8 parasta asiaa luonnossa olemisessa

Miksi viihdyin luonnossa? Miksi olen kotonani metsän keskellä?

Olen bussissa matkalla Liesjärven kansallispuistoon. Kävin juuri läpi viimeisten kuukausien luontokuvia. Olen harhaillut yhdessä jos toisessa metsässä, lipunut aalloilla merellä sekä järvissä ja viettänyt päivää lankkuna kallioilla. Olen selkeästi viihtynyt luonnossa vielä enemmän kuin koskaan ennen.

Mikä sinne vetää? Mikä on parasta luonnossa olemisessa? Listasin 8 syytä, mikä hommassa viehättää.

1. Kukaan ei odota sinusta mitään

Luonnossa pääsee helposti maagiseen tilaan, jossa unohtaa lähes miltä näyttää ja mitä ajattelee itsestään. Sen lisäksi unohtaa miettiä, mitä muut ajattelevat sinusta. Kaiken sellaisen puinti tuntuu turhalta ja jää vain olo itsestään ja omista ajatuksistaan kuluvassa hetkessä.

2. Luonnossa elää nyt

Mitä pidempään luonnossa on, sitä tärkeämmältä nykyhetki tuntuu ja sitä vähemmän tärkeltä tuntuvat menneisyys ja tuleva. Jopa seuraava tunti saattaa olla vielä kaukainen ajatus.

3. Voit (ja usein haluat) olla tavoittamattomissa

Mikä puhelin, mikä läppäri? Puhelinta vilkuilee yhä harvemmin ja jossain vaiheessa tajuaa, että muut kyllä pärjäävät ilman sinuakin. Ja sinä ilman heitä.

4. Asiat saavat oikeat mittasuhteet

Olennainen tuntuu olennaiselta, epäolennainen epäolennaiselta. Pieni, huolestuttanut murhe jää mielessä taka-alalle, käynnissä oleva hyvä hetki saa isomman tilan ajatuksista. Huomaat ehkä stressanneesi turhasta tai pystyt käsittelemään oikeaa surua paremmin.

5. Ollaan perusasioiden äärellä

Luonnossa olemisen viehätys piilee myös paljon siinä, että arjessa on helpompaa. Kun viettää kuukauden, viikon, viikonlopun tai vaikka iltapäivän metsän keskellä miettien selviytymistä ja perustarpeita, tuntuu normaali arki melkoiselta luksukselta. Lisäksi voi keskittyä ihan tavallisiin perusasioihin: mitä kannattaisi syödä, miten paljon kannattaisi juoda, miten nukkuisin parhaiten…

6. Hiljaisuus, rauha ja syventyminen

Niputan nyt nämä kolme yhteen, sillä mielestäni ne ovat olennaisesti liitoksissa toisiinsa. Luonnon hiljaisuudesta harvoin saa irti, jos itse kailottaa yhtä soittoa päälle. Tai jos ei missään vaiheessa itse hiljenny, pysähdy, syvenny ja tunne rauhan hiipivän kroppaan ja mieleen.

7. Opit uusia taitoja ja huomaat selviytyväsi

Tämä on jo selkeästi konkreettisempi asia. Miten hieno onkaan tunne, kun oppii jotain uutta ja samalla sopivan alkukantaista. Niin kuin tekemään tulen kauniisti ja vikkelästi, rakentamaan majan tai sitomaan riippumaton puuhun kestävästi. Saati kun tajuaa jonkun luonnonantimilla taiotun kulinaristisen nuotielämyksen. Kun ylipäänsä oppii perusasioita, jotka pitävät hengissä.

8. Tutustut itseesi paremmin

Missään muualla ei pysty päästä samanlaiseen tilaan kuin luonnossa. Itsestä alkaa aistia uusia asioita ja omia ajatuksiaan (ja samalla muiden) ymmärtää laajemmin ja moniulotteisemmin. (Joskus se on hyvä asia, joskus kriisin paikka.) Paras paikka ymmärtää sisintään, on lähteä luontoon.

Päivällä olin lanseeraamassa luonnonkosmeettisia uutuustuotteita hienolla lounaalla Helsingin torikortteleiden hälinässä, tänään illalla istun jo ritisevän nuotion ääressä puiden katveessa. Kaksi toisistaan poikkeavaa maailmaa, joista molemmat ovat minulle rakkaita. Ja saavatkin olla.

Nautitaan viikonlopusta.

-Henriikka

2 kommenttia

 1. Nyyti 2.9.2017

  Olet niin oikeassa! Olen tänä kesänä vasta tosissani löytänyt metsässä kulkemisen ilon. Viimeksi eilen lähdin jo fyysisenä tuntuvaa stressiä pakoon metsään ja palasin muutaman tunnin päästä huomattavasti rauhoittuneena (ja sieniämpärillistä rikkaampana). Olo on taas paljon parempi!

  Vastaa
  • Henriikka 6.9.2017

   Oi että, miten ihanalta sun muutama tunti ja sieniämpärillinen kuulostaa. Ja rauhallinen mieli tietysti kaikista parhaimmalta. On onni asua näin metsäisessä paikassa kuin Suomi on.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.