Kirjavinkkejä kesään ja ajatuksia kirjakateellisuudesta

Kaksi asiaa, joihin keskityn tällä hetkellä elämässä liian vähän: ystäviin ja kirjoihin. Molempiin kyllä keskityn, mutten määrällisesti tarpeeksi. Lisäksi huomaan olevani liian heikolla intensiteetillä molempien kanssa. Haluaisin tietysti asiaan muutoksen.

Ystävät ovat kimurantteja, ja vetävät siksi myös näistä kahdesta ryhmästä pidemmän korren. Ja siksi on helpompi keskittyä siihen, miten pystyisi viettämään aikaa enemmän kirja kainalossa. Korjaus! Kainalo ei riitä. Haluan uppoutua kirjoihin, oppia niiden kautta maailmasta, matkustaa niiden kautta uusiin paikkoihin ja antaa mielikuvituksen lentää. Haluan lukea hyviä kirjoja, tylsiä kirjoja, huonoja kirjoja, kevyitä kirjoja, tietokirjoja, runoja, romaaneja ja täyttä potaskaa. Kaikkea.

Tällä hetkellä menossa on Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. (Tiedän, minun olisi pitänyt lukea se jo aikoja sitten. Siitähän on ollut hirveä haloo ja usean vuoden.) Kirja on ihana ja luen sitä innolla, Japanista lumoutuneena.

Repussa odottaa Ylpeys ja Ennakkoluulo, jonka olen aloittanut sadasti, mutta lopettanut aina muutaman aukeaman jälkeen tylsyyden vallatessa. Austenin vieressä odottaa Juha Itkosta. Voitteko kuvitella, etten ole vielä koskaan lukenut yhtään Itkosta? Sain joskus valtavia vastareaktioita sekä Itkosen että Coelhon hehkuttamisesta, ja meni melko kauan, ennen kuin uskalsin tarttua teoksiin.

Kotona odottaa ainakin Marco Kososen Mun Afrikka, jonka avulla pääsen sitten heinäkuussa matkalle, kun majailen mökillä.

Tiedättekö kirjakateellisuuden? Kirja-FOMON (= fear of missing out). Sitä huomaa, että yksi tai usea ystävä/tuttava/bloggaaja/kuka tahansa on lukenut jonkun hyvän teoksen, jota et ole vielä itse ennättänyt lukea. Pahimmassa tapauksessa et ole edes kuullut koko kirjasta.

Tulee ahdistus, että nyt sitä sitten tiputaan kärryiltä ja anti-sivistytään niin että humps. Tekee mieli syöksyä lähimpään kirjakauppaan ja aloittaa tekstitankkaaminen, jotta saisi ympärillä olevat kiinni. Tuntuu, että olet jäänyt paljosta paitsi.

Niin paljon kuin pidän esimerkiksi Mitä luimme kerran -instasta, niin samalla alan aina hötkyillä: tämä pitää lukea ja tämä. Ja tämä!

Tunnehan on ihan älytön. Kirjat eivät lukemalla lopu. Ja kirjaan uppoutuminen lähtee hyvin harvoin ulkoisesta motiivista olla maailman kirjaviisain.

Mutta vihdoin pääsen jutun varsinaiseen pointtiin: Olisiko teillä kirjavinkkejä kesään ja miksei jo syksyynkin?

Toivon, että pari viikkoa mökillä suovat hyvää lukuaikaa heinä-elokuun taitteeseen. Lisäksi olen alkanut haaveilla, että aloittaisin syksyllä jokaisen päiväni lukemalla vähintään puoli tuntia. Nukahdan aina iltalukemisen ääreen, joten se ei ole itselleni toimiva tapa. Aamun lukuhetkestä voisi tulla ihana startti jokaiseen päivään.

-Henriikka

21 kommenttia

 1. Saara 28.6.2017

  Suosittelen lukemaan Juuli Niemen Et kävele yksin. Nuortenkirja, joka voi mennä monelta aikuiseksi itsensä ikänsä puolesta lukevalta ohi. Mutta ehdottomasti aikuistenkin kirja. Ihana.

  Vastaa
  • Henriikka 1.7.2017

   Laitetaan tää korvan taakse. Kuulostaa lupaavalta. Kiitos vinkistä.

   Vastaa
 2. Saimi 28.6.2017

  Onko Jojo Moyesit jo luettu? Laatuhömppää, sanoisin! <3 Entä Kaikki se valo jota emme näe? Saman kirjailijan Davidin uni oli myös koukuttava :)

  Vastaa
 3. Laura 28.6.2017

  Hahah, ihana, kiitos maininnasta :-* ja hei, että ehtii lukea niin paljon kirjoja kuin itse olen tehnyt, tarkoittaa sitä että on valinnut ne ystävien ja ”oikean elämän” kustannuksella (plus istunut työmatkoja tunnin päivässä plus ollut lähes työuupumussekoamisen partaalla pahimmillaan eikä enää keksinyt muuta pakoa kuin kirjallisuuden :D tai sitten vain kesälomalla!), mutta ymmärrän silti kirjakateustunteen! se iskee jopa minuun välillä, iskee kun katsoo vieressä tyyppejä jotka lukee 150 kirjaa vuodessa. miten ne ehtiikin!

  mutta hei kirjavinkkejä: Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa, Tove Janssonin novellit (toimii maailman parhaiten aamuluettavaksi, luen näitä itse aina 1-2 per päivä, ei pääse loppumaan liian aikaisin keskenkään!), Mike Pohjolan 1827 oli hauska! ja Murakamit! Ah, Murakamit on ihania. Etenkin Norwegian Wood, Miehiä ilman naisia, Kafka rannalla sekä Maailmanloppu ja ihmemaa!

