Trans-Siperia aasta ööhön: käytännön ohjeet junamatkalle

_MG_0416 kopio

Janne tässä moi. Nyt on luvassa raakaa faktaa, Henriikka nimittäin pyysi minua kirjoittamaan Trans-Siperian junamatkasta kattavan infopaketin vastaavaa reissua miettiville.

Jos ja kun olet lukenut kesäkuussa taiteillun 11-osaisen matkakertomuksemme (alkaa tästä) tämä kirjoitus on varmasti osittain kertausta. Selvää on myös, että vastaavan reissun suunnittelijat ovat blogin lukijoissa todennäköisesti marginaalissa, mutta osalle juttu on toivon mukaan avuksi.

Venäjällä junailusta on tullut koko ajan suositumpaa, eikä ihme: askeettinen junakokemus tutussa mutta niin vieraassa naapurimaassamme on tylsyydessään ihmeellisen kiehtova. On todella mukava tunne nostaa kirja nenälle omalla punkallaan ja antaa kiskojen kolinan rauhoittaa usean päivän ajaksi.

Listaa tullaan päivittämään vinkkien ja kommenttien perusteella, lisäksi kaikkiin kysymyksiin vastataan kykyjen puitteissa, joten avatkaa sanaiset arkkunne!

_MG_0062 2 kopio

Reitin suunnittelu

Reitin pohtiminen on varmaan monille se ensimmäinen juttu. Vaikka Trans-Siperian rata kulkee virallisesi tiettyä reittiä pitkin Moskovan ja Vladivostokin välillä, kohdetta voi vaihaa ja matkan varrelta voi poiketa syrjäkyliin ja metropoleihin useammassa kohtaa. Stopit reitin varrella ovatkin iso osa matkakokemusta, joten suuri suositus niille. Ensin kannattaa kuitenkin miettiä matkan päämäärä, sillä se määrittää paljon: jatkuuko matka kohdekaupungista vielä eteenpäin, miten jatkoyhteydet toimivat ja niin edespäin. Kun päämäärä on selvä, perehtyminen radanvarsikaupunkeihin voi alkaa.

Moskova-Peking:
Meidän reittimme kulki Moskovasta Mongolian kautta Pekingiin. Tämä reitti on erinäisten lähteiden mukaan kaikista suosituin turistireitti, ja varsin ymmärrettävästi: matkalle mahtuu kolme valtiota ja Pekingistä on helppo jatkaa mihin suuntaan tahansa kulkuvälineellä jos toisella. Suoria junia kulkee tällä välillä vain yksi viikossa per suunta (ja sekin on todella usein loppuunvarattu), mutta harvemmin koko matkaa painellaankaan täysin suoraan. Moskovasta katsottuna risteyskohta sijaitsee vasta neljän vuorokauden matkustamisen jälkeen Ulan Uden kaupungissa, jossa tämä rata kääntyy kohti etelää perinteisen Trans-Siperian radan posottaessa kohti itää. Ulan Udeen asti voi siis rauhassa matkustaa millä junavuorolla tahansa.

Moskova-Vladivostok:
Toinen todella suosittu väli on se varsinainen Trans-Siperian rata, eli reissu Moskovasta Vladivostokiin. Matkaa tulee tällä reitillä yhtä monta päivää, mutta päämääränä on Kiinan järkyttävän kokoisen pääkaupungin sijaan neuvostohenkinen teollisuuskaupunki Japaninmeren rannalla, Koreoiden pohjoispuolella. (Tätä kirjoittaessa totesin, että onpahan siinäkin aikamoista mystiikkaa. Pitäisi varmaan vielä sekin testata.)

Suosittuihin pysähdyspaikkoihin kuuluu esimerkiksi Baikaljärven rannalla sijaitseva Irkutsk, sekä Kazan, jonka kautta perusreitti ei edes kulje, mutta jota ympäröivää Tatarstanin tasavaltaa monet pitävät hyvin kauniina ja näkemisen arvoisena kohteena. Under the radar -vaihtoehto on myös esimerkiksi Trans-Mantsurian rata, joka päätyy Pekingiin, mutta ei suhaakaan Mongolian läpi vaan kiertää sen itäpuolelta.

