Joululahjaksi ihmisoikeusrikos

”Rakas joulupukki… tahtoisin joululahjaksi nukenvaunut ja 3D-palapelin… ja ei silpomista.”

Kylmät väreet kulkivat koko kehon läpi, kun katsoin Solidaarisuuden Tytöt turvaan –kampanjan mainosvideon. Tekisi mieli lamaantua, hukkua maailmantuskaan. Tekisi mieli huutaa: tämä on niin väärin!

Ja se on niin väärin kuin vain voi olla. Tänäkin jouluna moni tyttö on vaarassa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Joulu on vaarallista aikaa esimerkiksi Kenian kisii-yhteisön tytöille, sillä iso osa tyttöjen sukuelinten silpomisista tehdään juuri joululomien aikana. Ei joulun vuoksi, vaan sen takia, että on ylipäänsä lomaa.

Kuvitelkaa, että tuo meidän mielestä ihana aika on niin monissa paikoissa nimenomaan kivun ja pelon aikaa.

Keniassa silpominen on lailla kielletty. Vuosikymmenen alusta myös siinä avustaminen on ollut kiellettyä. Lakimuutokset eivät kuitenkaan ole tuoneet asiaan muutosta, vaan tytöt vain silvotaan entistä nuorempina ja heidät lähetetään naapurikyliin tai jopa naapurimaihin operaatiota varten.

Asian ymmärtäminen laaja-alaisesti on vaikeaa, sillä siihen liittyy valtavasti eri syitä ja taustoja. Olen kirjoittanut silpomisesta yleisesti ennenkin, laajimmin täällä. Perimmäinen syy silpomiselle on kuitenkin vanhempien, erityisesti äidin, rakkaus lastaan kohtaan. Silpomisella tytöstä halutaan siveellinen ja hänelle halutaan varmistaa hyvä tulevaisuus. Fyysisen toimenpiteen sijasta kyse on paljon nimenomaan aikuistumisriitistä – lapsuuden päättymisestä.

En meinannut uskoa korviani, kun kuulin tästä. Joskus tytön silpomiselta pelastava asia voi olla joku vaihtoehtoinen aikuistumisen siirtymäriitti: esimerkiksi lomakaudella järjestetty leiri. Perinne aikuistumisriitistä on niin syvällä kulttuurissa, että on usein paljon helpompaa vaihtaa silpominen johonkin, joka tulee ottamaan paikkaa vanhan kulttuurisen tavan syiltä, kuin yrittää poistaa se täysin.

Kävin itse rippikoulun sinä vuonna, kun täytin 15. Osa kävi Prometheus-leirin. Jollain tapaa 10 päivän leiri oli itsellenikin aikuistumisen alku. Kaveripiiri laajeni, kotiintuloajat löyhenivät, sain vanhemmilta enemmän vastuuta ja otin sitä myös itse. Vaikka riparista harvemmin puhuttiin aikuistumiseen liittyvänä asiana, kohtelu sen jälkeen oli jollain tapaa erilaista. Ja mikä parasta: omasta mielestäni riparilla oli aivan mahtavaa. Sieltä on edelleen ihmisiä elämässä mukana ja niin paljon hyviä muistoja.

Voi kunpa voisin luvata kaikille silpomisen vaarassa oleville tytöille veitsenterän ja ihmisoikeusrikoksen sijaan ihania leirimuistoja. Miettikää nyt, tämä maailma on sitten julma. Kunpa kenenkään ei tarvitsisi aikuistua väkisin väkivallalla.

Tärkeää olisi, että kaikki ihanat tytöt voivat aikuistua rauhassa ja saada yhteisön hyväksynnän ilman silpomista. Asennemuutos on kuitenkin hidasta, sillä sosiaaliset normit ovat vieläkin tiukemmassa kuin laki. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei muutosta koko ajan tapahtuisi.

Solidaarisuuden tuella koulujen loma-aikoihin ajoittuvat leirit voivat parhaimmillaan toimia vaihtoehtoisena siirtymäriittinä.

Lomat ovat vaaran aika tytöille, mutta ne voivat myös olla mahdollisuus johonkin hyvään. Lomalla tytöillä on mahdollisuus osallistua leirille, oppia silpomisen haitoista ja omista oikeuksistaan. Vaikka moni tyttö on tänäkin jouluna vaarassa joutua silvottavaksi, samalla moni tyttö voi pelastua turhalta leikkaukselta”, kirjoittaa Vilma Vuorio Solidaarisuuden artikkelissa ”Miksi joulu on tytöille vaarallista aikaa?

