2 x Berliini: Gluteenittomat brunssit

Niin sitä vaan istutaan brunsseilla ja nautitaan Saksanmaasta. Luksusta on, että voi aloittaa päivän brunssilla. Vielä suurempaa luksusta on, että hinta on puolet Suomen hintaa pienempi, eivätkä brunssiajat rajoitu vain viikonloppuun.

Kävimme eilen ja tänään kotiaamiaisen sijasta istumassa aamupäivää kahdessa kahvilassa. Keliakiani vuoksi matkoilla saa olla aika tarkkana, missä mitäkin suuhunsa laittaa. Googlettelun ja tuttavien suositusten perusteella löysimme kaksi leppoisaa brunssipaikkaa, joista myös tällainen gluteenitonta ruokavaliota noudattava nautti suhteellisen huoletta. Molemmat vinkit sopivat kasvisruokavaliolle ja oikein hyvin myös täysin vegaaneille.

IMG_1037 (kopio)

1. Cafe Morgenrot  

Kastanienallee 85
10435 Berlin

Tämä brunssi ei ole täysin gluteeniton. Kaikki on kasvista, suuri osa vegaania, mutta soveltuu myös keliaakikolle. Sämpylät, puurot, mysli ja murot pitää jättää suosiolla muille, mutta hinta/laatusuhde on mielestäni silti kohdillaan. Henkilökunta oli vähän pihalla gluteenista kysyttäessä, mutta takahuoneesta haettiin kuitenkin omaa leipää ja buffetista pystyi syömään hedelmäsalaattia, muita salaatteja, hummusta ja monia muita dippejä, jugurtteja, juustoja ja hilloja.

Kokemus on hyvin berliiniläinen. Maksu tapahtuu omantunnon ja taloustilanteen mukaan välillä 6-10 euroa (juomat maksaa erikseen, esim. iso kahvi 2,20€). Tunnelma on hyvä ja brunssi on auki viikonlopun päivien lisäksi myös perjantaisin. On todettava, että keliaakikko ei varmasti saa brunssista yhtä paljon kuin ”kaikkisyövä”, mutta alle kympin hintaan tämä oli oiva kokemus. Kun lähtee nolla-tason odotuksista liikkeelle, tällaisten paikkojen kohdalla ilahtuu valtavasti.

IMG_1043 (kopio) IMG_1054 (kopio)IMG_1045 (kopio)IMG_1059 (kopio) IMG_1065 (kopio) IMG_1072 (kopio) IMG_1078 (kopio) IMG_1156 (kopio)

2. Ohlala

Mainzer st 18
10247 Berlin

Tämä brunssi on täysin gluteeniton ja täysin vegaani. Brunssi on lauantaisin ja sunnuntaisin. Hinta on 12,90€ (juomat maksaa erikseen, esim. kahvi 1,70€) ja sen maksaa mielellään, kun tietää että kaikki soveltuu varmasti. Tämäkin brunssi tehdään paikan päällä ja toimii myös all you can eat -periaatteella. Tarjolla on hedelmiä, leipää, levitteitä, hilloja, salaatteja, leivoksia ja lämmintä ruokaa. Tarjonta vaihtuu joka viikonloppu, mutta vegaanisuus ja gluteenittomuus on taattuja kriteereitä. Brunssi oli herkullinen ja paikka suloinen, joskin myös hivenen liian vaaleanpunainen omaan makuuni.

Ulkomailla gluteenittomuus ja vegaanisuus tunnutaan usein yhdistettävän. Eli vaikka keliaakikkona voisin syödä jugurttia, juustoja ja leikkeleitä, tämän paikan vegaani-kriteeri jättää ne pois buffet-pöydästä. Itseäni asia ei haittaa, mutta pekonia rakastavan keliaakikon kannattaa suunnata muualle. Myös soija-allergiselle tämä paikka on kehno. Muille suosittelen erittäin lämpöisesti, tästä jäi hyvä mieli.

IMG_1184 (kopio)IMG_1165 (kopio)IMG_1182 (kopio) IMG_1174 (kopio)IMG_1151 (kopio)IMG_1176 (kopio)IMG_1185 (kopio)

Onko kellään muita vinkkejä hyvistä gluteenittomista tai keliaakikolle soveltuvista brunsseista Berliinissä?
Olisi mukava niputtaa paikkoja yhteen niin omien kuin muidenkin tulevia reissuja varten.

Entä ihan ”tavallisia” brunsseja Berliinissä? Mikä on paras kokemuksesi? Minne et menisi uudestaan?

Pian loppuu matkajutut, ei huolta immeiset. Nyt sushia ja sympatiaa.

– Henriikka

HUOM! BLOGI SIIRTYY 1.12. LÄHTIEN OSOITTEESEEN WWW.AAMUKAHVILLA.FI

1 kommentti

  1. AINO 24.11.2014

    Voi ihanuutta nämä vinkit! Justiinsa sovin ystävän kanssa että ensi vuoden alkupuolelle varataan lennot (huraa veronpalautuksille!), ja hyvin todennäköisesti lähdemme juuri Berliiniin. Erityisesti tämän jälkimmäisen brunssin pistän korvan taakse, kiitos!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.