Siivoa jouluksi sen verran, että se riittää itsellesi

Kaupallinen yhteistyö: Sinituote, sisältää arvonnan

Joulusiivous. Siinä sana, joka varmasti herättää erilaisia mielikuvia eri ihmisissä.

Itselleni se kuulostaa korvaan kivalta, vähän kuin kutsulta juhlaan. Koko kodissa tuoksuu ihanan raikkaalta, petivaatteet ovat pakkasesta viileät ja kaikkialla on jouluntaikaa. Saunaveteen on lisätty tervatippoja, jotka levittävät löylyjen mukana tuoksuansa. On levännyt lomaolo.

Olen kuitenkin huomannut, että toisille joulusiivouksesta keskustelu saa aikaan traumaattisia muistoja lapsuudesta: pakasterasioita on puunattu puhtaiksi ja aseteltu aakkosjärjestykseen, koko kellari on inventoitu ja mattohapsuja on kammattu piikkisuoriksi. Voin kuvitella, ettei tällainen tausta varsinaisesti herätä esiin rentoutta ja huolettomuutta, mutta sitä on vaikea ymmärtää, kun omaan jouluumme ei ole koskaan kuulunut stressi.

Tuntuu että meillä, siis minulla ja Jannella, on juuri sellainen välivaihe elämässämme menossa joulusiivouksen suhteen. En ole osannut ennen soveltaa sitä ihkaomaan kotiimme, koska emme kuitenkaan ole viettämään siellä joulua. Toisaalta, emme ole osallistuneet kummankaan lapsuudenkodin joulusiivoukseenkaan.

Tänä vuonna tulen kuitenkin Helsingin kotiimme joululomalle. Opinnoista on kahden viikon tauko ja täytenä yllätyksenä itsellenikin, yksi eniten odottamistani asioista on siivoaminen, siis oikea joulusiivous! Siivoaminen, urheilu, lukeminen, lepo. Siinä neljä tärkeintä, jotka tuntuvat kaikki rentouttavilta, ihanilta asioilta.

Haluan, että saan levätä ja lukea kodissa, joka tuoksuu puhtaalta ja on puhdas. Jossa ei mene nenä pölystä tukkoon ja joka on hetken breikki savunhajuisista laavuista ja hirsimökkisoluelämästä. Lupa luovuttaa ja löysäillä.

Oma vinkkini joulusiivoukseen on, että tee sen verran, että se riittää. Ja että se riittää nimenomaan itsellesi, ei esimerkiksi vanhemmillesi, appivanhemmillesi tai ystävillesi. Ja jos mitenkään mahdollista, niin siivoa levosta käsin. Jos joku asia jää hoitamatta, niin se kyllä odottaa joulun yli.

Yleensä joulusiivouksellekin kannattaa jättää kalenteriin aikaa ja silloin siivous on nimenomaan terapeuttista, rauhoittavaa ja mukavaa – tai siis voi olla! Eihän se jollekin koskaan ole sellaista, mutta ehkä lopputulos on vähintään kiva palkkio kaiken tuskastelun päätteeksi. Itse nautin molemmista, mutta tietysti kaikkein parasta on, kun siivous on hoidettu ja kodissa vallitsee siivouksen jälkeinen euforia.

Meidän pienen kotimme joulusiivous on raksittu kalenteriin viimeiselle viikonlopulle ennen joulua ja odotan sitä niin kovasti. Jouluradio soimaan, hyvät eväät siivouksen ajaksi ja ihana illallinen kaiken päätteeksi. Kelpaa! Jos akkuporakoneella saisi vielä laitettua muutamat lattialla marhunneet taulutkin samalla seinälle, niin vielä parempi, mutta siitä(kään) en ota stressiä.

Kirjoitin loppukesällä pienen kodin siivouksesta. Silloin esillä oli kierrätysmuovisia, pieneen kotiin sopivia siivoustuotteita. Jatkan samalla linjalla tämän kunkun siivousämpärin kanssa: Sinisangossa on kätevää säilyttää siivousvälineet ja ottaa ne sitten komerosta esille. Nauroin nettisivuilla myös Siniämpärin sloganille, joka kuuluu ”Tätä ämpäriä ei jaeta ilmaiseksi.”

Sinisanko on 15 litran vetoinen tekninen siivousämpäri täynnä monia siivousspesifejä yksityiskohtia, jotka helpottavat siivouksen aikana ja säilytyksessä:

– Setissä on kuppipuristin ja ikkunanpesuväline-teline (Ai että! Aina iloa oppia uusia sanoja)
– Kahva on ylöslukittuva ja siinä on reikä varrelle, sekä paikka mopille
– Mitta-asteikko
– Ämpärin sisäpohjassa on kolo varrelle ja ulkopohjassa kantourat veden kaatamiseen
– Nurkissa kaatonokat
– Irroitettava pidike ikkunanpesimelle ja -kuivaimelle

Sinisanko on Suomessa valmistettu Avainlipputuote. Jos ei ämpärin salat avaudu muuten, niin täältä videolta voi tsekata lisää.

Jos mietin tarkempia joulusiivousvinkkejäni, niin tässä olisi muutama:

Viherkasvit, sälekaihtimet, hyllynpäälliset ja muut irtotavarat kannattaa ennen imurointia pyyhkiä pölystä pölyhuiskalla. Olen pölyhuiskafanaatikko, en ymmärrä pölyrätti-ihmisiä. Kuvissa näkyvä lampaanvillainen huiska on toimiva, mutta riittävän hellävarainen kasveillekin.

Jos mitenkään mahdollista, vie petivaatteet ja vaikka tulevat, puhtaat lakanatkin ulos pakkaseen. Lapsena raahasin ulos kaiken tekstiilin mattoineen ja pehmoleluineen päivineen ja pakkasen tunne tekstiileissä on ehkä se isoin asia, mitä olen kaivannut oman, pihattoman kotimme siivouksessa.

