Sadetakki kerrallaan kohti parempaa: Rain Jacket from the Sea

Toissapäivänä, torstai-aamuna, olin laittanut kellon herättämään 04:15. Olimme päättäneet Joonaksen kanssa lähteä kuvaamaan keltaista sadetakkia turkoosin veden äärelle, ja aamuvalo on aina kaikista kaunein.

Kampesin itseni viiden junaan, hyppäsin Ainolassa pois ja jatkoimme siitä vielä eteenpäin. En ollut vastuussa kartasta, joten en edes tiedä minne. Hoidin eväsvastaavan rooliani kuitenkin kunnialla – eväsleipiä, omenaa ja kahvia. Silmät meinasivat painua väkisinkin kiinni ja taisi olla ensimmäinen kerta, kun nautin penkinlämmittimestä.

Miksi täydellisten sadetakkikuvien saaminen oli niin tärkeää, että piti uhrata aamu-unetkin?

Ollaan tärkeän, vaikuttavan asian äärellä. Tretorn ja Partioaitta lanseeraavat tänään, 1.4. sadetakkimalliston. Rain Jacket From The Sea -malliston takit on valmistettu kierrätetystä kalaverkkomateriaalista. Kyllä, myös nuo meidän päällämme olevat.

Noin 650 000 tonnia kalastusverkkoja joutuu mereen, kun kalastusalukset uusivat verkkonsa noin joka toinen vuosi. Sitä haamuverkkoa on kerätty merenpohjasta ja näin mallisto on saanut alkunsa. Suosittelen katsomaan tämän kauniin videon, joka antaa aika hyvän kuvan siitä, mistä on kyse.

Haamuverkot on ylipäänsä todella hurja asia. En ole tiennyt ongelman laajuudesta.

Kalastusverkot valmistetaan vahvasta nylonista, mutta käytöstä poistetut kalastusverkot saattavat päätyä satamissa mereen ja näin niistä tulee ”haamuverkkoja”. Verkot hajoavat hitaasti ja voivat ajelehtia meressä vuosikausia. Monet verkot päätyvät luodoille ja riutoille ja voivat hajottaa niiden koko ekosysteemin.

Haamuverkot ovat yksi vaarallisimmista asioista meressä: verkot ja muu mereen joutunut muovijäte aiheuttavat vuosittain noin miljoonan vesilinnun ja 100 000 meressä elävän eläimen kuoleman.

Olin mukana myös Partioaitan videolla, jossa sadetakeista kerrottiin enemmän. Meidän piti pohtia omaa suhdettamme mereen ja kerroin näin:

”Siinä missä metsä tuntuu turvalta, niin meri tuntuu vapaudelta. Meri on siitäkin ihmeellinen, että se on ainoa asia, joka yhdistää kaikki maanosat ja samalla kaikki ihmiset.”

Koko aihe tuntuu tosi pelottavalta ja käsittämättömältä. Tiedän, ettei sadetakeilla pelasteta koko maailmaa, mutta pakkohan tässä on jotain tehdä. Ei edes jotain, vaan paljon, ja yrityksillä on siinä kyllä suuri vastuu.

Tämä Rain Jacket From The Sea -mallisto lanseerataan tänään valikoiduissa myymälöissä ja verkkokaupassa. Takkeja on viidessä värissä ja malli on unisex: minulla on kuvissa XS-kokoinen takki ja alla on vielä paksu neulekin. Joonaksella on päällään punainen M-kokoinen. Takki on vedenpitävä, mutta kevyt ja hengittävä: aion itse käyttää tarkkia myös arkena ilman sadekeliä. Hintaa on 200€. Mallisto on pieni, joten suht nopea kannattaa olla, jos haaveilee omasta.

Näin tärkeän aiheen kertomiseen ei haitannut yhtään saada näin vakuuttavia kuvia. Voitteko uskoa, että tuo vesi oli todella aivan turkoosia? Yhtä lailla tuokin vesialue on helposti tuhottavissa, jos oma välinpitämättömyys ja laiskuu ajaa ympäristön edelle. Ja syyttävä sormi osoittaa yhtä lailla minuakin.

Pelastetaan meret. Ja kaikki muukin. Eikun hommiin.

-Henriikka

Kuvat: Joonas Linkola

Huom! Takit saatu blogin kautta.

29 kommenttia

 1. Mariem 1.4.2017

  Ihanaa, oot hyvällä asialla ja sairaan hienoja kuvia, alkoipa hymyilyttää lauantaiaamun räntäsateessa :D

  Vastaa
  • Henriikka 2.4.2017

   Mikä ihana ja ilahduttava kommentti. Ja saada joku vielä hymyilemään aamun räntäsateessa, not bad at all. Kiitos sulle.

