välillä olemme tulleet kotiin ja tajunneet, että joku valo on jäänyt päälle. Siitä tulee aina morkkis, vaikkei nyt maata kaatava asia oikeasti olekaan, heh.

Ylipäänsä kaikkien sähkölaitteiden turhaan päällä pitäminen on aivan älytöntä. Varsinkin lapsuudestani muistan, että telkkareita pidettiin monessa perheessä päällä taustalla ilman, että kukaan katsoi sitä. Sanomattakin selvää, että sekä sähkönkulutukselle että ihmisen mielenterveydelle ja rauhoittumiselle parempi vaihtoehto on sulkea TV.

Vielä viimeisenä vinkkinä heitän tavan, joka on ainakin itselleni vähän liian usein toistuva pahe. Jätän erilaiset laturit seinään, vaikka en käyttäisi niitä. Näin ollen sähkö jatkaa kulkuaan. Kannattaisi siis irrottaa laturit ja turhat sähkölaitteet seinistä tai käyttää on-off-nappulalla varustettuja jatkojohtoja sähkönkäytön minimoimiseksi.

Väreen Väppi-appilla omaa sähkönkulutusta pääsee seuraamaan helposti

Kirjoitin jo ylemmäs siitä, että Väppi-app kuulosti houkuttelevan yksinkertaiselta välineeltä seurata omaa sähkönkulutusta. Nyt kun olemme appin kanssa seuranneet sähköä täällä vajaat kuukauden päivät, aivan harmittaa etten tehnyt samaa jo kerrostalo-asumisen aikana. App toimii yhtä lailla selaimellakin kuin varsinaisena puhelin-appina, mutta itse olen käyttänyt vain puhelinversiota.

Kun muutimme, kytkimme samalla lattialämmityksen päälle termostaateista. Parin päivän päästä koti hohkasikin jo 23 asteen sisälämpötilassa, mikä näkyy luonnollisesti piikkini sähkönkäytössä tunti- sekä päivätasolla. Myös pakkasen purevuus näkyy käyrillä vahvasti: sähköltä vaatii enemmän pitää koti lämpöisenä, kun ulkona paukkuu 25 asteen pakkanen.

Meillä sauna on puulämmitteinen, mutta luulenpa tämän olevan monen kodissa se kovin sähkösyöppö: saunaa huudetaan suotta 100-asteisena tuntitolkulla, vaikka 80-asteiset löylyt ja tiivis saunomistahti voi puolittaa aiheutuneen sähkönkulutuksen. Tämä myös vinkkinä niille, jotka haluavat appin kautta seurata hävikkisähköä: kiinnitä huomiota sähkösaunontaan!

Tämä on todella spesifiä tietoa, mutta kerronpa nyt, kun aina on kuitenkin linjoilla kuitenkin joku, jota kiinnostaa. Korkeimmillaan päiväkulutuksemme on ollut tuolloin muuttaessamme, kun emme vielä tienneet lattialämmityksen vaikutusta kokonaislämpötilaan ja muutenkin toimimme varmasti alkuhuumassa vähän holtittomasti sähkön kanssa. Sen päivän lukema on 104,42 kilowattituntia, vaikka lämpötila ei tippunut vuorokaudessa kuin yöllä pariin pakkasasteeseen. Pienin lukema on ollut 20.12., kun lämpötila tippui vähän alle nollaan. Kilowattituntimäärä on vain 28,47, mikä on noin neljäsosa tuosta maksimipäivästä.

Yleisesti ottaen sähkön päiväkulutus on pyörinyt nyt siinä 35–60 kilowattitunnin tietämillä, lukuun ottamatta näitä muutamaa kovaa pakkaspäivää, jolloin lukema on ollut noin 80. (Siltikin lukema on ollut huomattavasti pienempi kuin tuolloin muuton aikaan.)

