Nostalgiapöllyissä: Kauan sitten Ruotsissa

IMG_2553

Olipa kerran vuosi 2009, jolloin asuin Etiopiassa, Addis Abebassa kolmen kuukauden ajan. Afrikan tantereen jälkeen kaipasin lisää matkustusta ja eloa ulkomailla, mutta vähän tutummilla vesillä. Muutin Vänernin ja Vätternin väliin Skövdeen. Kuukauden siellä oltuani silloinen poikaystäväni sai tarpeekseen alati reissaavasta tyttöystävästä. Olin puolivuotisesta seurusteluajasta hurvitellut yli puolet maailmalla. Hän muutti perässäni Ruotsiin. Asuimme Skövdessä autuaan turvallista ja onnellista elämää kolmen yltäkylläisen kuukauden ajan, sopivan tietämättöminä mitä Suomessa tapahtuu tai mitä seuraavalla viikolla olisi luvassa. Kevään jälkeen oli kuitenkin pakko tulla Suomeen kesätöihin hankkimaan taskurahaa ja opiskelupaikkoja.

IMG_2536IMG_2525

Silloisesta poikaystävästä tuli muutamaa kuukautta myöhemmin kihlattuni ja siitä muutaman hetken päästä aviomieheni. Hauskaa, että asuimme ensimmäistä kertaa samassa kaupungissa juuri Skövdessä. Teimme vapaaehtoistöitä suomalaisessa seurakunnassa niin mummokerhon kuin nuortenporukan kanssa ja pidimme viikoittaista, tunnin kestoista radio-ohjelmaa alueen suomalaisille. Meille studioon sai soittaa ja sekös oli hauskaa. Rupattelimme mukavia ja nauroimme kippurassa. Välillä soitimme J.Karjalaista ja välillä Sillanpäätä, muistutimme Suomi-seuran uuden vuoden tansseista ja selostimme paikallisuutisia.

Minulla oli mukavat Ruotsin vanhemmat, aikoinaan Suomesta sinne muuttaneet. Jannella oli muutaman talon päässä omat, myös ihanat ja työn perässä taannoin lähteneet. Volvon tehdas nousi jyhkeänä kaupungin keskeltä ja takasi sen, että alueella oli oma suomalaisyhteisö. Oli hyvä tunne, kun oli vanhemmat Skövdessä ja kotona Suomessa. Joka paikassa pidettiin huolta. Ruotsi-isäni laittoi minulle polkupyörän kuntoon ja huristin ympäri tuntematonta kaupunkia. Katselin kauniita kirkkoja, pysähdyin keskustaan juomaan ruotsalaista versiota glögistä ja ihmettelin keskustassa Bik Bokkia, joka ei ollut vielä silloin löytänyt tietään Suomeen.

Minulla oli punainen pipo ja rikotusti leikattu polkkatukka. Löysin nopeasti lempikahvilani, kirjoitin päiväkirjaa vielä ahkerammin kuin nyt kirjoitan blogia ja tein listoja niin monista asioista, että pää meni pyörälle: maailman parhaat ihmiset, kauneimmat puut, tahot joita et koskaan tahdo edustaa, persoonallisuudenpiirteet joista tahdot pysyä kaukana, eläimet jotka ovat suloisimpia vauvoina, sata suurinta unelmaa, kymmenen syytä mikset ole häähullu.

IMG_2472

Jannen kanssa suunniteltiin uhkarohkean varmoina tulevaisuutta ja käytiin retrohaalareissa pulkkamäessä. Skövdessä ei ole usein talvisin lunta ja olimme ottaneet vain kevyitä vaatteita mukaan. 2009-2010 talvi yllätti täysin koko kaupungin ja kahlasimme monta metriä korkeiden lumikinosten halki pulkka perässä, 80-luvun lainavaatteissa. Kyllä lainavanhempia nauratti.

Asuin ensi kertaa ilman vanhempia Addis Abebassa, jonka jälkeen Skövdessä. Ja oikeastaan molemmat näistäkin ajoista asuin supersuojeluksessa, lainavanhempien helmassa. Seuraava asuinpaikka Helsingissä, Sörkan Kurvissa olikin jotain aivan muuta.

IMG_2499

Kun lähdimme Skövdestä, ajattelimme tulevamme pian takaisin. Vaan eipä aikaa ole aina niin paljon kuin luulisi. Näimme Ruotsin vanhempia häissämme ja kesällä 2013 käväisimme reilillä syömässä Skövden kuuluisaa pitsaa ohikulkumatkallamme Göteborgiin. Parin tunnin pyrähdyksen lisäksi matkoja rakkauden kaupunkiin on kertynyt siis nolla kappaletta.

Vaan arvatkaapa mitä? Lentokone laskeutui pari tuntia sitten Tukholmaan ja nyt juna kiitää pitkin kuvottavan kauniita ruotsalaisraiteita. Hoi Skövde! Lainalapset ovat matkalla sinne.

– Henriikka

14 kommenttia

 1. Sartsa 9.4.2015

  Tuli mieleen tuosta sun listojen tekemisestä että oletko mahdollisesti lukenut Mia Kankimäen kirjan Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen kirja ja taidat löytää siitä muitakin listojen tekijöitä.

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   En ole lukenut, mutta kuulostaapa kivalta. Pitääkin tarkistaa, jos saisin sen jostain käsiini. Kiitos vinkistä, Sartsa :-)

   Vastaa
 2. roosaliina 9.4.2015

  olipa ihana kirjoitus. olit mainio silloin ja oot mainio nyt.

  Vastaa
 3. Dora 10.4.2015

  <3, en osaa sanoa muuta kuin <3 .

  Vastaa
 4. jonsu 10.4.2015

  Ihana postaus! Kirjoitat tosi sujuvasti ja mukavasti, ja se ehkä tekeekin blogistasi yhden suosikkini.

  Oon saattanu sanoa tän ennenkin, mutta eihän kehua voi koskaan liikaa. :)

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Ihanasti kirjoitettu. Tällaiset kommentit on aina päivien piristyksiä. Kiitos siis, Jonsu.

   Vastaa
 5. Heta 10.4.2015

  Kyyneleet tulee silmiin…. Söpöä ja nostalgista. Niin rohkeaa, ihailen.

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Minullakin tulee aina vähän tippa linssiin, kun muistelee näitäkin aikoja.

   Kiitän ja kumarran oikein syvään.

   Vastaa
 6. Annie 10.4.2015

  Hauska kirjoitus! Ja hauskaa että itsekin olen asunut ekaa kertaa ilman vanhempia sörkassa, vaasankadulla. Tykkäsin paikasta ja Helsingistä kovasti, iso kaupunki tuntui ihanalta maaseutuelämän jälkeen. :)

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Hihi, Sörkka oli ihan hauska paikka aloittaa Helsinki-elämä. Ei ainakaan suoraan mitään epärealistista vaaleanpunaista pumpulia. Helsinki on hyvä paikka elellä.

   Kiitokset sinulle Annie!

   Vastaa
 7. Hanna L 12.4.2015

  Ootte niin söpöja!!! Niin kivasti kirjoitettu juttu! :)

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Kiitos Hanna.

   Heehehee, ihan pikkuisia ollaan. Vaikka ei tästä edes niin pitkä aika ole. Tuntuu kuitenkin miljoonalta vuodelta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.