Jalkalistat keräävät yleensä pölyä ja likaa yllättävän paljon. Ne on helppo käydä läpi ensin imurin letkulla, josta varsinainen pää on irrotettu. Loput saa helposti mopattua riittävän pienikokoisella, taipuvaisella mopilla.

Lattiakaivoissa kannattaa aina käyttää lattiakaivosuodinta, joka kerää hiukset ja roskat (HIUSPINNIT), eikä viemärin tukkeutumisesta ole vaaraa.

Laita uuniin pienellä lämmöllä kanelitanko, niin se levittää koko huusholliin jouluntuoksua.

Mikä on teidän paras vinkkinne joulusiivoukseen? Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 3 kpl Sinisanko-settejä, joihin kuuluu Sinisanko, musta siivousliina, sekä ikkunanpesusetti.
Jätä kommenttisi viikon sisään, viimeistään 19.12. Onnea kaikille arvontaan ja kommenttejanne odottaen. Saas nähdä, onko linjoilla siivousintoilijoita vai -inhoilijoita.

Olen miettinyt tänä vuonna, että onko se nyt vihdoin sellaista aikuismaista käytöstä, kun odottaa joulussa enemmän seesteistä siivoilua kuin lahjoja.

Äiti sentään soitti viime viikolla ja kertoi, että lakanat ovat kyllä valmiina sängyssä, kun aatonaattona saavutaan. Niin aikuiseksi en koskaan kasva, ettei se ilahduttaisi.

-Henriikka

103 kommenttia

 1. sannero 12.12.2018

  Odottelen täällä juuri myös pakkasia jotta saisi matot ja petivaatteet raikastumaan ??

  Vinkkini on laittaa joulusiivouksen taustalle soimaan joulumusiikkia, piristää kummasti ankeimpia askareita kuten kylpyhuoneen jynssäystä!

  Vastaa
  • Seija Murtosaari 15.12.2018

   En hermoile joulusiivouksen kanssa. Siivoilen pikkuhiljaa huone kerrallaan. Keittiö on haastavin, mutta kyllä siitäkin selviää.

   Vastaa
 2. Anni 12.12.2018

  Voi kun pääsisi jo uuteen kotiin siivoamaan ja laittamaan! Joulu menee muuttohässäkässä kodittomana eli vanhempien luona. Paras siivousvinkkini on: mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi siivota, eli älä osta mitään ylimääräistä.

  Vastaa
 3. Essi 12.12.2018

  Minun vinkkini on tehdä vähän kerrallaan ja nautiskella lämmintä glögiä ja joulumusiikkia siivoilun lomassa.

  Itse teen joka viikko siivouksen yhteydessä jonkun ekstrahomman (uuninpesu, saunanpesu, roskakaapin pesu, siivouskomeron siivous, valaisimien imurointi…), joten meidän koti ei edes tarvitse jouluksi / juhannukseksi / pääsiäiseksi / perhejuhliin kunnon kuurausta.

  Minä rakastan siivoamista, mutta vain silloin, kun voin tehdä sen ajan kanssa. Kiireessä kiristyy pinna ja siitä ei nauti kukaan, että siivoaja rähisee ja nalkuttaa kaikesta ja kokoajan, ei edes siivoaja itse. ? Lasten kanssa asustellessa siivoamista riittää pitkin viikkoa ja seiniäkin tulee kuurattua tämän tästä, samoin ikkunoita. Meidän perheessä olisi varmasti iloa tästä siivoussetistä.

  Vastaa
 4. tiitu 12.12.2018

  Mun paras vinkkini kaikkiin kotitöihin on kuunnella samalla äänikirjaa tai podcastia. Jos on langattomat kuulokkeet niin sen parempi, pysyvät helposti mukana ja kuulee esim. imuroidessakin. :)

  Ps. Ikkunoiden pesua suunniteltu täällä hartaasti jo parin vuoden ajan, mutten oo muistanut hakea välineitä lainaan. Siivoussetille löytyis siis käyttöä… :D

  Vastaa
 5. Taina 12.12.2018

  Minulla myös taustamusiikkivinkki! Se toimii joka tilanteessa muutenkin, ei vain jouluna. Itse inhoan jouluun liittyvää siivoamista ja laittelemista. Siivoilen jonkin verran itse, en aio tavoitella mitalia tässä lajissa.
  Toisena vinkkinä POMODORO! Laitan munakellon soimaan 25 jaksoissa. Näissä jaksoissa teen 5 minuutin välein jotain keskittymistä kaipaavaa enkä tuijottele nettiä tai yleensä mitään muuta kuin työtäni. Muistan sen, kun mieli aikoo karata jonnekin muualle, jolloin palaan pomodoroon.
  Muistan, kuinka äitini pinna kiristyi kiristymistään jouluisin. Lapsena (ja nuorena) olin itse täynnä hyvää mieltä ja tunsin joulun taikaa. Kysyin, voisinko auttaa, mutta hän suunnilleen rääkäisi että EI. Hänelle oli kunnia-asia väsätä itse kaikki, missään ei saanut auttaa. Paha mieli jäi, ettei hän osannut asettua yhtään meidän lasten joulunodotukseen.

  Tänä jouluna olen löytänyt nettiradioita! En sitä suomalaista, vaikka sielläkin on ihan ok musiikkia. Otin Play-kaupasta Jazzy Xmas Radio -haulla sovelluksen, jossa on aivan ihanaa jatsahtavaa joulu/loungemusiikkia. Löytyy kyllä ihan kaikenlaisia muitakin.

  Nettiradio + pomodoro on minun ohjeeni joulusiivoukseen.