Koska emme ole asuneet talossa vielä täyttä kuukautta, en saa vielä kuukausiyhteenvetoa irti appista, mutta sitä odotan myös innolla. Se kerää yhteen tiedot siitä, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan käytän eniten sähköä, sekä viisi tuntia, jolloin kulutus on ollut korkeimmillaan. Näiden lisäksi appi vinkkaa aina kuukauden vinkin, miten sähkönkäyttöä saisi vielä maltillisemmaksi.

Vaikka vauhkosinkin äsken noista kilowattitunneista, antaa app todella kansankielistä dataa kaikesta. Appista saa myös tiedon euroissa siitä, minkä verran rahaa sähköön on kulunut. Esimerkiksi joulukuussa sähköön meni 61,26 euroa ja tähän mennessä tammikuun saldo näyttää 54,96 euroa. Melko simppeliä ymmärtää, eikö?

Vihreä pörssisähkösopimus

Valitsimme itse Väreeltä vihreän pörssisähkösopimuksen, sillä pörssisähkö vaikuttaisi olevan nyt halvinta mahdollisinta sähköä. Yksinkertaistettuna pörssisähkö tarkoittaa reaaliaikaista markkinahintaista sähköä: pörssisähkön hinta on kaikille käyttäjille sama, ja tuo hinta määräytyy päivittäin seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Pörssisähköön voi lisätä hintakaton, jos markkinoiden heilahtelu huolettaa.

Käytännössä pörssisähköön voi suhtautua aivan kuten mihin tahansa muuhun sähkösopimukseen, mutta jos on kova optimoimaan, voi oman sähkönkulutuksen suunnitella vuorokauden halvimmille tunneille. Sauna lämpiämään ja akut lataukseen, kun markkinahinta on pohjalla. Kynttilät päälle ja valot pois, kun hinnat nousevat korkeimmaksi. Näin tarkkaan touhuun emme ole vielä lähteneet, mutta tiedä sitä sitten, koska innostumme niin sanottuun neljänteen herätykseen.

Pörssisähkön sijasta tärkeämpää meille oli saada vihreä sähkö. Väreellä Vihreä sähkön saa otettua lisäpalveluna mihin tahansa sähkösopimukseen. Näin tekemällä varmistaa, että ostettu sähkö on aina 100% uusiutuvaa energiaa.

Kai kiteytettynä ajatuksena koko asiasta haluan vain sanoa, että tähänkin asiaan voimme itse vaikuttaa. Ei ole pelkästään joidenkin ulkopuolisten ihmisten käsissä, kuinka paljon kulutamme sähköä ja sitä kautta luontoa ja tilimme varantoja.

Nämä ovat asioita, joihin on ehkä vaikea tarttua, mutta joiden ymmärtää asiaan lyhyen perehtymisen kautta olevan yllättävän yksinkertaisia juttuja. Jos minä ymmärrän jo tämän verran, niin varmasti tekin ymmärrätte tahtoessanne.

Kahvipannu napsahti juuri automaattisesti pois päältä. Hurraa siis myös tekniikalle, joka on sekä ekologisuus- että turvallisuus-näkökulmasta katsottuna puolellamme luomassa kirkkaampaa tätä päivää ja huomista.

Iloa loppuviikkoon!

-Henriikka

2 kommenttia

  1. Hannu 15.2.2021

    Niin vaan sähkön hinnat muuttuilee, ei enää ole kylmemmän talven aikaan spot-sähkö edullisin vaihtoehto, on nyt kallein vaihtoehto. Toki hintasuhteet muuttuilee jatkossakin, oikeaan osuminen ilman kristallipalloa on tietysti haastavaa..itse pidän kuitenkin enemmän ennaltatiedossa olevista hinnoista. Väreelle vielä terveisiä että määräaikaisia sopimuksia voisitte myydä myös kaksihintaisina, niin päivä/yö-jaolla kuin TAP/muu aika-jaolla.

    Vastaa
  2. jouko nikula 17.2.2021

    son moro vähän huvittaa ko ihmiset myy ja ostaa vihreetä ym sähköö ,kyllö sen on tossa tuvan seinässä ihan saman laista joka torpassa ,suurin osa on ydinpannulla tahkottua.mielikuvien myyntihän on hyvä markkinointi kikka?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.