Kuinka ottaa Berliini haltuun? Kaksi vaihtoehtoa hop on hop off -bussille

Kaupallinen yhteistyö: Nordic TB & Germany Tourism #citybreakgermany

Vietin syksyisen kolmipäiväisen Berliinissä syyskuun puolivälissä. Tämä ei ollut ensimmäinen kertani Berliinissä ja suosituimmat turistikohteet olin rastinut listaltani jo edellisillä kerroilla: Check point Charlie oli nähty, samoin DDR-museo, Brandenburgin portti ja monet muistomerkit. Tällä kertaa päästiin siis itse asiaan: sukeltamaan kaupungin todelliseen luonteeseen.

Ajattelin ensin, että kuljen kaupungissa itsekseni sen kummempia suunnittelematta. Tajusin kuitenkin aika pian, ettei kahden yön reissulla saa näin suuresta kaupungista riittävästi irti, jos lähtee harhailemaan päättömästi.

Lopulta päädyin Visit Berlinin suosituksesta kahdelle erilaiselle turistikierrokselle, joita voin molempia suositella lämmöllä. Vaikka en yleensä nauti ohjatuista kierroksista, osallistuisin kummalle tahansa uudestaan.

Berliini pyöräillen

Berliini on rentojen polkupyöräilijöiden unelmakaupunki: homma on yhtä helppoa kuin Kööpenhaminassa, mutta sääntöihin suhtaudutaan puolet hövelimmin.

Olin Berlin on Bike -yrityksen ohjatulla pyöräkierroksella, joka kiemurteli useamman kymmenen kilometriä ympäri Berliiniä. Parasta oli kierroksen teema: Green & Alternative Berlin. Kuuntelin herkeämättä oppaan puheita ja kyselin lisää. Opas oli oikea Berliini-tietopankki mutta selkeästi hyvin perillä muustakin kuin patsaista ja historiasta.

Sama lafka vuokraa pyöriä myös omatoimiseen kiertelyyn, mutta nautin kyllä itse siitä, että joku ohjasi letkaa ja sain vain onnellisesti seurata perässä punaisella pyörälläni.

Pyöräilimme viisi tuntia (käsittämättömän pitkään!) mutta aika tuntui kuin kahdelta tunnilta.

Esimerkkejä paikoista, joissa kävimme:

Marchenbrunnen fairy tail fountain

Ihana, ihana suihkulähdepuistikko. Haluan ensi kerralla ottaa tänne eväät ja viettää aikaa kirjaa lukien.

Berlin’s Holzmarkt Urban Village

Luova alueprojekti, jossa joen viereen on alettu rakentaa urbaani kylää: alueella työskentelee luovan alan toimijoita ja hökkeleissä on niin ravintoloita, kahviloita kuin baarejakin. Voin vain kuvitella, millainen lungi meno täällä vallitsee kesäiltoina.

Martkthalle Neun

Berliinin vanha kauppahalli täynnä uutta energiaa. Paljon ruokatarjontaa kakuista hedelmämyyjiin ja ruokaisampiin puljuihin. Leikkokukkia, kaupunkilaistapahtumia teemoittain ja koko kaupungin kirjo kohtaamassa toisiaan.

Prinzessinnengärten / Princess Garden

Keskellä kaupunkia, aitojen takana on avoin mutta salaiselta tuntuva puutarha. Puulaatikoissa kasvaa vaikka mitä kasveja ja yrttejä, ja kojusta voi ottaa matkaan siemenpommeja vapaaehtoisella maksulla. Vuonna 2009 aloitettu pilottiprojekti on upean vihreä ja energisoiva.

Green Berlin Tour

Varmaan arvaattekin, että myös Berliinistä löytyy kasvisruokaa, kestävän kehityksen projekteja, luonnonkosmetiikkaa, zero waste -juttuja ja ekologista elämäntyyliä… Berliini on äänestetty vegaaneiden ykköskaupungiksi. GreenMe Berlinin järjestämä ”turistikierrokseni” paneutuikin näihin teemoihin kaupungissa.

Oppaanani oli aivan ihana Florinn, josta kirjoitinkin jo paikan päällä oman juttunsa. Hän kirjoittaa kestävään kehitykseen paneutuvaa heads up! -nettijulkaisua ja kiertelimme Berliiniä yhdessä monta tuntia.

Esimerkkejä paikoista, joissa kävimme:

FOLKDAYS

Aivan ihana kivijalkaputiikki, jonka tuotteet ovat myynnissä myös nettikaupassa. Reiluja, laadukkaasti käsintehtyjä tuotteita käsityöläisiltä eri puolilta maailmaa urbaanilla designilla. Jään varmasti seuraamaan nettikauppaa Suomesta käsin.

Ju’s Bar

Mehuja, smoothieita, voileipiä, cateringia… Nuoret mimmit laittoivat putiikin pystyyn ja hoitivat bisnestään hymyllä ja innolla.

Tofu Tussis

Palasimme kauppahalliin, sillä kierrokseen kuului Tofu Tussis -tofuhampparit. Tofuun keskittynyt firma myi niin monennäköistä tofua, että oma tietämykseni kyseisestä raaka-aineesta kalpeni täysin.

Urban Cosmetics Berlin

Todella mielenkiintoista tutustua berliiniläiseen luonnonkosmetiikkaan! Nöyrä omistajanainen kertoi meille tuotteistaan ja ideologiasta pienehkössä liiketilassaan. Ostin muutaman lentolaukkuun menevän minipullon kotiinkin, vaan en näin lyhyen käyttökokemuksen jälkeen osaa kommentoida vielä kunnolla.

Original Unverpackt

Zero Waste -kauppa, joka sai sen avaamisen yhteydessä paljon medianäkyvyyttä myös Suomessa. Putiikin tarkoituksena on tarjota ostomahdollisuuksia ilman pakkausmateriaaleja tai mitään ylimääräistä roskaa, kemikaaleja tms.

Florinn oli varautunut omiin ostoksiina ottamalla mukaan pari paperipussia. Oliiviöljylle hänellä oli mukana vanha pullonsa. Kaupasta pystyi ostamaan irtomyyntinä myös esimerkiksi shampoota.

Jotenkin uskon ja toivon, että tulevaisuus voisi näyttää tältä vielä paljon laajemmassa mittakaavasa.

Ehkä olen ylipäänsä vähän liian jökkiytynyt ajatukseen, että kaikki kaupunkikierrokset olisivat luurit päässä hop on hop off -bussilla kierrettäviä massaturistirysäyksiä. Varmasti monella muullakin kaupungilla olisi tällaisia vastaavia vaihtoehtokierroksia, jos vain ottaisin selvää.

Aion kyllä totta kai myöhemmin paneutua vielä niihin salapaikkoihin, jotka löysin aivan itse. Mutta jos totta puhutaan, niin nämä opastetut kierrokset toivat hyvää ryhtiä lomapäiviin ja toivat myös paljon informaatiota ja hiljaista tietoa, jota en koskaan olisi omin päin keksinyt.

-Henriikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.