Muista myös, että jos et aio kulkea edestakaisin, reitin voi kulkea kumpaan tahansa suuntaan. Länsi-itä –suunta on käytännössä aina suositumpi, etenkin länsimaalaisten keskuudessa. Aidon venäläisseuran varmistamiseksi suositellaan siis idästä kohti Moskovaa matkaamista. Varsinaista turistungosta tuskin on kummallakaan suunnalla.

_MG_0203 2 kopio

LIPUN OSTAMINEN JA MATKUSTUSLUOKAT

Lippujen hankinta:
Lipun ostamiseen on muutama eri vaihtoehtoinen tapa. Itse ostimme lippumme Venäjän rautateiden omilta verkkosivuilta, mikä oman kokemuksen ja muutamien lähteiden perusteella on kaikista halvin tie. Selaaminen on yksinkertaista, mutta varsinainen ostotapahtuma vaatii rekisteröitymistä, joka kuitenkin käy melko kivuttomasti. Huomaa, että kaikki juna-aikataulut näytetään Moskovan ajassa, kaupungin aikavyöhykkeestä riippumatta.

Toinen tapa on rynniä Moskovassa (tai muussa lähtöpaikassa) lippukioskille tikettien toivossa. Näillä tiskeillä lippujen hinnat ovat samaa luokkaa kuin yllämainituilla verkkosivuilla, mutta palvelua voi olla hankala saada ilman venäjänkielen taitoa. Paikalliset sanovat, että etenkin suoriin Moskova-Peking -juniin tämä on melko toivotonta, mutta muihin voi löytyäkin paikkoja etenkin, jos ei matkusta aivan pahimpana lomakautena. Lippuluukulta ostaminen on todellisen fiilismatkustajan tapa, kun suunnitelmia ei haluta tehdä etukäteen.

Kolmas tapa hankkia matkalippunsa on erinäisten matkatoimistojen kautta. Matkatoimiston kautta voit hoitaa kaikkien lippujen (ja viisumien) hankkimisen simppelisti ja vaivattomasti, mutta huomattavasti kalliimmin. Paitsi että firmat tietysti ottavat välistä, suurin osa matkatoimistoista ei tarjoa mahdollisuutta ostaa halvimman luokan, eli kolmosluokan matkalippuja. Kyseessä on siis ennen kaikkea budjetti vs. vaivattomuus -kysymys.

Huomioi, että minkäänlaista sarjalippua Venäjän juniin ei voi ostaa. Jos siis päätät stoppailla matkan varrella ahkerasti, ostat lipun jokaiselle välille erikseen. Tämä tulee tietysti jonkin verran kalliimmaksi, muttei mitenkään mainittavasti.

Lisäksi on sanottava, että lähes kaikkia suosittuja reittejä liikennöidään myös linja-autoilla tai muilla kulkupeleillä. Ei ole epätavallista, että jonkin välimatkan liput onkin myyty jo parin päivän ajalta loppuun. Silloin 15 tunnin bussimatka tai minivankyyti on myös varteenotettava vaihtoehto.

_MG_0273 2 kopio

Matkustusluokat:
Lipunoston suhteen olennainen kysymys on, missä luokassa haluaa matkustaa. Valintaan vaikuttaa oma matkabudjetti (josta seuraavassa kappaleessa), mutta myös omat tavoitteet ja vaatimukset matkan puitteista. Venäjän junissa on pääsääntöisesti kolme matkustusluokkaa:

Luokista hintavimman, eli ykkösluokan valitseva löytää itsensä kahden hengen hytistä, jossa saattaa junasta riippuen olla erilaisia mukavuuksia, kuten pehmeämmät sängyt. Hyvällä tuurilla high-seasonin aikaan ykkösluokkalainen saa jopa oman pienen privavessan. Jos matkaat kahdestaan, etuna on mukava määrä yksityisyyttä. Jos taas matkustat yksin, tilanteesta saattaa hyttikaverista riippuen tulla hyvin mukava tai todella kiusallinen. Huomaa, että tätä luokkaa ei todellakaan löydy kaikista junista ja henkilökohtaisesti ajattelen, ettei se kovin järkevä rahareikä olekaan – Venäjän juniin ei ylipäätään kannata mennä luksusta etsimään.