  Vastaa
 6. pikkuorkki 12.12.2018

  Ei joulusiivoa ilman joulumusaa taustalla! Se virittää tunnelmaan, eikä tunnu niin pahasti siltä, että hommaa olis hirveesti. Itse tosin oon ottanu aina joulun suhteen tosi iisisti, en kai jotenkin oo koskaan ymmärtänyt miks just sillon pitäs olla supersiistiä jos ei muulloinkaan ole. Lukion äikänope aina sano ennen joulua että: ”Muistakaa! Kukaan ei katso kaappeihin jouluna!” Tarkotti varmaan, että ei pidä liikaa pingottaa, vaikka siivous oliskin sitä, että väsyneen kyllästyneenä vaan survoo rojut pois silmistä.

  Vastaa
 7. Tiia Linda 12.12.2018

  Ihana siivous-postaus! Lapsena muistan nähneeni äitin turhautuneena yksin siivoamassa joulun alla, muut perheenjäsenet ei kai nähneet joulusiivousta yhtä tärkeänä. Aattoaamuna tehtiin vielä viimeistelysiivousta, jonka piti olla valmis ennen puoltapäivää, että ehtii käydä joulusaunassa ennen joulurauhan julistusta. Samat tavat on jääneet itsellekin, mutta kiireen ja stressin olen tiputtanut pois yhtälöstä. :)

  Ihanaa kun ihmiset varaa aikaa siivoamiselle! Siivouskin voi olla nautinto, ja mukavemmaksi sen tekee tauot siivoamisen aikana, jolloin voi istua ja ihastella jo siivottuja nurkkia, ja suunnitella miten seuraavaksi järjestäisi sohvan ja telkkarin ja nojatuolin olohuoneessa.

  Kiitos tuosta kaneli uuniin- vinkistä, aion ottaa käyttöön!

  Vastaa
 8. Helma 12.12.2018

  Mä tykkään tehdä ns. joulusiivouksen kerralla. Aikaa täytyy olla, kiireessä ei kannata alkaa hosumaan. Ja sitten siivouksen jälkeen ehtii istahtaa ja nauttia puhtaasta kodista.

  Vastaa
 9. mariem 12.12.2018

  Tällä hetkellä mun paras vinkki on lukea tämä postaus, alkoi nimittäin siivous himottaa :D ”hyvät eväät, jouluradion raikaus ja kunnon illallinen puhtaassa kodissa”. Haluan puunata!

  Vastaa
 10. Minttu 12.12.2018

  Suosikn Kon Mari -tyyppistä ratkaisua, eli mahdollisimman vähän tavaraa ja joka tavaralla oma paikka kodissa. Ylipäätään pidän tavaroiden järjestelyä tärkeämpänä kuin putsaamista eri aineilla. Ruokakaapin sisällön voisi myös inventoida ?.

  Vastaa
 11. Merjak 12.12.2018

  Äänikirjan kuuntelu siivouksen aikana ja jotkut kaverit kertoivat että lasi viiniä siivouksen lomassa voi motivoida. Lähestyvä tentti sai opiskeluaikaan siivousvimman käynnistymään

  Vastaa
 12. Tytti 12.12.2018

  Pakkasen puremat petivaatteet on mullekin ykkösjuttu! Sen verran täytyy olla tavarat paikoillaan että kynttilöitä ja pieniä herkkukulhoja voi ripotella muuten tyhjien tasojen päälle.

  Vastaa
 13. JennaO 12.12.2018

  Paras vinkki on kerätä kirpparille lähteväksi Ikea säkkeihin kaikki ylimääräinen ja piilottaa ne kellariin odottelemaan hyvää hetkeä kirpparoinnille! Tulee äkkiä siistimpi fiilis kotiin, kun ylimääräinen tavara on poissa. PS: noi Mainio astiat on niin <3 Pakko hommata itsell joululahjaksi muutama!

  Vastaa
 14. Lau 12.12.2018

  Itsekin vietän joululoman muualla, mutta silti haluan ensi viikon ennen loman alkua ja loman jälkeen viettää puhtaassa kodissa. Paras vinkki on, että tekee pientä siivousta vähitellen, ennen sitä varsinaista siivouspäivää. Näin pääsee ehkä vähän helpommalla. Siivouspäivän päätteeksi on ihana hemmotella itseä vaikka hyvällä ruualla ja leffalla puhtaassa kodissa.

  Vastaa
 15. Henne 13.12.2018

  Minua alkoi vähän ahdistaa ja stressata tämän postauksen myötä. En ole jaksanut siivota muutamaan viikkoon, koska opintojeni kurssien kaikki palautuspäivät lähestyvät uhkaavasti. Ja tietenkin siksi on paljon hommaa, koska ihan itse en myöskään ole jaksanut tehdä asioita ajoissa.

  Minä olen kaikista tuntemistani ihmisistä kaikista vaativin omaa tekemistäni kohtaan. Ei minulle riitä mikään. Jos tekisinkin vaikka anopille riittävän joulusiivouksen, olisi se paljon helpottavampi ajatus.

  Vastaa
 16. Sonja 13.12.2018

  Joulusiivoukseen kuuluu tietenkin joulumusiikki! Aika sujuu rattoisasti kun voi laulaa ja tanssia mukana:)

  Vastaa
 17. Norsi 13.12.2018

  Oma (pienehkön asunnon) vinkkini on hommata tehokas johdoton imuri, jolla saa imuroitua koko kodin ilman akun loppumista. Tämä tietenkin vaatii vähän pääomaa, itse ostin sen omasta mielestäni tosi kalliin, kovasti mainostetun, hirveän ruman ja tehokkaan näköisen D-kirjaimella alkavan ”rikkaimurin”. Kyllä kirpaisi hinta, mutta ah miten on imuroimisesta tullut nopeaa ja helppoa! Ennen taisi olla vähintään kuukauden imurointivälit kun se oli niin inhokkihommaa – pelata johtojen kanssa ja vetää perässä sitä rakkinetta. Nyt tulee imuroitua jopa monta kertaa viikossa kun on niin helppoa!

