Katso kuvasta, kuinka paljon sain veronpalautuksia

Katsokaa tuota aurinkoista ilmettäni. Siitä voitte lukea, paljonko sain tänä yhteisenä kansanjuhlapäivänä veronpalautuksia.

No en yhtään penniä. En yhtään markkaa, euroa tai senttiä. En shhhillinkiäkään.

Hommahan meni kaiken kaikkiaan aivan persuksilleen. Ei tekisi edes mieli kertoa, sillä hävettää, mutta hyvähän se on välillä hävetäkin avoimesti kaikkien skumppakuplien keskellä.

Luulin, että saan taas reilut palautukset kuten aina. Olen ollut aina heittänyt ylimääräistä laariin ja ollut tarkka, ettei penniäkään tarvitse maksaa takaisin, vaikka tiedänkin, ettei valtiolle kannattaisi antaa ilmaista lainaa. Odottelin kirjettä iloisesti, ja kun se vihdoin saapui, revin kuoren auki innokkaasti.

Mitä sieltä paljastui? Monen tonnin mätkyt. Mitä ihmettä? Katsoin ilmoitusta silmät selälläni. En joutuisi maksamaan muutamaa hassua satasta, vaan aivan sairaasti rahaa. Minun rahani eivät ole minun.

Seuraavien päivien aikana tein tietysti tarkan selonteon kaikesta, että lappusessa olisi varmasti kaikki oikein. Ja todettava oli, että olihan siinä. Vaikka olin maksanut täydennysveroa ja luullut pelaavani korttini hyvin, olin luottanut liikaa excelöimättömiin ajatuksiini. Yritykseni oli lähtenyt vuoden aikana kunnolla käyntiin ja päivätyöt olivat pyörineet koko ajan rinnalla. Tiesin progressiivisen progressiiviseksi, vaan en nyt sentään näin progressiiviseksi. Siperia ei opeta, vaan Suomi.

Hävetti. Miten näin saattoikaan käydä, vaikka olen saarnannut taloudenhallinnasta muillekin satoja kertoja? Vaikka rakastan listoja ja exceleitä. Vaikka huolimaton rahankäyttö ja budjetinhallinta ovat asioita, joita en voi sietää. Ketään muuta en ainakaan voinut syyttää.

Häpeän jälkeen nauratti vähän. Tajusin, että Janne oli ihmetellyt pyöreää nollaa omassa ilmoituksessaan, vaikka todellisuudessa hänen palautuksensa oli käytetty minun hyväkseni. Oli pakko paljastaa totuus.

Sitten suoristin ryhtini ja maksoin yrittäjyyttä varten kerätystä puskurirahastosta ensimmäisen puolikkaan palautuksista pois. Toisen jätin odottamaan eräpäivää. Tunsin kaiken ärsytyksen ja häpeän keskellä kiitollisuutta, että säästössä oli millä maksaa. Ja hyvä että oli, sillä eiväthän ne olleet edes minun rahojani.

Yritin velkoja pulittaessani pitää mielessäni kaiken sen hyvän, mihin minäkin olin verorahoja käyttänyt. Mihin niitä tullaan vielä käyttämään: hammaslääkäreihin, synnytyksiin, laamoihin ja lastenjuhliin. Toistelin hammasta purren ”maksan mielelläni veroja, maksan mielelläni veroja..”, kunnes taas uskoin sen ihan oikeasti.

Hyvää veronpalautuspäivää kaikille! Minä en osta tänään yhtään mitään.

-Henriikka

Ps. Ja kyllä, tämä vuosi on vähän täsmällisemmin hoidossa.

6 kommenttia

 1. Katriina 5.12.2017

  Onpa harmi että sait periaatteessa todella ikävän yllätyksen, mutta naurattaa silti ihan hirveesti tuo mihin kaikkeen veroja tullaan vielä käyttämään: laamoihin. Hihii! Joku valtion kustantama laamapuisto esimerkiksi? :DD

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   Hahah, on tosi ok vähän nauraa tälle asialle. Tai vähän enemmänkin. Laamapuisto kuulostaa älyttömän hyvältä idealta. Ääni sille.

   Vastaa
 2. Taru 7.12.2017

  Voi ei, mikä juttu! Palautukset on monelle päivänselvä juttu, mutta mätkyistä taasen ei haluta puhua. Kiitos siis sulle, että olit ihanan rehellinen. Ja kyllä, kyllä nuo sun mätkyt menee ihan tarpeeseen :) Jos ei laamoihin, niin johonkin muuhun tosi siistiin!

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   Voi ei tosiaan. Mutta tästäkin kuopasta päästiin ja elämä hymyilee taas.

   Mätkyistä ei tosiaan paljoa pukahdeta julkisesti. Harmi sinänsä, koska kyllähän niitä useampi suomalainen saa vuosittain. Toivottavasti kuitenkin pienempi prosentti kansalaisista.

   Vastaa
 3. Heidi 30.12.2017

  Minäkin joudun maksamaan takaisin, en tosin ihan noin paljon, mutta tonnin luokkaa, saman kuin viime vuonna :((
  Silti, ihanaa alkuvuotta Sinulle Henriikka!! <3

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   Joop, se on kyllä kurjaa… Mutta toisaalta ehkä myös ihan opettavaista. Jospa sitä vuonna 2018 saisi jopa vähän palautuksia.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.