Miten kasvimaitoja voi käyttää?

Kaupallinen yhteistyö: GoGreen & Asennemedia

Kaikki alkoi soijamaidosta. Vähitellen siirryin vahvempiin; kaura- ja mantelimaitoon. Jätin soija- ja mantelijuomista makeutta pois ja siirryin sokerittomiin versioihin. Myöhemmin rinnalle tulivat esimerkiksi kookos- ja cashewmaito.

Kasvimaidoista, virallisesti kasvijuomista, on tullut olennainen osa jääkaappiamme ja ruokavaliotamme.

Missä sitten käytämme kasvimaitoja? Milloin reseptin maidon voi korvata kasvimaidolla? Itse käytän sääntöä: koska vain. Maku voi vaihdella vähän, joten jokainen varmasti löytää kokeilemalla oman suosikkinsa kuhunkin tilanteeseen.

Tässä muutama esimerkki kuluneelta viikolta, kun käytin kasvimaitoa:

Smoothiet

Suosituimman aamusmoothiemme resepti kuuluu näin:

Laita blenderiin yksi banaani, 2 dl pakastepuolukkaa ja 2 dl mantelimaitoa. Sekoita. Kaada lasiin, nauti.

Juuri tästä smoothiesta lähtikin innostuksemme kasviperäisiin juomiin. GoGreenin kasvimaidot ovat ihanissaihanissa pastellisävyisissä pakkauksissa, ja Mantelijuoma Original on vaaleanvioletissa tölkissä. Mantelimaidon sijasta voisin käyttää mitä vain kasvimaitoa ja kun makuun tottuun, voi helposti siirtyä luomuuun ja sokeroimattomaan vaihtoehtoon.

Puuro

Kuvien aurinkopuuro on syntynyt gluteenittomasta kaurapuurosta, johon on lisätty reilusti siemeniä. Päällä on sharon-viipaleita, pakastetyrniä ja kookoshiutaleita, minkä lisäksi päälle on hulautettu GoGreenin makeuttamatonta kookosjuomaa.

Kasvimaitoja voi käyttää hyvin niin puuron valmistuksessa kuin myöhemmin puuron rinnalla. Itse totuin maidosta poikkeavaan makuun hetkessä ja nautin myös siitä, että eri kasvijuomia käyttämällä puuroihin saa eri makuja.

Kahvi

Maitokahvi taitaa olla monille se tyypillisin tapaa käyttää kasvimaitoja? Halu perinteisen maitokahvin korvaamiseen kasviperäisellä saattaa johtua esimerkiksi terveys-, erikoisruokavalio- tai makusyistä, mutta monilla on taustalla myös eettisiä valintoja.

Meidän kaapista löytyy aina vierasvarana vähintään yhtä kasvimaitoa kahvin kyytipojaksi. Usein se on mantelimaitoa, mutta ylläolevailla laskiaiskahveilla ystävän kahvissa oli GoGreenin makeuttamatonta luomusoijajuomaa. Lisäksi kokeilimme ensimmäisen kerran kahvissa myös cashewjuomaa.

Toinen tykkää toisesta, toinen toisesta. Kokeilemalla selviää.

Leivonta, ruoanlaitto

Viimeisenä, mutta myös arkemme olennaisena asiana, on ruoanlaitto ja etenkin leivonta. Viikonloppuna käytin GoGreenin makeuttamatonta kaurajuomaa, kun tein gluteenittomista kaurajauhoista amerikkalaisia pannukakkuja (tällä ohjeella).

Minulla on usein kauramaitojen kanssa hankaluuksia, sillä ne ovat harvoin gluteenittomia. GoGreenin on, ja lisäksi purkkiin on lisätty kalsiumia. Molempi parempi.

Kakkujen ja muiden leivonnaisten lisäksi käytämme kasvimaitoja niin kastikkeiden, keittojen kuin esimerkiksi perunamuussin teossa. Käyttätapoja kyllä riittää.

Luulen, että iso joukko lukijoistani käyttää jo kasvimaitoja ahkerasti. Ehkä joukossa on kuitenkin myös jokunen, joka vielä jännittää uusia makuja tai ei keksi kasvijuomille käyttötarkoituksia. Toivon, että tämä kirjoitus auttoi ja inspiroi heitäkin asiassa eteenpäin.

Ei tarvitse olla vegaani käyttääkseen kasvimaitoja arjessaan. Vaihtelu on mukavaa ja kasvimaitojen maailma kiehtova.