Toinen luokka eli kupé löytyy kaikista junista. Kupét ovat neljän hengen hyttejä, joista varaat yhden sängyn. Sängyt ovat laadultaan aikalailla samanlaisia kuin muissakin luokissa, vaikka tämäkin riippuu hieman junasta. Jos arvostaa yksityisyyttä ja matkustaa neljän hengen porukassa, kakkosluokan edut ovat selvät: ovet saa lukkoon, jalkatilaa on enemmän, eikä huono lotto-onni voi tuoda epämääräisesti tuijottavaa keski-ikäistä venäläismiestä viereiseen punkkaan. Toisaalta kakkosluokan makuupaikka on lähes tuplat kolmosta kalliimpi, eikä tasoero ole yksityisyyttä lukuunottamatta kovin merkittävä.

Kastin pohjalta löytyy kolmosluokka eli karjavaunu, venäläisille plastkartny. Vaunu koostuu ikään kuin yhdeksästä kuuden sängyn kokonaisuudesta yhden käytävän varrella. Avotilassa on siis yhteensä 54 petipaikkaa. Karjavaunun etuihin lukeutuvat sen edullinen hinta ja sosiaaliset puolet: käytävän varrella kohtaa varmasti monenlaista kulkijaa. Meille karjavaunu oli budjettimatkaajina ja ”autenttisten kokemusten” etsijöinä luonnollinen valinta, emmekä pettyneet.

_MG_0080 2 kopio

Budjetti

Iso lohko matkabudjetissa kuluu ylläesiteltyihin junalippuihin. Se on myös se osuus, jota on vaikea tarkkaan arvioida, sillä muuttujaan vaikuttaa junatyyppi, matkustusluokka, ostopaikka ja se, kuinka paljon matkan varrella aikoo pysähdellä. Suoran matkan edullisimmassa luokassa Moskovasta Vladivostokiin saa noin 300 eurolla. Me starttasimme Helsingistä ja pysähtelimme muutaman kerran matkan varrella, jolloin matkojen yhteishinnaksi tuli noin 500-600 euroa. Sen pitäisi riittää sekä Helsinki-Peking -reitille, että Helsinki-Vladivostok -välille kolmosluokassa. Jos sen sijaan ostaa liput matkatoimistosta, pysähtelee paljon ja nukkuu kakkosluokan hytissä, rahaa kuluu tuhat euroa enemmän. Suosittelen tsekkailemaan hintoja tuolta Venäjän rautateiden verkkosivuilta, esimerkiksi täällä esitellystä taulukosta ja kyselemään erinäisiltä matkatoimistoilta.

Viisumeiden osto on toinen pakollinen rahareikä. Suomalainen saa viisumit sekä Kiinaan että Venäjälle hyvin helposti täyttämällä muutamia lomakkeita. Rahaa ne syövät Venäjän osalta mukavat 84 euroa, Kiinan osalta taasen noin 70 euroa. Mongolia on poistanut viisumivaatimuksensa Suomen kansalaisilta muutama vuosi sitten. (EDIT: Mongoliaan tarvitsee taas viisumin!) Muista hankkia viisumit hyvissä ajoin!

Majoitusbudjetti riippuu täysin pysähdysten määrästä ja kestosta. Hostelliasuminen ei ole mainittavasti Suomea halvempaa, mutta varmasti edullisiakin majataloja löytyy. Referenssinä, me nukuimme Irkutskissa 20 € / yö (sisälsi lounaan) ja Mongolian pääkaupungissa Ulan Batorissa 13 € / yö. Ruoan suhteen löydät kätevän taulukon esimerkiksi täältä. Pääasiallisesti ruoka on hieman Suomen hintoja halvempaa Moskovaa lukuunottamatta, joka on hyvin kallis.

