Laatusuunnittelua Virosta: Lilli Jahilo

IMG_6249-copy1-1280x1280 kopio

Kipaisin eilen Virossa (kyllä, taas). Syy siihen löytyi PING Helsinki -tapahtumasta, joka toi sisällöntuottajat ja yritykset yhteen. Itse osallistuin päivään sisällöntuottajan roolissa, bloggaaja kun olen.

Ehkä mielenkiintoisin anti tapahtumassa oli sisällöntuottajille järjestetyt, muutaman tunnin mittaiset kierrokset Tallinnaan. Kierroksia oli useassa eri teemassa, mutta itse hyppäsin mukaan muotikierrokselle. Yritin pohtia ennakkoon, kuinka monta virolaista designeria tiedän. En ainoatakaan, jouduin toteamaan itselleni häpeissäni.

Kierroksen jälkeen tiedän ainakin yhden, joka teki lähtemättömän vaikutuksen: Lilli Jahilo.

IMG_1494pisem-1280x852 kopio
2560image002-1280x1920 kopio
IMG_1194pisem-1280x852 kopio2560image004-1280x1878 kopio

Lilli Jahilo oli kaunis, siro ja kohtelias. Hän esitteli meille Tallinnan Kalamajan alueella sijaitsevaa työhuonettaan ja studiotaan vaatimattomasti ja auliisti. Paikka tulvi valoa ja värejä, mekkoja roikkui siisteissä riveissä ja seinillä roikkui luonnoskuvia ja voimauttavia lehtileikkeitä: ”Nice is the new black.” Allekirjoitan. Ompelijat jatkoivat töitään meidän pienen porukkamme visiitistä huolimatta ja studion tunnelma oli lempeä ja ahkera. Kaikki olivat pukeutuneet Lillin suunnittelemiin vaatteisiin, tietenkin. Ja kaikki istuivat kuin kantajalleen tehdyt ja sitä ne varmaan olivatkin.

Lilli Jahilo syntyi luonnonhelmaan, ja suuri osa inspiraatiosta ammennetaankin sieltä: neljä vahvaa vuodenaikaa, pohjoinen villi luonto ja alati muuttuva ympäristö tekee ihmeitä jos Lillin mallistoja on katsominen. 2010 oman merkkinsä perustanut Lilli pyrkii eettisyyteen, iättömyyteen ja yksinkertaisesti kauneuteen. Hän kuvaili meille ideaalitilannetta asiakastapaamisesta, jossa hänen vaatteensa saa asiakkaan tuntemaan itsensä kauniiksi ja varmaksi.

Vaikutuksen teki erityisesti tuotelähtöisyys: tuotteista halutaan niin hyviä, että se halutaan ostaa suoraan suunnittelijalta ketjuliikkeen sijasta. On otava syy, miksi asiakas ei suuntaa kauppaan. Hipelöidessäni mekkoja, niiden saumoja ja kankaita laatu oli nähtävissä ja tuntuvissa. ”Kankaassa ei koskaan kannata säästää”, kuvaili suunnittelija.

IMG_2151pisem-1280x1923 kopioIMG_1664-copy-1280x852 kopio
2560image006-1280x1952 kopio

Mallistoja ilmestyy tasaiseen tahtiin, minkä lisäksi asiakkaille tehdään kustomoituja ratkaisuja. Suunnittelussa ollaan erikoistuttu erityisesti häämekkoihin, mikä sai minut harkitsemaan uusintakierrosta: esimerkkikuvat Lillin hääpuvuista ovat lumoavia.

Suurin osa vaatekappaleista on mekkoja. Itsekin kokeilin muutamaa, joista ei nettisivuilla ole edes kuvia. Toukokuun valmistujaisia mietin, alkavasta kesästä haaveilin, mutta jätin mekot kuitenkin rekkiin. Usean sadan euron mekkoja ei osteta noin vain, vaikka laatuunsa ja työmääräänsä nähden ovatkin hyvissä hinnoissa.

Kaikki vaatteet myös tehdään Virossa. Tälle hatunnosto. Nykyisin halvemman hintatason vuoksi myös suomalaiset designerit teettävät suunnitelemansa vaatteet usein Virossa. Pakko se on kai myöntää, että sopivammat hinnat löytyy naapurimaasta, vaikka Suomeen rahani kaikista mieluiten jättäisin.

IMG_6407-copy-1280x1280 kopioIMG_6760-copy kopioIMG_5937-1280x1280 kopioIMG_6840-copy-1280x1280 kopio

Studion työntekijät puolestaan kyselivät meiltä, mitkä ovat tämän hetken nousevat ja tunnetuimmat nimet Suomessa. Jäädyin totaalisesti. Ivana Helsinki ja Marimekko ovat olleet pinnalla jo pidemmän aikaan, kuka on nousemassa myös kansainväliseen menestykseen? Samuji ainakin, kuka muu? Antti Asplund uudella mallistollaan? Katri Niskanen? Apua kuka?

Klo 21.30.
Eart Hour ohi ja voin julkaista kirjoitukseni.
Valoja himmeämmälle useamminkin.

– Henriikka

Kuvat: Lilli Jahilo

6 kommenttia

 1. Dora 29.3.2015

  I-HA-NA löytö!! Ottaisin kaikki kaikki kaikki ylläolevat vaatteet anytime. En muuta osaa tähän sanoakkaan, kun voi miten IHANA.

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Sanat eivät riitä! Aivan ihania. Huikeeta työtä Lilli Jahilo ja kiitos sinulle Dora.

   Vastaa
 2. Kristiina 29.3.2015

  Teksti todellakin antoi oikeutta kyseiselle liikkeelle! Alkoi heti tehdä mieli lähteä naapuriin tsekkaamaan paikka ihan omin silmin. Ehkä pääsiäislomalla?! Hmm..

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Kävitkö pääsiäislomalla? Toivottavasti. On nimittäin todellakin käymisen väärti.

   Kiitos, Kristiina, kun kommentoit.

   Vastaa
 3. Helena 30.3.2015

  Kiitos, kiitos, kiitos, että toit tämän suunnittelijan meidän tietoisuuteen! Käsittämättömän kauniita luomuksia, vau! Pitää vissiin ruveta tosissaan metsästämään sulhoa, sillä nyt tiedän, mistä löytyy mekko. :D

  Vastaa
  • Henriikka 4.5.2015

   Hihihi, kiitos Helena ja tsemppiä sulhon metsästykseen. Tämä jos jokin on hyvä syy lähteä tsekkaamaan apajat.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.