   Vastaa
 2. Nettanen 1.4.2017

  Vau, ihan superkauniita kuvia! Kyllä näiden takia kannatti herätä kukonlaulun aikaan :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.4.2017

   Oon niin samaa mieltä. Väsymys unohtui heti, kun pääsi näihin maisemiin.

   Kiitos kovasti. Ja kuvista kiitos mahtavalle Joonakselle.

   Vastaa
 3. MerjaK 1.4.2017

  Upeat kuvat kiitos niistä. Kiva kun kerroit käyttökokemuksista ajattelin huomenna käydä hankkimassa omani, kunhan yötöistä pääsen.

  Vastaa
  • Henriikka 2.4.2017

   Heippa Merja ja kiitos paljon. Kuvista en voi itse ottaa kunniaa, mutta oon kyllä täysin samaa mieltä niiden upeudesta. Toivottavasti löysit kaupasta itsellesikin takin :-)

   Vastaa
 4. Johanna 1.4.2017

  Pysähdyttävän upeita kuvia. Ja pysähdyttävä on aihekin.

  Vastaa
  • Henriikka 2.4.2017

   Hei Johanna, kiitos kommentista. Joonas on uskomattoman taitava kuvaaja. Ansaitsee hatunnoston!

   Vastaa
 5. Sofiamilja 1.4.2017

  Upeita kuvia ja tärkeä asian puolesta.
  Rakastan sun tyyliä kirjoittaa ja tapaa fiilistellä elämää. Tykkään sun blogista, mutta vähän harmittaa että lähes jokatoinen blogikirjoitus on kaupallinen yhteistyö. Ymmärrän, että blogaamisella myös yrität elää ja ne on tärkeitä sulle. Toivon että saisit pidettyä sen elämänmakuisen, ei liian blogaaja-elämää tyylisen blogityylin, joka sulla on ollut.
  En tarkoita kritisoida, sun blogi on huippu ja vaikutat ihanalta ihmiseltä. Sanon, koska toivon että saisin nauttia sun elämänmakuisesti blogista vielä pitkään.
  Ja, että mietit myös että mitä haluat blogilla välittää.
  Ihanaa kevättä.
  -Milja

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2017

   Hello! Vitsi on kiva saada hyvin annettua kritiikkiä kiitos. Ja aiheestakin! Maaliskuu on ollut ihan kreisi. Mun eka kuukausi yrittäjänä ja on ollut vielä tosi vaikea arvioida, millä pärjää ja millä ei. Heti huhtikuussa yhteistyöjuttuja on taas vähemmän. Ymmärrän, että yhteistyöjuttuihin kaikki eivät suhtaudu samalla tavalla kuin muihin juttuihin, mutta haluan vaan kertoa, että kieltäydyin tosi, tosi monista tarjouksista. Eli blogissa on oikeesti ne jutut ja kumppanuudet, joista haluankin kertoa. En näe kaupallisuutta pahana juttuna, päinvastoin. Mutta ymärrän tosi hyvin ja keskityn tohon taas enemmän, kun yrittäjäelämän ensiaskelten pöly on laskeutunut.

   Vastaa
 6. Kide 1.4.2017

  Upeita kuvia upeassa miljöössä! Kovasti kiinnostaisi tietää tarkempia koordinaatteja noille maisemille, josko sinne itsekin joskus kameran kanssa pääsisin. :)

  Vastaa
  • Henriikka 2.4.2017

   Kiitos paljon. Paikka on Hollolan Kiikunlähde. Suosittelen käymään, kun tulee retkifiilis.

   Vastaa
 7. Anne 2.4.2017

  Upeita kuvia ja hieno takki!

  Pidin myös Sofiamiljan kommentista ja erityisesti vastauksestasi siihen. Ymmärrän kriittisen suhtautumisen kaupallisiin yhteistöihin, mutta yhtälailla ymmärrän myös niiden merkityksen blogin ja yleisemmin toimeentulon kannalta. Itseäni tämän blogin kaupalliset yhteistyöt eivät ole haitanneet, koska ne ovat mielestäni sopineet hyvin blogin tyyliin yleisesti, ja erityisesti arvostan sitä, että valikoit yhteistyöjutut juuri blogin ja oman tyylisin mukaan, etkä lähde mukaan kaikkeen mahdolliseen. Näin blogi pysyy mukavan omantyylisenä ja aitona, vaikka välillä mukana olisinkin yhteistyöjuttuja – varsinkin kun ne tuodaan tekstissä selvästi ja juttuun sopivasti esiin, jolloin ei tule epäaitoa mainostusvaikutelmaa.