_MG_0323 kopio

Pakkaaminen

Tässä kätevä pakkauslista, joka kyllä oikeastaan sopii checklistina reissulle kuin reissulle. Ei sitä tarvi orjallisesti noudattaa, mutta ainakin vinkkejä tästä saa:

• Bikinit • Maitohappobakteerit • Pyyhkeet (ohuet!) • Vaatteet • Kevyt juomapullo • Aurinkorasva • Lenkkarit • Huivi • Lippis • Hygieniatuotteet • Shampoot ja pesuaineet • Omat lääkkeet • Muki • Passi • Rahapussi / käteistä • Korvatulpat Pelikortit • Purkkaa • Vihko • Kyniä • Kirjat • Laturit / reissu-akku-laturi • Rakkolaastarit/normilaastarit • (Kuivashampoo) Muovipusseja • Vessapaperi • Aurinkolasit • Narua • Jeesusteippi• Pieni peili • Eväät (erityisruokavaliot) • Meikit • Lukko • Puukko • Yleistyökalu • Silkkimakuupussit• Harja • Opaskirja (padilla?) • Kertakäyttösadetakit • Sandaalit • Sateenvarjo • Hihnoja • Ohut ja kevyt takki • Antibioottikuuri • Laktoosipillerit • Otsalamppu • Usbikaapelit sun muut (hubi?) • Muistikortit • Kamera • Kameran laturi • Tussi • Passikopiot ja kaikki muut tositteet • Opiskelijakortit / muut kortit • Kuulokkeet ja soitin • Kangaskassi • Päiväreppu

Muutamia nostoja:
Kenkäpuolella ehdoton suositus helposti jalkaan sujautettaville sandaaleille / släbäreille / flip flopeille. Lattiaa kyllä siivotaan kerran päivässä, joten se ei sinänsä ole törkyinen, mutta kunnon varvastossut tekevät käytävillä liikkumisen huomattavasti kivemmaksi – puhumattakaan vessakäynneistä. Sitä paitsi venäläisiltä löytyy vastaava varustus jaloista.

Vessakäynneistä puheenollen – varaa mukaan wc-paperia. Meidän matkallamme sitä oli aina toileteissa, mutta aivan kaikilla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri.

Gadgettidiggareille kätevänä vinkkinä USB-hubi, eli –jakorasia. Uudemmista vaunuista löytyy ruhtinaallisesti yksi pistorasia per kuusi punkkaa, mutta vanhemmissa niitä on koko vaunulle vain kaksi. Tuskin junassa tulee turhan paljon tarvettakaan laitteiston lataamiselle, mutta on aina kohteliaampaa ja nopeampaa ladata kaikki vipstaakelinsa kerralla. Ja tietysti ylimääräisiä laturipaikkoja voi tarjota myös matkakumppaneille.

Omia astioita ei välttämättä tarvitse mukaan, sillä junasta voi lunastaa panttia vastaan teemukin. Tämä tuntui olevan tavallinen käytäntö paikallisten keskuudessa. Meillä oli omat ruokailuvälineet (kuppi, kippo, lusikka-haarukka) mukana, minkä koimme varsin mukavaksi aamupuuroa keitellessämme.

Sanottakoon nyt vielä, että kuten reppureissulle yleensäkin, pakkaa maltilla! Yleensä tavaraa tulee otettua aina liikaa. Toki perusreppureissuun verrattuna on otettava huomioon, ettei pyykkääminen (saati suihkussa käyminen) junassa onnistu, eli jos aiot matkata koko seitsemän päivän junaradan yhteen pötköön, ota mukaan useampi paita ja alushousut – sinun ja matkatovereidesi iloksi.

Itsellämme oli matkalaukkuina hyväksi todetut 50-60 -litraiset rinkat. Junaolosuhteissahan matkakassin tyypillä ei ole periaatteessa suurempaa merkitystä. Jos siis olet tottunut käyttämään vetolaukkua tai kiekkokassia, etkä aio kulkea väliasemilla tai kohteessa pidempiä matkoja tee mitä lystäät.