  Vastaa
 18. sara 13.12.2018

  Paras vinkki on sammuttaa valot ja laittaa kynttilät palamaan, ei pölyt näy :)

  Vastaa
 19. Kukka 13.12.2018

  Mun paras vinkki joulusiivoukseen on pitää koti koko vuoden ajan minimalistisena ja siistinä, niin ei tarvitse tehdä suursiivousta :)

  Toinen vinkki on ottaa rennosti joulusiivouksessa ja siivota sen verran, kun hyvältä tuntuu.

  Jos isomman joulusiivoukseen tekee, niin siihen rinnalle suosittelen jotain hyvää joulumusiikkia – sujuu siivoaminen leppoisammin!

  Vastaa
 20. Olga 13.12.2018

  Mun paras vinkki on pitää koti jatkuvasti semmoisena perussiistinä, niin joulusiivous ei ole mikään eeppinen työmaa vaan ihan tavallinen siivous höystettynä parilla pienellä lisäaskareella!

  Vastaa
 21. Niina R 13.12.2018

  Pese vessa ja lavuaarit hyvin, petaa sängyt puhtaiksi ja siivoa loput niin huonosti kuin kehtaat. Jouluvalot ja kynttilät siivoavat piiloon loput sotkut.

  Ihanaa joulun odotusta meille kaikille!

  Vastaa
 22. Piia 13.12.2018

  Paras vinkki on tilata joku muu siivoamaan :’D (Joo, en tykkää siivouksesta.)

  Vastaa
 23. Jenna 13.12.2018

  Joulusiivoukseen ehdottomasti joulumusiikki, paljon letkeempää puuhaa silloin. Mähän inhoan siivoamista, mutta sitten kun siihen alan, niin johan mut hetken päästä löytää hinkkaamaasta kylppärin kaakeleiden saumoja hammasharjalla :D aloittamisen vaikeutta siis on, mutta hoituu, kun saa aloitettua.

  Vastaa
 24. Ansku 13.12.2018

  Jaan hommat parille viikolle ja kuuntelen samalla äänikirjaa. Tulee hujauksessa siistiä! :)

  Vastaa
 25. Sirkku 13.12.2018

  Haa, joulusiivous voi olla hauskaa/terapeuttista. Oikeastaan niitä harvoja perinteitä, mitä meijän huushollissa jouluksi teen (ollaan aika boheemia sakkia, eli ei niitä tavallisia jouluperinteitä, -ruokia tai vastaavia!). Tykkään viedä esim. matot jo edellisiltana ulos tuuletustelineeseen (ainakin meillä se on turvallista, ei ole mattorosvoja liikeellä) ja aamulla sitten petivaatteet, irtotyynyt, ja mitkä vaan irti lähtee ja eikun ulos raittiiseen ilmaan. Sitten siivotaan, imuroidaan, huiskitaan ja pyyhitään pölyt, pestään vessa ja sitten lattiat. Saunan pesen jo aiemmin, ettei kaikkea kerralla tarvitse jynssätä. Lattiat pestään ja vielä kunnon tuuletus. Se raikas olo ja kevyesti hikeentynyt olemus on parasta. Joulu saa tulla! Hauskaa joulua sinne!

  Vastaa
 26. Janna 13.12.2018

  Huijaan itseni siivoamaan pienesti usein eli pidän pienen kämppäni koko ajan suht siistinä, niin ei koskaan tarvitse tehdä ”suurta siivousta” ! :D

  Vastaa
 27. Maippi 13.12.2018

  Moi!
  Vaihdoimme haisevan pölypussi-imurin pussittomaan versioon (talossa karvainen kaveri)Toistaiseksi tunkkainen haju on pysynyt poissa :)Sini-tuotteet ovat olleet vuosia käytössäni.
  Rauhallista joulua!

  Vastaa
 28. Matleena 13.12.2018

  Koska olen itse sellainen siivoushirmu, odotan ihan innolla sitä että voidaan kuurata koko kämppä kämppisten kanssa ensiviikolla! Ulkomailla asuvana arvostan ihan hirveästi Sinituotteita, ja niitä tuleekin usein tilattua sukulaisilta Suomen päästä. Ihaninta on ripustaa kuuseen muutama piparkakku ja kanelitankoja, ja tuoksu on kyllä aivan ihana. Uunin pesu on jotenkin itselleni sellainen kokokohta – meillä laitetaan sekä kalkkunaa että kinkkua uuniin, ja on siinä jotain niin mieltä tyydyttävää kun helahoito kiiltää kuin uutena :D

  Vastaa
 29. Toivo 13.12.2018

  Minun vinkkini on aloittaa joulusiivous tarpeeksi ajoissa ja siivota joka päivä vähän kerrallaan. Meillä on sen verran iso talo, että säästän itseäni kun siivoan joku päivä saunan ja toisena pyyhin keittiön hyllyiltä pölyt. Viimeiseksi jätän imuroinnin ja mattojen viemisen ulos. Tykkään siisteydestä ja järjestyksestä, mutten ota tätä asiaa turhan vakavasti. Elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin siivoaminen:)

  Vastaa
 30. Julie 13.12.2018

  Vähän kerrallaan ja lopuksi kunnon ristiveto, jotta uusi ja puhdas täyttää kodin!

  Vastaa
 31. Anneli 13.12.2018

  Paras vinkii siivoukseen on, että tavarat ovat jo omilla paikoillaan, ennen kuin aloittaa siivoamisen, niin ei mene turhaa aikaa niiden omille paikoille järjestämiseen. Itse siivoan perussiivouksen jouluksi. Syksyllä kävin keittiön kaapit läpi.