  Kiitos siis mukavasta blogista ja onnea edelleen yrittäjyyden alkutaipaleelle (tästäkin aiheesta olisi kiva lukea juttuja)!

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Heippa Anne. Ja kiitos piristävästä kommentista.

   Mulla on tosi tarkka seula siinä, kenen kanssa teen yhteistyötä ja toivon, että se näkyisi myös lukijoille. Tavoitteena on todellakin se, että blogi pysyisi mun tyylisenä ja aitona. Ilahduttavaa kuulla, että se on ollut sitä ainakin sun mielestä :-)

   Ihanaa kevättä sulle! Yrittäjyydestä ja sen alkutaipaleesta tuun varmasti kirjoittamaan jossain vaiheessa.

   Vastaa
 8. Sini 2.4.2017

  Upeita kuvia! Kiinnostaa: mistä tuo järvi/lampi löytyy?

  Vastaa
  • Essi 2.4.2017

   Kyseessä on Kiikunlähde, joka sijaitsee Hollolassa :)

   Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Hei ihan mahtavaa, että Essi on jo ehtinyt sulle vastaamaan. Varsinkin kun mulla on mennyt siihen pieni iäisyys. Mutta siis kyllä, Kiikunlähteellä oltiin juomassa aamukahveja ja ihailemassa maisemia.

   Vastaa
 9. Emppu Vantaalta 2.4.2017

  Ihana tuo takki, mutta yön yli nukuttuani tulin siihen lopputulokseen, että ei raaski laittaa noin paljon rahaa kiinni siihen. Ja ehkä poikaystävän jyrkähköllä mielipiteellä oli myös hieman tekemistä asian kanssa. Mutta nautin ihanista kuvista ja hieman kadehdin kaikkia keneltä tuo takki löytyy.

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Ymmärrän hyvin sua ja poikaystävää.

   Kiitos ihanista sanoista!

   Vastaa
 10. Mystisia kuvia. Taianomaista, kun näkee pinnan alle :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Oli kieltämättä aika taianomainen hetki juoda aamukahveja tällaisessa mestassa. Kiitos Selina.

   Vastaa
 11. Kannatti todellakin heräti aikaisin – ihan huikeita maisemia ja kuvia!
  t. takki-sisko :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   Oijoi, eikö ookin mainio takki. Heräämisen arvoinen.

   Kiitos paljon Sanna. Maisemat oli kyllä suositeltavat.

   Vastaa
 12. stinde 5.4.2017

  Uuuu tiedän ton paikan, se on ehkä maailman kaunein paikka! Tunnelmallisia kuvia :)

  Vastaa
  • Henriikka 23.4.2017

   No on, ihan uskomaton. Kun tietäisi kaikki tällaiset Suomen salaiset kolkat.

   Vastaa
 13. […] Vaikka näissä molemmissa paikoissa riittää vielä paljon nähtävää, ja tulen varmasti tulevaisuudessakin vierailemaan niissä, kaipaan aina toisinaan jotain uutta. Esimerkiksi Källvikenissä, Dagmarin lähteellä vierailu oli virkistävän erilainen retki ja myös esimerkiksi simppelisti Helsingin Mustikkamaalla pyöriminen rentouttaa kiireen (ja kiireettömyydenkin) keskellä. Puhumattakaan Kiikunlähteestä, josta julkaisin viime viikolla sadetakkikuvat. […]

  Vastaa
 14. MCS ää sairastava 20.5.2017

  Hei. Onko tuossa takissa minkäänlaista vuorta? :)

  Vastaa
  • Henriikka 7.6.2017

   Heippa sulle. Ja pahoittelut, että vastaus tulee vähän jälkijunassa.

   Takki ei oo vuorellinen. Se on unisex-mallia ja huppu on erityisen syvä, kauluksessa on sisävuori, taskut ovat tavallista korkeammalla, vetoketju on kaksiosainen, ja saumat on hitsattu vedenpitävyyden varmistamiseksi.

   Vastaa
 15. Juha Siikavuo 21.8.2018

  Kiva kirjoitus ja nättejä kuvia. Sinun raikas olemus ja hymy pelastaa varmasti päivän kuin päivän. Loistokuvia, keltainen sadetakki erottuu edukseen tummia vesiä ja puita vasten :)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.