_MG_0002 2 kopio_MG_0459 kopio

Ruokailu junassa

Käytännössä erityisruokavalioista kärsimättömän ei tarvitse kantaa ruoanmurustakaan mukaan junaan. Jokaiselta asemalta löytyy kioskeja, kauppoja ja mummoja, jotka tarjoavat antimiaan. Kioskeista löytää elintärkeää kylmää vettä ja muita juomia, nuudeliannoksia, jäätelöä, hedelmiä ja kiskan koosta riippuen melko laajallakin valikoimalla muuta syötävää. Mummoilla myynnissä on kalaa, täytettyjä piiraita mysteerisisällöillä, lihamöykkyjä ja pottuja. Hinnat eivät päätä huimaa, joskaan hintataso ei myöskään ole aivan maan tasalla. Jäätelöpuikko oli laiturin kioskista euron verran, kaalipiiras ehkä 50 senttiä.

Koska samovaarista saa mielin määrin kiehuvaa vettä, kätevintä on suunnitella ruoka-annoksensa sen ehdoilla. Nuudeleita saa kioskeilta ja esimerkiksi pussikeittoja ja kaurahiutaleita voi ostaa moskovasta tai matkan varrelta isommista kaupoista.

Junista löytyy myös ravintolavaunut. Niiden taso kuulopuheiden perusteella vaihtelee paljon, joten on tuurista kiinni, sattuuko junaasi gourmet-ravintola vai räkälä. Myös junayhtiö vaikuttaa ravintoloihin, sillä kiinalaisten operoimissa junissa menyy on luonnollisesti kiinalaisempi. Se on kuitenkin varmaa, että ravintolavaunujen antimet ovat melkoisen hintavia. Me emme omalla reissullamme junaravintolassa ruokailleet, joten kirjoitahan ihmeessä kommentteihin niistä omia kokemuksiasi!

_MG_0191 2 kopio

Junaolosuhteet & Turvallisuus

Lopuksi vielä pari sanaa junaolosuhteista. Mitään luksustahan ei ole tiedossa, muttei kauhutarinoita jätöksistä vessojen seinillä ja vodkapäissään riehuvista miehistäkään kannata uskoa. Jokainen saa oman sänkynsä, jokaiselle annetaan muovipussitetut puhtaat lakanat ja toisia matkustajia arvostetaan. WC:t (joita on kaksi per vaunu) ja muut tilat ovat melko siistejä, ja kaksi junaemäntää siivoavat niitä päivittäin. Kanssamatkustajina on todennäköisimmin vanhuksia, pieniä perheitä ja pitkiä työmatkoja taittavia miehiä. Vodkan lipittäminenkin on lain kirjaimen mukaan kiellettyä, eli jos sitä tapahtuu, sen ei luultavasti sinua pitäisi häiritä.

Sosiaalisuus voi olla junassa hankalaa, sillä kielimuuri on luultavasti venäjää taitamattomalle matkaajalle suuri. Venäläiset tuntuvat silti sosiaaliselta väeltä, eli hymyjä vaihdetaan ja yläsänkyläiset saavat tulla ventovieraan alasängylle istumaan. Myös ruokaa on usein tapana jakaa, joten pienet herkut (tai jopa tuliaiset Suomesta!) voivat olla hauskoja tapoja ottaa paikallisiin kontaktia.

Matkatavaroiden puolesta pelkääville meillä ei ole tarjota rötöstilastoja, mutta ainakin oma kokomuksemme oli hyvin turvallinen. Varmuus on tietenkin aina kiva, siksi välitön suositus lähtee alasängyn valinnalle nukkumapaikaksi. Sänkyosa lepää metallisen laatikon päällä, jonne matkamies tai -nainen voi sujauttaa arvotavaransa piiloon. Nukkua voi siis hyvillä mielin. Ja tämä laatikko on siis oikeasti iso: yhteen sai tungettua melko mukavasti kaksi rinkkaa ja kameralaukun.