  Vastaa
 32. Sanna 13.12.2018

  Täytyy koko ajan pitää tietyn tasoista siisteyttä yllä, niin sitten ei joulusiivoukset sun muut ole niin iso juttu!
  Hyvää Joulua! :)

  Vastaa
 33. Tuula Lievonen 13.12.2018

  Teen siivouksen aina musiikin tahtiin ja siivoan sen mikä on tarpeen.En siivoa kaappeja jos ei tarvitse,sillä en vietä jouluani kaapissa.
  Aloita siivous ajoissa,älä jätä viimetinkaan.Älä tee liikaa kerralla.
  Sinin tuotteilla on kivaa siivota kun ovat laadukkaita tuotteita…

  Vastaa
 34. Satu 13.12.2018

  Minun paras vinkki on makuuhuoneen siivous.
  Vaihda petivaatteet ja tuuleta peitto sekä tyyny ja muut petivaatteet. Jos on lunta niin heitä matot puhtaaseen lumihankeen ja hypi päällä. Pölyt lähtee ja saat hyvän tuoksuisen maton sekä purettua energiaa.
  Vaihda sitten puhtaat lakanat. Siivoa makuuhuone kaikesta turhasta. Näin voit rentoutua joulukiireiden jälkeen. Jos haluat pestä ikkunat niin vanha kunnon keino on pestä ne sanomalehtipaperilla. Sotkee kädet mutta tulee puhtaat ikkunat.

  Vastaa
 35. Heidi 13.12.2018

  Kun pitää järjestystä yllä niin on vähempi siivottavaa

  Vastaa
 36. Helena Nylander 13.12.2018

  Siivoan ja vaihdan vuodevaatteet. Tuuletan kunnolla. Joululaulut soi taustalla.

  Vastaa
 37. HANNA 13.12.2018

  En tee erikseen mitään joulusiivousta vaan ylläpidän siisteyttä ihan normaalisti säännöllisesti. Muutenkin tulee pyhät vietettyä aina perheidemme luona. Mutta suurin vinkki mitä omiin lapsuuden kokemuksiin tulee: luovu stressistä! On tosi ärsyttävää kun äiti aina stressasi ja stressaa edelleen milloin mistäkin ja varsinkin joulusiivouksesta. Se ei luo tunnelmaa ja saa muutkin helposti räjähtelemään kun eivät jaksa sitä energiaa, kun voisi ottaa vaan rennosti :)

  Vastaa
 38. Susanna 13.12.2018

  Unohda kaappien siivoukset ja siivoa vain näkyvät paikat. Kaapit voi siivota muulloinkin kun on parempaa aikaa. Aloita siivous ajoissa, ettei tule turhaa hoppua.

  Vastaa
 39. Tuula Vallius 13.12.2018

  Joulukuun alusta alkaen pikkuhiljaa siivousta, kaappu ja huone kerrallaan. Joulun lähestyessä ovien ja saunan pesua, lattiat viimeisinä päivinä. Uuni ennen kinkin paistoa, jonka jälkeen joulu on valmis.

  Vastaa
 40. Leena 13.12.2018

  Vähän tarkemmin siivoa jouluksi kuin normaalisti. Kaapit jätän kyllä rauhaan

  Vastaa
 41. Tuula 13.12.2018

  Pidän kotini muutenkin aina siistinä ja järjestyksessä, joten varsinaista jouluksi tehtävää siivousta on lähinnä viherkasvien vieminen pesuhuoneeseen suihkuun, takan lasiluukkujen puhdistaminen, saunan tarkempi peseminen, kaakeleiden puhdistus, lattialaattojen ja parketin pesuvahaus, valkoisen nahkasohvan puhdistaminen, paistinuunin ja jää-viileäkaapin pesu….Onhan noita, mutta kohde päivässä ja riittävän ajoissa kun aloittaa, niin homma on pelkkää nautintoa!

  Vastaa
  • Henriikka 30.12.2018

   Onneksi olkoon! Olet yksi arvonnan voittajista. Laitan sinulle mailia :))

   Vastaa
   • Tuula 30.12.2018

    Kiitos! Olipa todella kiva yllätys! :-D

    Vastaa
 42. Jonna 13.12.2018

  Itse vielä nautin anoppilaan menosta. Perussiivous siis riittää. Vinkkinä sellainen että popit kaakkoon niin siivous menee sujuvammin

  Vastaa
 43. Anksu 13.12.2018

  Teen yleensä vähän kerrallaan. Jos jostain kumman syystä sattuisi olemaan ylimääräistä energiaa, silloin äänikirja kuulumaan ja muutaman tunti tehosiivousta.

  Vastaa
 44. Ilona 13.12.2018

  Siivoan mitä ehdin ja jaksan. Jouluna riittää tunnelmavalaistus, jolloin ei totuus paljastu.

  Vastaa
 45. Elva 13.12.2018

  Lempparisiivousvinkkini näin pimeään aikaan on tehdä jouluvaloilla niin himmeä tunnelmavalaistus, ettei lika näy :D

  Vastaa
 46. Matti Viitasalo 13.12.2018

  Helpoimmalla tietysti pääsee, kun tilaa siivoojan kotiinsa. :)

  Vastaa
  • Henriikka 30.12.2018

   Onneksi olkoon! Olet yksi arvonnan voittajista. Laitan sinulle mailia :))

   Vastaa
 47. Riitta Sihvonen 13.12.2018

  Meillä ei muut osallistu ns. Joulusiivoukseen. Siksi teen vain sen minkä työni lisäksi jaksan. ?
  En tykkää imuroinnista kun sitä on 120 neliötä. Tekisin sen sijaan jääkaapin ja ruokakomeron siivouksen. Tärkeintä jouluna on rauhallinen yhdessäolo ja hyvä ruoka. ? Hyvää joulua kaikille!??