Iloista päivää kaikille! Torstai on viikon paras päivä.

-Henriikka

7 kommenttia

 1. Saimi 2.3.2017

  Hei loistavaa, kiitos tästä! Kasvimaidot oniin periaatteessa tuttuja, mutta niiden käyttöä voisi toden teolla lisätäkin. Itse en allergioiden takia voi käyttää manteli- ja soijamaitoja, mutta kiva kuulla että kauramaidon rinnalle on olemassa tuo kookosmaitokin – miten en ookaan sitä tajunnut!

  Käyttäytyykö kasvimaidot jotenkin eri tavalla vs. tavallinen maito esim. kuumentaessa? :)

  Vastaa
 2. Inkeri 2.3.2017

  Jiihaa kasvimaidot rules! Puurosta tulee parempaa, olo on parempi ja Pirkka tekee nykyään kotimaista kauramaitoa joten ei tuu hiilijalanjälkituskia, winwin!

  Vastaa
 3. OK 2.3.2017

  Kyllä! Maidottomuus on nykyään arkea ja siksipä monenlaiset kasvimaidot ja -jugurtit on tullu tutuksi. Mut viime aikoina oon havahtunu siihen, että soijamaidon ja muutenkin soijatuotteitten kanssa on syytä olla tarkkana, soija kun on aikamoinen hormoonihäiritsijä. Eli ei soijaa päivittäiseen käyttöön.

  Vastaa
  • Vegaani vuoden verran 3.3.2017

   Tämä on muuten sitten yllättävän sitkeä urbaanilegenda, mutta ei pidä paikkaansa. Soija on ihan turvallista. Sen haitoista ei ole tieteellistä näyttöä. Normikäytössä varsinkin, monipuolisen ruokavalion lisänä tosi jees. Toki esim. itse käytän mieluummin kaurapohjaisia tuotteita. Tulevat lähempää ja maidot ovat itsessään makeita eikä lisättyä sokeria siten tarvi. Makeuttamattoman soijamaito kun on aika… tyly :D Hienoa että kasvimaitovalikoima aina vaan kasvaa, jokaiselle löytyy kyllä lemppari! Vinkkinä että kahviin parasta on Rainbown (tai ehkä Lidlinkin) kauramaito: ei varmasti sakkaannu.

   Vastaa
   • OK 4.3.2017

    Kokemuksesta voin sanoa että ihan normikäytössä on ollu vaikutusta. Tohtorin suosituksesta sekin kokeiltiin, että soijatuotteet kokonaan pois, ja niin vain alkoi ihminen voida (lääketieteenkin valossa) paremmin. Joten ei ehkä mustavalkoisesti kannata olla sitä mieltä että jos tiede ei oo jotain todistanu, niin sitä ei oo olemassa. :D

    Vastaa
 4. Riikka 3.3.2017

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Kun ruokavaliosta jättää pois maitovalmisteet (varsinkin, jos ruokavalioon ei kuulu kananmunaa tai kalaa) olisi hyvä tarkastaa, että mm. kalsiumia, D-vitamiinia ja jodia saa ruokavaliostaan muista lähteistä. Täydennetyt kasvijuomat ovat usein hyviä kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä, mutta luomutuotteisiin ei näitä ravintoaineita lisätä. Jodia vegaaniruokavaliota noudattava saa lähinnä jodioidusta suolasta ja merilevästä, jossa jodin määrä taas voi olla haitallisen suuri. Pähkinä- ja mantelijuomissa itse pähkinän tai mantelin määrä on usein minimaalinen (GoGreenin mantelijuomassa 2 %) ja jos valitsee vielä luomuvalmisteen, niin tulee maksaneeksi lähinnä mantelilla tai pähkinällä maustetusta vedestä. Täydennettyä soijajuomaa (ja kaurajuomaa) lukuunottamatta kasvijuomat eivät siis ravintosisällöltään korvaa maitovalmisteita, mutta muita hyviä ominaisuuksia niillä toki on mm. ympäristönäkökulmasta.

  Vastaa
 5. Maris 3.3.2017

  Luuletko, että toi GoGreenin kookosmaito menee kahvin kanssa ihan noin kylmänä? On tullut testattua Alproa, joka ei sovi ollenkaan, mutta KoKo:n kookosmaito sopii hyvin. KoKoa taitaa kuitenkin saada vain Briteistä, jos en oo ihan väärässä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.