_MG_0001 kopio

 Loppuun voisi vielä lainata Henriikkaa reissuraporttimme kolmannesta jutusta:

Kun kulki usean päivän ajan junalla, ajantaju hävisi. Omasta punkasta muodostui pieni pesä, josta seuraili ohikiitäviä maisemia ja kyliä ja syventyi kirjoihin. Avoimesta ikkunasta pieksi pientä tuulenpuuskaa. Ei ollut mihinkään kiire eikä mikään velvoittanut. Nukahtaa sai kun siltä tuntui ja aktivoitua taas kun koki tarpeelliseksi. Välillä joku paikallinen istui sängylläsi, ihan noin vaan lupaa kysymättä. Ensijärkytyksen jälkeen tajusimme, että niin se homma toimii. Sittemmin valtasimme itsekin monien mummojen jalkopäitä. Samalla aika kuitenkin kiihtyi valtavan nopeasti. Tunteja saattoi kulua sekunneissa ja kumma kyllä, neljän yön jälkeen oli sellainen tunne kuin ei olisi vielä ehtinyt kyllästyä ihan tarpeeksi.”

Kommentoithan, jos koet jonkin kohdan kaipaavan muutosta tai täydennystä!
Hyvää Trans-Siperian matkaa!

– Janne & Henriikka

Lue koko Helsinki-Siperia-Mongolia-Peking-matkakertomus:

Trans-Siperia 1: Moskova
Trans-Siperia 2: Junamatka Moskovasta Irkutskiin
Trans-Siperia 3: Kolisevan junan kiskoilla
Trans-Siperia 4: Kohti Baikalia
Trans-Siperia 5: Talviturkki jäi Baikal-järveen
Trans-Siperia 6: Olkhonin saarella
Trans-Siperia 7: Venäjän yli Mongoliaan
Trans-Siperia 8: Uskomattoman kaunis Mongolia
Trans-Siperia 9: Mongolialaista elämää Ulan Batorissa
Trans-Siperia 10: Pahuksen Peking
Trans-Siperia 11: Kiinan muurille ja kotiin

23 kommenttia

 1. Sra 19.8.2015

  Mä toivoin tällaista postausta. Kiitos kun huomioitte sen ja kiitos kattavuudesta! :)

  Vastaa
  • Henriikka 5.9.2015

   Jess mukava kuulla, että tämä osui nappiin. Toivottavasti siitä on apua, kun reissu lähenee.

   Kiva, kun kommentoit ja jätit toivomuksen.

   Vastaa
 2. Essi 20.8.2015

  Hei, ja kiitos ihan hirveästi postauksesta! Olin tosi yllättynyt ja innoissani silloin, kun olitte lähdössä matkalle – tuo on just se matka josta oon haaveillut jo vuosikausia, mut tunnen olevani ihan vähemmistössä, ketään muuta ei ole kiinnostanut monen päivän junassa istuminen. Joskus oon yrittänyt saada jopa äitiäni (!! :D) lähteen matkaseuraksi. Kutke olis niiiin kova! Luinkin kaikki matkapostauksenne nenä suurinpiirten kiinni ruudussa, mut koskaan en kommentoinut mitään! Siks tulinkin nyt antaan palautetta – kiitos koko pitkäjänteisestä postaussarjasta ja varsinkin tästä koonnista! Tuli tosi monta uuttakin asiaa, en mm. tiennyt kuinka paljon se paikallisilta nettisivuilta matkojen ostaminen kustantaisi, kaikkialla vaan kerrotaan että matkanjäjestäjien kautta on huomattavasti kalliimpaa. Kiitos siis! Ehkä mäkin viellä saisin hommattua itellein matkakumppanin (vaikka näit postauksia näyttämällä, onhan nää nyt aika tosi innostavia!) ja pääsisin reissuun ;–)

  Vastaa
  • Henriikka 5.9.2015

   Ihan huippu kommentti. Kiitos kovasti Essi. Ja erityisen kiva kuulla, että matkakertomukset oli mieleisiä.

   Toivottavasti saisit matkaseuran järjestettyä ja pääsisit junan kyytiin köröttelmään. Se on nimittäin hyvä seikkailu.

   Vastaa
 3. Sinna 20.8.2015

  Hyvä hyvä postaus, kiitos! Matkakuume nousee, ehkä ens kesänä on meän transsiperioinnin vuoro..