  Vastaa
 48. Annika saukkoriipi 13.12.2018

  Ei stressiä siivouksesta.Jouluverhot vaihattaa,jouluvalot ja tuikkukipot esiin.Imurointi riittää aivan ja wc siivotaan. Näin lentsun kourissa ei siivous kiinnosta.?

  Vastaa
 49. SaraR 13.12.2018

  Raskasta joulua taustalle ja mopin kanssa moshailemaan. Ite koitan mahdollisimman vähän stressaa joulua. :-)

  Vastaa
 50. Aikku 13.12.2018

  Siivoan tärkeimmät paikat,kuten saunan pesuhuoneineen ja wc-tilat sekä viikkosiivous tyylillä muun asunnon.Kaappeja en järjestele,mutta pesen kyllä kaapistojen ovet sekä asunnon väliovet.Aloitan ajoissa ettei tule liian kova hässäkkä.

  Vastaa
 51. Sinikka 13.12.2018

  Perussiivous. Pakkasilla mattojen tuuletus kunnolla ulkona, jos siis on pakkasta

  Vastaa
 52. Pepe 13.12.2018

  Äitini opettama vinkki on imuroida ensin ja pyyhkiä pölyt vasta hetken päästä siitä, sillä imurointi nostattaa jonkin verran pölyä ilmaan. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä olemaan stressaamatta ja tehdä siivouspäivästä/-päivistä mahdollisimman leppoisia juurikin esim. musiikkia kuuntelemalla ja yhdessä touhuamalla :)

  Vastaa
 53. anna s. 13.12.2018

  Emme vietä joulua kotona, mutta kyllä silti haluan että kotini on siisti kun tulemme kotiin :) Perus imuroinnin ja luutuamiset, mutta lisäksi ainakin saunan pesu kuuluu jouluun :)

  Vastaa
 54. Kirsi 13.12.2018

  Itsellä on lämpimät muistot lapsuudesta, kun joulusiivouksen jälkeen äiti aina toi tietyn ison maton olohuoneen lattialle. Se oli tietysti ensin ollut pakkasessa tuulettumassa, joten se oli hieman kohmeessa ja ihanan raikas. Sen päälle oli aina ihana mennä avojalois kävelemään. Eli tuota mäkin pyrin tuomaan omaan kotiin jouluksi. Että saisin vietyä matot ulos pakkaseen ja saisin sillä aikaa lattiat luututa ja hieman pölyjä pyyhittyä. En ota turhaa stressiä pölyistä, kun kissojen ja lasten kanssa sitä tuppaa vaan tulemaan koko ajan. Ilmassakin näkyy enempi kuin tarpeeksi pölyhiukkasia kun valo niihin osuu.
  Eli parasta on kun ei stressaa liikaa. Miettii vaan mikä toi lapsena sulle joulun tunteen ja koitat sen kopioida.. Toivottavasti siis jouluntunne ei tullut himosiivouksesta, mutta jos niin oli niin go for it =D

  Vastaa
 55. Johanna 14.12.2018

  En stressaa siivouksesta, teen sitä mielelläni, siinä pääsee hyvään joulutunnelmaan :) Ei ole muita vinkkejä antaa kuin ihana olo kun on puhdas koti! Nauti siis :)

  Vastaa
 56. Riikka Malmström 14.12.2018

  Joulusiivous sujuu näppärästi,kun huolehtii muutenkin asunnon puhtaudesta.En tee erikseen mitään joulusiivousta vaan ajoitan viikkosiivouksen lähelle aattoa samalla vaihdan kotiini sisustustekstiilejä jouluisempiin.Lähinnä pöytäliinoja.

  Vastaa
 57. Mervi 14.12.2018

  Meillä taidetaan tänä jouluna siivota tarkemmin kuin normaalisti, äidin kuuskymppisten vuoksi. Muuten ei joulusiivoaminen eroa tavallisista siivouksista, yritän itse kaikki keskeneräiset projektit järjestää pois näkösältä ja tilalle muutaman hyvän kirjan, kulhollisen hedelmiä ja suklaata, että voi heittäytyä rentoutumaan hetkeksi joulumusiikkia kuunnellen, ne projektit odottavat arkipäiviä.

  Vastaa
 58. Virve 14.12.2018

  Pitää kodin jatkuvasti perus siistinä, sellaisena että itsellä on siellä hyvä olla.
  Jouluna käyttää sitä vanhaa kikkaa; piparimausteita pellille ja uuni päälle ja tolussa kasteltu sukka sohvan alle ?

  Vastaa
 59. Anja 14.12.2018

  Normaali viikkosiivous pari päivää ennen aattoa joulumusiikin soidessa. :)

  Vastaa
 60. Manna 14.12.2018

  Siivoaminen on mielestäni terapeuttista. Luututessa ja kuuratessa voi samalla siivota mielestään turhaa kiireen tuntua ja karsia itse itselleen asettamia kohtuuttomia vaatimuksia. Vinkkini kuuluu siis näin: siivoa sekä ulkoisesti että sisäisesti – ja levitä armoa molemmille tasoille – niin lopputulos tuntuu juurikin riittävältä.

  Vastaa
 61. Sanna 14.12.2018

  Siivoillaan vähän kerrassaan, yhdessä lapsien kanssa. Samalla voi kuunnella joululauluja.

  Vastaa
 62. Sirpa Kara 14.12.2018

  Siivoan sen verran kuin jaksan ja ehdin.

  Vastaa
 63. Kaisa Peltokangas 14.12.2018

  Tuoksuu meillä kaneli,. lahjat peittyy paperiin. Paistuu uunissa pipari,. on touhua loputtomiin. Toivon Teille joulun rauhaa. ja iloista uutta vuotta! Eli ei paniikkia tai hössötystä sen siivouksen suhteen =)

  Vastaa
 64. Sini 14.12.2018

  Ajan kanssa siivoaa sen mitä sitten siivoakaan. Ei viimehetken paniikkeja. Jos jotain jää siivoamatta niin sitten jää.