  Vastaa
 4. Norde 28.6.2017

  En tunnista kirja-fomoa kyllä yhtään! Itsellä samat tilanteet toimii päinvastoin: ihanaa saada lisää hyviä kirjavinkkejä kirjastolistaan. Lainailen aina sitten sitä mukaa, mitä listaltani sattuu kirjastosta löytymään.

  Vastaa
 5. Julia 28.6.2017

  Mulla meni opintojen aikaan monta vuotta, etten lukenu mitään vapaa-ajalla, kun opinnoissa piti lukea niin paljon. Nyt oon taas saanu lukemisesta
  kiinni, mut jestas kun on paljon kiinni otettavaa! Kirjastosta poistui onneks varausmaksut, niin nykyään tulee luettua jotain uuttakin, kun pitkään tankkasin vaan klassikoita omasta hyllystä.

  Viimeisin kirja, johon rakastuin oli Yoko Ogawan Professori ja taloudenhoitaja. Vois toimia, jos haluut jatkaa Japani-fiilistelyä. Ei varsinaisesti mikään kesäkirja, mut ei myöskään ei-kesäkirja. Kaikkien vuodenaikojen kirja! Ihana!

  Nyt on menossa Minna Rytisalon Lempi, ja siinä on sellasia kesänostalgioita. En oo päässy kauheen pitkälle vielä, että uskaltaisin varmasti suositella, mutta kieli ja tunnelma on ainakin tosi kaunista.

  Ootko Goodreadsissa?

  Vastaa
 6. Homssulintu 28.6.2017

  Anja Snellmanin Antautuminen oli todella koukuttava ja suorastaan lumoava teos erityisherkkyydestä, suosittelen lämpimästi!

  Vastaa
 7. Iida Sammalisto 28.6.2017

  Haruki Murakami: Kafka rannalla; Värittömän miehen vaellusvuodet; Sputnik-rakastettuni; South of the Border, West of the Sun… Oikeastaan kaikki Murakamit ovat ihania, haikeita, kauniita, absurdeja, laadukkaita, aivan omanlaisiaan kirjoja. Sopivat erityisen hyvin syksyyn ja sateen valtaamiin kesäpäiviin. Jos et ole koskaan vielä lukenut Murakamia (tai jos olet lukenut vain sen monien hehkuttaman Norwegian Woodin), nyt on aika!

  Vastaa
 8. Oi, tuo Mia Kankimäki on ihana! Mun blogista löytyy tänäkin vuonna 20 +1 vinkkiä kesälukemiseksi. Tosin tällä hetkellä en itse tee niin kuin neuvon: lukemisprojektit etenevät niiiiiin hitaasti nimenomaan tuosta Nukahdan kirjan ääreen iltaisin -ongelmasta johtuen…

  http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi/2017/06/201-vinkkia-kesalukemiseksi.html

  Vastaa
 9. Hanna 28.6.2017

  Jos et ole lukenut Anni Kytömäen Kultarintaa niin sun pitää ottaa se haltuun mahdollisimman pian. Blogisi perusteella pitäisit siitä kovasti. Aivan kertakaikkisen upea kirja.

  Vastaa
 10. Täällä toinen lukuhimoinen! Itsellä käynnissä tällä hetkellä Eve Hietamiehen Yösyöttö, hyvä opus, olen lukenut aiemminkin mutta starttasin uusiksi koko saagan kun toinen jatko-osa ilmestyi.

  Ja viime viikolla löysin sattumalta kevyttä kesälukemista napatessani juhannuksen kunniaksi käteen ”Vaarallisen juhannuksen”. Niin monesti olen kaavaillut, että luen kaikki Janssonin Muumi-kirjat. Mutta aina se on jäänyt, mutta nyt homma on hyvällä alulla. Ja mikä parasta, yhden ahmaisee muutamassa tunnissa :)

  Vastaa
 11. Lilja 28.6.2017

  Voi mä lukisin enemmän jos kerkeisin, kolmen pienen lapsen kanssa ei vaan aina löydy aikaa. Mutta ei oo parempaa kuin kuunnella työmatkoilla Book Beatista hyvää kirjaa!! 14 km pyörällä menee välillä liiankin nopeaan?. Cecilia Samartinin kirjoja suosittelen!!kiitos mahtavasta blogista!!

  Vastaa
 12. Emma 29.6.2017

  Minäkin olin tulossa Haruki Murakamia suosittelemaan, hauskaa että joku muukin ajatteli samaa! Oma suosikkini on Suuri Lammasseikkailu, jotenkin ounastelisin juttujasi lukeneena, että voisi kolahtaa sinnekin. Mukavaa Japani-beat-mystiikkaa.

