Rintasyövästä selviytyneet uimapukumallit: Who says you need two?

Jo toinen näyttelvinkki samaan viikonloppuun: kesän aikana kannattaa vierailla Suomen valokuvataiteen museossa Monokini 2.0-näyttelyssä. Monokini 2.0 on yhteisöllinen taideprojekti, jonka tarkoituksena on laajentaa vallitsevaa, kapekatseista ajattelua naisen ihannevartalosta. Asut on valmistanut joukko muotisuunnittelijoita, jotka kutsuttiin mukaan Tärähtäneiden ämmien, taiteilijaduo Katriina Haikalan ja Vilma Metterin projektiin. Tuloksena oli mallisto, joka on suunniteltu rinnanpoiston kokeneille naisille.

Oma ensireaktioni kuvat nähdessäni oli vain nopea läpiselaus. En tajunnut yhtään, että kuvissa poseeraavat yksirintaiset naiset. Ymmärsin koko projektin idean vasta uudemman kerran katsoessani. Upeita, rohkeita naisia.

Elina Katja_monokini2 Kristiina_monokini2 Marjaana_monokini2

Olen seurannut projektin ympärillä käytyä keskustelua. Monet mediat ovat nostaneet projektia ylistävässä valossa esille. Tänä aamuna huomasin Bored Panda -sivuston jakaneen kuvat 689 tuhannelle seuraajalleen. Eräs seuraajan kommentti nousi silmille tsemppihuutojen keskeltä:

”Interesting concept, but the suits are not at all attractive and not wearable. I’m also not sure I understand the need to expose the removed breast/scars.”

Ei ole kommentoija tainnut päästä ihan projektin tarkoitukseen kiinni. Harva meistä menisi uimaan palmu olkapäällä tai juhlamekon näköisessä gladiaattoriasussa. Mutta kuvat saavat ajattelemaan, ja yksirintaiset naiset ovat niissä kauniita ja huokuvat itsevarmuutta. Pystyisinkö itse samaan? En tiedä. Mutta tämän projektin nähdessäni toivon, että pystyisin.

Milsse_monokini2 Sirpa_monokini2 Solja_monokini2

Pukuja ovat suunnitelleet muun muassa Tyra Therman, Mert Otsamo ja Kaksitvå. Jään seuraamaan, lähteekö projekti kiertämään puskaradion ja netin kautta ja saako se kaiken ansaitsemansa huomion. Erityisablodit tietysti kuvan naisille. Kiitos ja kumarrus.

Mukavaa sunnuntaita kaikille. Lähden pian hilpaisemaan Naisten Kympin naisten kunniaksi. Olkoon juoksuaskeleeni erityisesti tälle projektille omistetut. Sen jälkeen paljon, paljon jäätelöä.

– Henriikka

Kuvat: Monokini 2.0

3 kommenttia

 1. Kata 25.5.2014

  Aivan mahtava projekti! : ) Itseltä tämä oli jotenkin mennyt aivan ohi. Upeita kuvia upeista naisista. Hienoa, että nai Itsekin toivon että projekti saisi ansaitsemansa huomion myös netissä ja muussa mediassa. :)

  Vastaa
  • Henriikka 26.5.2014

   No niimpä. Ihan samaa mieltä olen minäkin. Uskomattomia naisia maailma täynnä!

   Vastaa
 2. sa6a 26.5.2014

  Upeita kuvia, ei voi muuta sanoa. Muistan, monta vuotta sitten, katsoneeni ’sairaala’ohjelman, jossa nainen kieltaytyi rinnanpoistosta esteettisista syista. Olin itse hyvin nuori, ehka teini-ikainen, ja muistan kummastelleeni moista paatosta. Mielummin arkussa kahden rinnan kanssa, kuin elamassa elamaa yhden kanssa?? Hmm… vaikea ratkaisu.. not!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.