  Vastaa
 65. Tarja 14.12.2018

  Normisiivous ilman stressiä, hyvää musaa taustalla ja kukkien huolto lehdet pyyhkimällä sekä sumuttamalla.
  Hyvää ja stressitöntä Joulua kaikille ??

  Vastaa
 66. Ella 14.12.2018

  Mun lempivinkki ei ole omani vaan Marttojen: ”Siivoa kaapit jouluksi vain, jos aiot viettää joulua kaapissa.”

  Vastaa
 67. Lenchen 15.12.2018

  Jos teet kunnollisen viikkosiivouksen ja peset, järjestelet yms. tarpeen mukaan, niin joulusiivouksesta ei tule stressiä. Vinkkini on, uhraa vain yksikokonainen päivä joulusiivoamiseen ja tee se sitten kunnolla ettei koti ole viikon ajan mullin mallin. Tietysti olet jo pessyt kodin tekstiilit, petarit ja verhot yms. jo etukäteen.

  Vastaa
 68. Tintti 15.12.2018

  Paras vinkkini on tehdä vähän kerrassaan ja palkita itseään, kun välitavoitteet on saavutettu. Ja yhdessä tekemällä hommat sujuvat joutuisammin! :)

  Vastaa
 69. Eeva-Liisa 15.12.2018

  Kaappien ym. säilytystilojen perussiivousta ei kannata tehdä jouluksi vaan vaikka keväällä, kun auringon valo paljastaa kaiken pölyn ja lian ☺

  Vastaa
 70. Saara 15.12.2018

  Tärkein joulusiivousvinkkini on, että muistaa olla stressaamatta siitä. Itse olen niitä kuuluisia siivous ihmisiä, mutta olen myös niitä, joiden tulee stressattua kaikenlaisia asioita. Miksi tehdä itselle paha olo sellaisesta asiasta, minkä on tarkoitus piristää ja tuottaa puhdasta iloa!

  Vastaa
 71. Milja 15.12.2018

  1. Perussiivon pitäminen yllä ympäri vuoden, niin ette ole tarvetta suursiivoukselle. Joka viikko perussiivous + vähän jotain harvemmin tehtävää (kuten lattialistojen pyyhkimiset, tai vaikka kaappi/hylly/laatikko kerrallaan).
  2. Saunan pesun yms mitä haluaa tehdä erityisesti ennen joulua voi tehdä reilusti aiemmin kuin joulua edeltävänä viikonloppuna. Pätee vaikkapa peittojen pesuun yms, jos sen haluaa tehdä. (Omani vein pesulaan jo viime kuussa.) Tai jos kotiin on päässyt kertymään kaaos ja jouluna on tiedossa vieraita. Tai jos vierashuone ei sisälly normaaliin viikkosiivoukseen, ja yöpyjiä on luvassa. Mutta jos kaapit on siivoamatta, niitä tuskin kannattaa urakoida juuri nyt, ellei kyseessä ole vanhoja ”mikrobiologiankokeita” täynnä oleva jääkaappi, koska sinne pitää saada tilaa jouluruuille.
  3. Juuri joulun alla lähinnä enää viikkosiivous, ja omien jälkien siistiminen niin että siisteys pysyy.

  Vastaa
 72. Vuokko 15.12.2018

  Ihan perusviikkosiivouksella mennään

  Vastaa
 73. Heidi 16.12.2018

  Paras vinkki niin joulusiivoukseen kuin siivoukseen yleensäkin on mikrokuituliina. Vessan pesukin on superhelppoa mikrokuituliinan avulla!

  Vastaa
 74. Reetta 16.12.2018

  Siivoukset suhteen kanssasi täysin samoilla linjoilla. Emme vietä joulua kotona, mutta sitä parempi on tulla reissusta kotiin, mitä enemmän on jaksanut siivota etukäteen. Ei kuitenkaan stressaten, vaan iloksi!

  Vastaa
  • Henriikka 30.12.2018

   Onneksi olkoon! Olet yksi arvonnan voittajista. Laitan sinulle mailia :))

   Vastaa
 75. Manda 16.12.2018

  Rennosti siivoten vähän kerrallaan, mitä jaksaa/pystyy musiikin säestyksellä :) ja ajoissa kun aloittaa, niin säästyy kiireeltä ja stressiltä.

  Vastaa
 76. Kirsi 16.12.2018

  Jos vain suinkin mahdollista (ja pakkasta) vien kaikki petivaatteet ja matot ulos useaksi tunniksi, se raikas tuoksu on parasta! Ja siivousmusiikkia täytyy olla tietysti.

  Vastaa
 77. Mari 16.12.2018

  Lempijoulumusiikkia taustalle hyvää siivoilutunnelmaa luomaan :)

  Vastaa
 78. Riina 16.12.2018

  Tällä hetkellä vinkkini on, että vähemmälläkin pärjää ja joulusiivotaan vain juuri sen verran, kuin hyvältä tuntuu. Ei yhtään enempää. :)

  Vastaa
 79. Riinu 16.12.2018

  Oi, tuo sanko olisi kyllä kätevä! Mun vinkkini on: kuuntele samalla äänikirjoja/podcasteja.

  Vastaa
 80. E.H. 16.12.2018

  Lemmikkien takia kun imuroin kerran päivässä ja pyyhin lattian pari kertaa viikossa, ei juhlapäivien siivoamiseen tarvi mitään erityistä pinnistellä. Kun ei tule keräilyä mitään turhaa roinaa, pölyjen pyyhkiminenkin on helppoa. Välineet tosin kaipaisivat jo päivitystä. ?