  Vastaa
  • Henriikka 5.9.2015

   Kiitos Sinna. Transsiperia odottaa teitä varmasti, vaikka ensi kesänä reissu ei onnistuisikaan. Mutta pidetään peukkuja, että onnistuisi.

   Vastaa
 4. Milla 9.9.2015

  Kiitos tästä! Ihan mahtava postaus ja junailuhimot sen kun vaan kasvaa! Voi että kun saisin jonkun mukaani. tuo olisi mun unelmien häämatka mutta mies on aika eri mieltä :D

  Vastaa
  • Milla 10.9.2015

   Ja täytyypi vielä lisätä että vasta eilen löysin blogiisi ja päädyin lueskelemaan uusimmasta jutusta taaksepäin. Tässä kohtaa oli pakko jättää kommentti :) Vielä en ehtinyt varsinaisia junamatkasta kertovia postauksia lukea kun nukkuakin piti yöllä. Mutta sen kai halusin sanoa että ehdottomasti jään lukemaan!

   Vastaa
   • Henriikka 1.1.2016

    Hahahaha unelmien häämatka! Siitä en tiedä, ehkä miehesi saattaa tässä tilanteessa olla oikeassa, mutta unelmien matka kuitenkin!

    Ja hei, aivan ihana viesti sinulta. Vaikka se syyskuussa jo olikin minulle tullut, niin nyt jotenkin epähuomiossa vasta tammikuussa löydettyäni sen, se edelleen jaksaa lämmittää mieltä. Toivottavasti oot pysynyt linjoilla.

    Vastaa
 5. marjaana 14.12.2015

  Kiitos kun sain reissata kanssanne virtuaalisesti Siperian halki! :)

  Vastaa
 6. Terhi 17.4.2016

  Lueskelin teidän matkakertomuksenne kokonaan läpi, todella mielenkiintoinen! Jos mainittiin niin meni ohi, paljonko teillä meni matkaan aikaa kokonaisuudessaan? Paljonko mielestänne kannattaisi varata?

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Hei Terhi. Pahoittelut, että löysin kysymyksesi ääreen vasta nyt. Aikaa meillä meni kokonaisuudessaan kolme viikkoa, mutta pysähtelimme Moskovassa, Baikalilla ja Mongoliassa ja lopuksi olimme vielä kolme päivää Kiinassa. Kahdessa viikossa pystyy jo pysähtelemään ja on ihan rentoa, viikossa pärjäät, jos haluat vain istua junassa.

   Vastaa
 7. osgr 10.6.2016

  Kiitos vinkeistä ja tarinasta ylipäänsä. Joku vuosi täytyy itsekin lähteä. Valitettavasti Mongoliaankin taitaa taas tarvita viisumin 2016 alusta lähtien, että sinne taas ekstra huntti…

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   EIKÄ?! Huono uutinen. Haluaisin palata Mongoliaan pikimmiten. Pyh. Ja ole hyvä, vaikka vastailenkin vähän jälkijunassa.

   Vastaa
 8. Emmi 5.9.2016

  Moikka! Olen innolla lukenut kaikki reissupostauksenne läpi moneen kertaan ja niistä on ollu suuri apu omaa junamatkaani sunnitellessa, iso kiitos siitä! Oman seikkailuni Siperian halki on tarkoitus alkaa parin kuukauden päästä ja siksi haluaisinkin kysyä kuinka paljon ennen matkaa varasitte junalippunne? Venäjän rautateiden sivujen mukaan lippujen osto marraskuulle on vielä turhan aikaista…

  Vastaa
  • Henriikka 19.9.2016

   Moimoimoi! Vielä et ole ennättänyt matkaan? Tsemppiä! Kunpa pääsisin itsekin taas kyseiselle matkalle. Me varasimme osan junalipuista vasta reissussa, mutta sen ekan pätkän Moskovasta Irkutskiin pari viikkoa aiemmin. Nyt ei ole sesonki, niin en olisi huolissani. Tulethan sitten takaisin kommentoimaan, kuinka reissu meni!

