Omilla kulutusvalinnoilla on merkitystä: Bioaika-näyttely

Kaupallinen yhteistyö: Metsäteollisuus & Asennemedia

Olin maanantai-aamuna käymässä Bioaika-näyttelyssä. En odottanut kuin vähän, mutta sain irti tosi paljon.

Maanantain jälkeen olen ehtinyt kehua näyttelyä lähes kaikille tapaamilleni ihmisille. Eilenkin Idan kanssa iltaa istuessani huomasin suosittelevani: ”Sun kyllä kannattais käydä tsekkaamassa se näyttely. Sä tykkäisit siitä tosi paljon.”

Millainen olo näyttelystä jäi päälimmäsenä mieleen? Ensinnäkin se, että minunkin kulutusvalinnoillani on merkitystä maailman tulevaisuuden kannalta. Toiseksi se, että metsät ovat mieletön luonnonvara ja tulevaisuuden materiaali, jos sitä vain osataan käyttää viisaasti.

Mikä Bioaika-näyttely on?

Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle
Suomelle ja Suomen nuorille.

Kiertueen ytimen muodostaa biopolttoaineella kulkeva tiedekeskusnäyttely, Bioaika-rekka, jossa minäkin siis maanantaina kävin. Koko Suomen kattavan kiertueen aikana esitellään myös kiertuepaikkakuntien biotalousvahvuuksia Bioaika-torilla ja -tapahtumissa.

Järjestäjät kuvailevat hankettava visioksi ja kutsuksi jokaiselle tulla rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. Ainakin minut valtasi vierailulla sellainen olo, että jotain on nyt tehtävä. Ehkä itse kykenen johonkin pieneen, mutta yhdessä tehdään suuria.

Bio sitä ja bio tätä. Mistä kaikessa on vähän kansankielisemmin kyse?

Vuonna 2030 maailmassa tarvitaan 50% enemmän ruokaa, 45% enemmän energiaa
ja 30% enemmän vettä. Väestönkasvu ja kaupungistuminen aiheuttavat kilpailua
resursseista ja uusiutumattomista raaka-aineista. Ympäristön kuormittuminen ja
ilmastonmuutos aiheuttavat yhä suurempaa huolta.

Biotalous vastaa suurten ilmiöiden tuomiin haasteisiin, luo uutta talouskasvua ja lisää hyvinvointia. Biotalouden myötä muodostuu myös metsien ja suomalaisen metsäsuhteen uusi merkitys, omistajuus ja tulkinta: bioaika.

Metsät astuvat siis areenalle (välihuomio: tuli mieleen ”mestarit areenalla”) ja se on hienoa.

Ennen kuin bioajatukseni ja innostukseni metsästä ottaa vallan, palaan vielä näyttelyn konkreettiseen rakentamiseen ja järjestelyihin. Kaikki oli niin hienosti hoidettu! Iso osa elämystä ja innostusta tuli juuri siitä, että asiat oli oikeasti mietitty loppuun.

Oli valoja, nappuloita ja vipuja, ja kokonaisuus toimi teknisesti todella hienosti. Yhdeltä ruudulta pystyi vääntämään vipuja ja näkemään suoraan minkä verran mikäkin asia vaikuttaa ilmastopästöihin. Toisessa nurkassa tutkittiin uusia puupohjaisia tuotteita: Öljypohjaiset tuotteet voidaan korvata bioperäisillä yhä useammin! Odotan niin paljon, että esimerkiksi puuvaatteet yleistyvät.

Missä näyttelyyn pääsee tutustumaan?

Näyttelyrekka on liikkeellä loppuvuoden ajan ja kiertää koko Suomen. Nettisivuilta pystyy tsekkaamaan, milloin näyttely saapuu itsellesi sopivaan paikkaan.

En todellakaan ymmärrä näistä asioista vielä tarpeeksi, mutta koko ajan enemmän. Aloin keskittyä kulutusvalintojen kestävyyteen aikoinaan, kun tajusin kirppisvaatteeni viestivän monelle ekologisesta elämänasenteestasi. Ulkoinen paine synnytti lopulta sisäistä motivaatiota. Nykyään suurin motivaatio taitaa löytyä luonnosta. Kun siellä viettää aikaa, tajuaa nopeasti miten hanakasti sitä haluaa suojella.

Ties vaikka löydän itseni tulevaisuudesta opiskelemasta alaa. Eihän sitä koskaan tiedä.

-Henriikka

4 kommenttia

 1. Sunna 7.6.2017

  Arvostan ihan valtavasti sitä, että vaikka olet suosittu bloggaaja, annat kestävien ja ympäristöystävällisten valintojen näkyä blogissa. Ei ehkä rahakkain vaihtoehto, mutta moraalisesti oikein.

  Kiitos!

  Vastaa
  • Henriikka 7.6.2017

   Aivan ihanasti sanottu. Tulin niin hyvälle mielelle tästä kommentista. Kiitos kiitos kiitos siis itsellesi. Mulle on tärkeää tuoda blogissa esille asioita, jotka koen oikeasti tärkeiksi ja merkittäviksi, vaikka ne ei aina oliskaan kaikkien mielestä niitä kaikkein mielenkiintoisimpia aihealueita :-)

   Vastaa
 2. Tuiku 7.6.2017

  Hei, aivan superrrr mielenkiintoinen juttu! Kiitos, kun jaoit tämän.

  Vastaa
  • Henriikka 7.6.2017

   Jessss, mukava kuulla! Kiitos kovasti. Ilo oli mun puolella.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.