  Vastaa
 81. Satsuma 16.12.2018

  Kyllähän tuo on paras, tee se mikä riittää. Ja se minkä jaksaa, ehtii ja pystyy. Ei se oo se tärkein asia kuitenkaan.

  Vastaa
 82. Netta Schermesser 17.12.2018

  Elä stressaa. Ei sen kodin tartte olla sen kummemmassa kunnossa kuin normistikaan. Joulun alla on muutenkin liikaa puuhaa.

  Vastaa
 83. Tiinape 17.12.2018

  Hyvää musiikkia! Se saa siivoukseen vauhtia ja tekemisen meininkiä. Heti aamusta aloittaa, kun on virtaa eniten. Kahden pienen lapsen kanssa olen madaltanut vaatimustasoani, kun aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Siivoan vähän kerrallaan ja useampana päivänä. Imuroida saa joka päivä lähestulkoon joka tapauksessa, joten suurempaa siivoa ei ole. Likaista meillä ei ole, mutta se sotku! Joulunpyhät olemme mummolassa, joten siistin kodin lähtöpäivänä niin on mukava tulla kotiin kun on puhdasta ja siistiä ?

  Vastaa
 84. Liisa 17.12.2018

  ”Siivoa jouluksi kaapit – jos haluat asua niissä.” Tämä Marttojen ohje korostaa lepoa. Hyvää joulua kaikille !!

  Vastaa
 85. Marjo Valsberg 17.12.2018

  Kun siivoaa läpi vuoden kaiken aikaa ,vähäsen.Ei tarvi itseään joulusiivoilla tappaa.Nimenomaan traumat lapsuudesta varoittavana esimerkkinä.Jouluna on tarkoitus hengähtää,nauttia ihanan joulun tunnelmasta omien rakkaiden kanssa.Siispä;toivon että kaikilla on myös joulun jälkeistä elämää,myöskin siivoiluun?.Hyvää joulua???!

  Vastaa
 86. Joliel 17.12.2018

  Minun joulusiivousvinkkini on tehdä perussiivous ennen joulua, ja perusteellisempi siivous vasta joulun jälkeen. Välipäivinä on aikaa siivoilla kaappeja ja tehoputsata tarvittavat jutut, kun taas ennen joulua haluan rauhassa rentoutua.

  Vastaa
 87. wuuh 17.12.2018

  Listaus tehtävistä töistä ja sen yliviivailu, ah se edistymisen tunne! Sekä sopiva taustahäly, podcast, sarja tai soittolista.

  Vastaa
 88. joni 17.12.2018

  Sen verran, että on hyvä olla, ihan joka paikassa ei pöly ja lika pistä silimään ja ettei pyhien aikaan tartte siivota kummemmin. Eli vähän normi viikkosiivousta paremmin, mutta ei nipottamalla, kiirettä ja touhua on jo muutenki, eikä 7 hlön ++ 1 koiran taloudessa kovinkaan kauaa putipuhtaana paikat pysy muutoinkaan..

  Vastaa
 89. Kirsi I. 18.12.2018

  Hyvät ja toimivat siivousvälineet ja sellainen asenne ettei stressaa siivouksesta liikaa.

  Vastaa
 90. Alli 18.12.2018

  Kipupotilaana siivous on yhtä tuskaa. Aloitan joulusiivouksen jo joulukuun alussa, jolloin käyn kirjahyllyt, ym. hyllyt läpi puhdistaen ne tavara tavaralta. Joku päivä on wc:n vuoro ja sitten kylpyhuone/sauna, portaikot, eteinen, keittiö, makuuhuone, yläkerran huoneet jne. Huomaamatta on talo tullut siivottua, vaikkakin välipäiviä on ollut. Puoliso on ollut myös mukana siirtämässä painavia huonekaluja ja imuroimassa.

  Vastaa
 91. Erkkí Parikka 18.12.2018

  Jo on

  Vastaa
 92. Maija M 18.12.2018

  Pikkulapsiarjen siivousvinkki: etsi kaikki parittomat sukat. Asettele ne seinän viereen kuusen muotoiseksi. Aseta päälle esim. piparkakkumuotti tai muu tähtikoriste. Pehmeä minikuusi tuo kodikasta tunnelmaa kestävän kehityksen hengessä. Mitä enemmän lapsia ja parittomia sukkia, sitä komeampi kuusi. Innokkaimmat lisäävät patterilla toimivat ledivalot.

  Vastaa
 93. Hanna 18.12.2018

  Siivoa vähitellen ja aloita ajoissa. Tai tee vain tavallinen viikkosiivous?

  Vastaa
 94. Anna Liisa Papinniemi 18.12.2018

  Siivoan aatonaattona koska eläinten kanssa ei oteta liikaa paineita siivoamisessa.

  Vastaa
 95. hilkka 18.12.2018

  Teen mitä kerkeän, ilman stressiä. :)

  Vastaa
 96. Seija K 19.12.2018

  Siisti vessa. Silitetty pöytäliina. Nämä jäävät jouluaattoaamuksi, muuten tehdään mitä ehditään.

  Vastaa
 97. Riitta Vepsäläinen 20.12.2018

  Sauna, kylppäri ja vessa ovat ne tärkeimmät, jotka pesen tavallista huolellisemmin. Muuten vain pölyhuiskulla huiskuttelen, nihkeällä mopilla pyyhin lattiat ja keittiön siivoan vasta sitten, kun leipomukset ja jouluruoat on tehty. Joulukuusta en hanki, mutta kuusenoksia sen verran, että kotiin tulee ihana joulun tuoksu.

  Vastaa
 98. Henriikka 30.12.2018

  KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE! Arvonnan voittivat Tuula, Matti ja Reetta, joille laitan sähköpostia samantien. Oikein ihanaa ja riittävän puhdasta tulevaa vuotta 2019!

  -Henriikka

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.