Solidaarisuus tekee tärkeää työtä, jota olen tukenut kuukausilahjoituksin jo yli vuoden päivät. Siitä lähtien, kun aiheeseen kunnolla tutustuin. Heidän hankkeissaan silpomista lähestytään monitahoisesti konkreettisten terveyshaittojen, kansallisten lakien ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Muutos ei tapahdu pelkästään tiedottamalla laista vaan muuttamalla taustalla olevia epätasa-arvoisia asenteita ja kertomalla silpomisen haitoista. Samalla puhutaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja naisten oikeuksista laajemminkin, mikä on tietysti itselleni yksi suurista sydämen tilaa vievistä asioista.

10 eurolla nuori pääsee silpomista käsittelevään koulutukseen.
30 eurolla äiti koulutetaan silpomisen haittavaikutuksista.
100 eurolla tyttö pääsee leirille aikana, jolloin hän olisi vaarassa joutua silvotuksi.

Ehkä voisit tänä vuonna jättää parit joululahjat, glögitölkit, pikkujoulumekot tai vaikka lounaat ostamatta ja laittaa rahat lahjoituksena Tytöt turvaan -kampanjalle. Ja tee se nyt, kun kuitenkin unohdat myöhemmin. Lupaan myös lahjoittaa jokaisesta kuukausilahjoittajaksi ryhtyneestä ylimääräiset 10 euroa kampanjalle, joten hihkaisehan kommenttiboksissa tai somekanavissa (vaikka anonyymisti), tai laita sähköpostia tulemaan, jos päätit ryhtyä lahjoittajaksi.

Anna lahjaksi turvallinen joulu. Auta tytöt turvaan. Kirkkaampaa tulevaisuutta ja joulunodotusta niin tänne kuin kaikkialle maailmaan.

-Henriikka

Kuvat: Meeri Koutaniemi

Lähteet ja lisätietoa:
https://silpomaton.fi/
http://www.solidaarisuus.fi/miksi-joulu-tytoille-vaarallista-aikaa/
http://www.solidaarisuus.fi/silpomisen-kieltava-laki-ei-yksin-ehkaise-perinnetta/
http://www.solidaarisuus.fi/silpominen-este-tyttojen-koulutukselle/
https://antroblogi.fi/2017/08/silpominen-keta-laki-suojelee/

12 kommenttia

 1. Tästä on niin tärkeää puhua, jotta lisää muutosta saataisiin aikaan! Hienoa, että kirjoitat tästä ja tuet tyttöjä. Silpominen on niin kauhea teko, että ei edes sanoja löydy.

  Vastaa
 2. Jussi 25.11.2017

  Hyvä Henriikka! Tärkeä aihe. Ei vain itse asian vuoksi vaan myös yleisesti sitä vastaan miksi joulu Suomessakin ikävästi hieman ajautunut – ostohysteriaan. Onneksi viime vuosina enenevissä määrin ”vastaiskua” tapahtunut. Itselle materiaaliton mutta maailman toisella puolen ehkä jopa elämän pelastava joululahja on ehkä paras lahja minkä ”yltäkylläinen” länsimaalainen voi hankkia. Olkoon se pukki, lehmä, lammas tai ei silpomista.

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   No näin juuri. Tärkeitä sanoja sullakin. Toivottavasti tulevaisuudessa joulu voisi olla enemmän muuta kuin rahankulutusta ja materian hankkimista. Kiitos, kun kommentoit.

   Vastaa
 3. Pauliina Simola 27.11.2017

  Tämä kaikki on jotain niin järkyttävää. Haluan auttaa ja ryhdyinkin kuukausilahjoittajaksi!

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   !!! Ihana kuulla, että ryhdyit lahjoittajaksi. Multa lähti 10 euroa tän työn hyväksi sun vuoksi :-)

   Vastaa
 4. Laura 28.11.2017

  Mukana uutena kuukausilahjoittajana!

  Vastaa
 5. Anna 3.12.2017

  Liityin kuukausilahjoittajaksi!

  Vastaa
  • Henriikka 6.1.2018

   Hurraa, huippu homma! Multakin lähtee 10 euron lahjoitus eteenpäin. Tulee niin hyvä mieli, kun voi konkreettisesti auttaa.

   Vastaa
 6. Henriikka 6.1.2018

  SUURKIITOS KAIKILLE. Laitoin juuri uusista kuukausilahjoittajista 120 euroa kampanjaan <3!

  Vastaa
 7. Tytöt turvaan 4.12.2018

  […] on oikeus päättää omasta kehostaan  Joululahjaksi ihmisoikeusrikos Koska minäkin saan päättää omasta […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.