   Vastaa
 9. Marianne 20.12.2016

  Heippa, itsekin juuri Trans-Siperian tehneenä voin sanoa että huippu kokemus! Kiva lukea muiden matkaajien mielipiteitä asiasta :). Mongoliaan tosiaan tarvitsee nykyään taas viisumin, mutta me saimme Kiinan, Venäjän ja Mongolian viisumit 200 eurolla. Mongoliaa ei kannata missata, Gobi desert olikin ehdottomasti reissun kohokohta! Olen kirjoitellut ylös kaupunkikohtaisia postauksia reissusta jos kiinnostaa lukaista :). http://www.mariannesarkiniemi.wordpress.com

  Vastaa
 10. Hajuton ja mauton 18.10.2017

  […] Transsiperian reissulla vuonna 2015, että tulisi tylsää. Olin viikon junassa, parhaimmillaan neljä yötä ja päivää putkeen. Ei […]

  Vastaa
 11. […] 11. Trans-Siperia aasta ööhön: käytännön ohjeet junamatkalle 12. Kallioon louhittu kylpylähotelli: Hotelli Järvisydän Rantasalmella 13. Tasan 10 vuotta sitten tapasin sinut 14. Kun design-ostokseen pettyy 15. Ruskamummo 16. Moi vaan uusi minä 17. Elämäni teinirakkaus 18. 3 x helppo, sokeriton herkku 19. Älä yliarvioi kuvaa (et koskaan tiedä kaikkea) 20. Rakas laivamme: sänky säilytystilalla […]

  Vastaa
 12. […] Trans-Siperia aasta ööhön: käytännönohjeet junamatkalle Trans-Siperia 1: Moskova Trans-Siperia 2: Junamatka Moskovasta Irkutskiin Trans-Siperia 3: Kolisevan junan kiskoilla Trans-Siperia 4: Kohti Baikalia Trans-Siperia 5: Talviturkki jäi Baikal-järveen Trans-Siperia 6: Olkhonin saarella Trans-Siperia 7: Venäjän yli Mongoliaan Trans-Siperia 8: Uskomattoman kaunis Mongolia Trans-Siperia 9: Mongolialaista elämää Ulan Batorissa Trans-Siperia 10: Pahuksen Peking Trans-Siperia 11: Kiinan muurille ja kotiin […]

  Vastaa
 13. Titta 9.12.2018

  Checklistina reissulle. Ohhoh, mikä määrä roinaa tuossa listassa?.
  Mihin tarvitaan bikinit, jos ollaan junassa? Huivi, jeesusteippi, narua, sateenvarjo, hihnoja, yleistyökalu ja monenmonta turhaa tavaraa pitäisi tuon listan mukaan kantaa.
  Herrajesta, sitähän ollaan junassa ja menossa Kiinaan. Kiinassa, ihan oikeasti, saa mitä tahansa noista tavaroista, joita ootte luetelleet.
  Minä matkustin Kiinaan 35-vuotta sitten. mulla ei ollut mukana kuin hammashatja ja varavaatteet, naamarasva ja kynä ja vihko, kamera ja suomi-kiina sanakirja, siis junassa. Muuta krääsää kuten narua sai Pekingistä. Vaatteita en kantanut mukanani, vain senverran, että on mukavaa junassa, sitten ne voikin heittää veks, kun ollaan perillä ja ostaa kivaa halpaa vaatetta perillä.
  Te nykynuoret ootte niin taitaavia keräämään turhaa tavaraa itsenne ympäri ja kannatte valtavia, painavia rinkkoja selässänne. Miksi? Mun kiinanmatkani, joka kesti 3 kuukautta, oli elämyksiä täynnä. Silloin en viitsinyt selkääni rasittaa turhilla tavaroilla. Pieni reppu riitti koko kolmen kuukauden aikana. Hyvää matkaa vaan, mutta olkaa nyt järkeviä niitten roinienne kanssa.

  Vastaa
 14. […] charmi ja viehätys perustuvat tunnelmaan ja maisemiin, jotka muuttuvat sitä mukaa kun länsi vaihtuu hitaasti […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.