  Minä ajattelin yllyttää mieheni lukemaan mulle (kevyenä kesälukemisena) Päätaloa, kun se taitaa paikallisena Koillismaan murteen ja se on kyllä ihan niiden kirjojen juju!

  Vastaa
 13. Lotta 29.6.2017

  Voi tuo Mia Kankimäen kirja oli kyllä tosi ihana <3 yks mun suosikeista tänä vuonna. Kirja-fomo kuulostaa tutulta.

  Siilin eleganssi ja Pieni suklaapuoti oli myös aivan ihania.

  Klassikoista oon tykänny nyt Annan Kareninasta. Myös Shakespearen Hamlet yllätti ja innoistuin.

  Leslie T. Changin Factory girls on myös ihan loistava yhteiskunnallisista aiheista. Kertoo Kiinassa tehtailla työskentelevistä tytöistä silmiä avaavasti ja lämpimällä tavalla.

  Vastaa
 14. Meikäläinen 29.6.2017

  Suosittelen lämpimästi Zadie Smithin kirjaa Swing time. Julkaistu tänä keväänä. Erittäin taitavasti kirjoitettu kirja, jossa käsitellään rodullistamista, ystävyyttä, kirjan sisällä on myös kasvutarina.

  Vastaa
 15. tiitu 29.6.2017

  Mäkin voin suositella Murakamin kirjoja! Oon lukenut suunnilleen kaikki suomeksi tai englanniksi käännetyt, mutta mulla taitaa olla aika mainstream-maku näiden suhteen, koska Norwegian Wood on oma ehdoton suosikki. Se on ehkä vähän helpommin lähestyttävä, kun moni Murakamin oudommista kirjoista… :D Noista muissa kommenteissa mainituista suosittelen ainakin Sputnik Sweetheartia ja Kafkaa rannalla, mutta monta monta muutakin hyvää löytyy. ^^

  Vastaa
 16. Saila / Kohtisuora 30.6.2017

  Minäkin olin tulossa suosittelemaan Murakamia, mutta ehkä se on jo kaikkien näiden suositusten jälkeen turhaa. Sen lisäksi suosittelen Linn Ullmannin kirjoja, jotka ovat kauniita ja viileitä kuin pohjoismainen luonto ja Monika Fagerholmin teoksia, jotka ovat omaperäisiä ja kiehtovia.

  Kirja-FOMO on mullekin valitettavan tuttu ilmiö – tällä hetkellä sitä ei vain ehdi lukea niin paljon kuin haluaisi. Toivottavasti kesälomalla sitten taas :)

  Vastaa
 17. Ilona 2.7.2017

  Heippa! Kannattaa ehdottomasti lukea loppuun Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo, se on klassikoista klassikoin ja ihan loistava! Pitää vain kestää alun hitaus, ja jatkaa hieman pidemmälle. Minut se ainakin imaisee mukaansa vuosi toisensa jälkeen. Minulla on teini-ikäisestä saakka ollut perinne lukea se kerran vuodessa, juurikin kesällä. Sen hienostunut huumori ja ajankuvaus ihastuttavat yhä uudelleen ja uudelleen. :) Jos yhtään tykästyt siihen, suosittelen lukemaan myös Charlotte Bronten Kotiopettajattaren romaanin. Siinä toinen saman aikakauden klassikko. Joskin ehkä dramaattisempi.

  Vastaa
 18. Maiju 3.7.2017

  Kesälukemiseksi suosittelen, jollet ole vielä lukenut, F.E.Sillanpään Ihmiset suviyössä. Kevyt mutta rikas kirja luettavaksi riippumatossa. Kjell Westö on myös ehdoton, jos ei vielä ole tarttunut. Missä kuljimme kerran, on teos josta Westöön tutustuminen kannattaa aloittaa :)
  Ihanaa kesää ja kiitos kun kirjoitat mielenkiintoisia ja positiivisuutta huokuvia inspiraatio postauksia!

  Vastaa
 19. Henriikka 4.7.2017

  KIITOS KAIKKI IHANAT. Mun kirjalista pidentyi ainakin kilometrin näiden kommenttien ansiosta. En malta odottaa, että pääsen lukemaan teidän vinkkaamia kirjoja! Ja jatkossakin saa aina suositella, jos mielessä on joku suosittelemisen arvoinen opus.

  Vastaa
 20. Emilia 4.7.2017

  Ennen tuli luettua todella paljon, sitten tuli parisuhde. Nyt olen prepannut kun on aikaa, itseasiassa eilen luin ensimmäisen Coelhon kirjan (Alkemisti) ja se vei sen verran hyvin mukanaan, että luin sen yhteen pötköön. Aiemmin olen itsekin ihmetellyt hypetystä, mutta kyllä tuo kirja avasi paljon uusia ajatuksia.

  Ja mitä suosittelisin. Jos dekkareista tykkää niin Unni Lindell sekä Kristina Ohlsson ovat suosikkejani :)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.