The Zepra has landed.

Seeprat tunnetaan mustavalkoisesta raitakuvioinnistaan. Kullakin kolmella seepralajilla on toisista selkeästi erottuva raitakuviointi ja asiantuntija voi yhdellä silmäyksellä erottaa, mikä seepralaji on kysymyksessä.

Oma kysymyksensä on se, että miksi seepralla on raidat. Jo Darwinin ajoista lähtien biologit ovat hakeneet selityksiä raidoille. Kysymys on aiheuttanut laajaa pohdintaa, ja monenlaisia syitä raidoitukselle on esitetty. Desmond Morris on kirjassaan ”Miksi seepralla on raidat” paneutunut laajasti aiheeseen. Hän esittää yhdeksän erilaista teoriaa, jotka selittävät seeprojen raidoituksen syitä.

Jos Desmond Morrisilla oli 9 teoriaa seepran raitoihin, niin mulla on yhdeksän hyvää teoriaa siitä,
miksi tämä turkki oli hyvä ostos:
1) Se on second handia ja kaikki jo-tehdyt-turkit kannattaa käyttää hyväksi -Uusia ei tarvitse tehdä.
2) Se on Fidalta, ja tuotto menee hyväntekeväisyyteen.
3) Se on törkeän kaunis. Olen palavasti rakastunut häneen.
3) Se oli edullinen. Alkuhinnaltaan 85 euroa, mutta ainakin Lönnrotinkadun liikkeessä on nyt turkit puoleen hintaan.
4) Se on pehmeä (Ehkä liiankin pehmeä? Kaikki koskettelivat minua koulussa).
5) Se on lämmin. Käytännössä voin kulkea tulevat talvet vain tämä päälläni.
6) Se on uniikki. Kadulla ei hetkeen pitäisi kävellä samanlaista vastaan. 
7) Se on suomalaista tuotantoa, Pirkolan Turkis Oy:lta.
8) Se on ikuinen. Tai ainakin monen sukupolven kestoinen. Lapsenlapsenlapseni sitten joskus hiihtelee maailmanlopun partaalla olevan, ilmansaasteiden sekaisen maailman laitaa tämä päällään.
9) Se saa minut tuntemaan itseni hyväksi. Ja mukavaksi. Ja naiseksi. Ja se on hyvä tunne.
Looking good? Olen tyytyväinen. Mutta nyt alkaa muuttopakkaus, joten sanon heihei ja alan kääriä rakkaita astioitani Kirkkoon ja Kaupunkiin. Samalla surren sitä, että myös Helsingin Sanomien koko on tätä nykyä surkea paketoimisille.
-Henriikka
Ps. Jo yli 30 villasukka-postittajaa! Happy. Kaikista viesteistä eniten sykähdytti kuitenkin tämä:

”Moi Henriikka,

olen Eszter, minulla olisi villasukkahomman liittyvä kysymys. Mäkin haluaisin osallistuin siihen, mutta asun Unkarissa, siksi kysyn, että olisiko se kuitenkin mahdollista? Muuten olen suomen kielen opiskelija ja luen blogiasi usein, on hyvä saada tänne Unkariin vähän suomalaista meininkiä :) Siis kiitos saman tien!

Terveisin Eszter”

32 kommenttia

 1. marika 23.3.2013

  en ymmärrä mikä se on että kaikkea perustellaan noin että ”kerta se on jo tapettu, kai se pitää hyväki käyttää” tämän perustelun olen kuullut liian monta kertaa niin turkkien kuin uhanalaisten eläintenkin syömisen puolesta. idea on nimenomaan vastustaa esimerkiksi nyt turkisten tuotantoa, ostamatta jättämisellä. mutta en tuomitse, ihmettelen vain aina tuota perustelu tapaa :)
  ps. tekoturkki on ihan yhtä lämmin. tosin ei ehkä yhtä ympäristöystävällinen mutta pidän eläinten hyvinvointia tärkeämpänä.

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Siis mun oma mielipide on kuitenkin se, että se olisi vielä typerämpää, että jätettäisiin käyttämättä turkit, joita tämä maa on pullollaan. Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta en ehkä ole riittävän fanaattinen asian kanssa, että ostaisin mieluummin uuden takin, kun käyttäisin second hand -turkkia.

   On hyvä, että tämä asia herättää keskustelua. Arvasin sen etukäteen ja on kiinnostavaa kuulla argumentteja puolin ja toisin.

   Vastaa
 2. Hennesolmu 23.3.2013

  Tavallaan ymmärrän perustelusi. Mua kuitenki itteäni hirvittää vintage- ja tekoturkkien käytössä se, että kukaan ei voi tietää niiden alkuperää. Ja kun turkkeja näkyy enemmän katukuvassa, ne alkaa sitten kiinnostaa useampia, ja joku saattaa ostaa ihan uuden aidon turkin siitä johtuen kun ne on nyt just niiin in. Eikä tuo kyseinen ”joku” voinut tietää, että ne muodikkaat ihmiset käyttää kirppisturkkeja.

  Ai nii, ja musta turkit on vaan törkeen rumannäkösiä, mutta se nyt on vaan minun mielipiteeni, kuten kaikki muukin tässä kommentissa.
  Oikeesti oot aika ihana, kukaan ei ole minunkaan silmissäni täydellinen :)

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Niin kuin joku alempana mainitseekin, mua taas hirvittää ajatus, että mun pitäisi kantaa vastuuta ympärillä kävelevien ihmisten egologisesta elämäntavasta kaikin tavoin. Tai eihän muistakaan vaatteista nää välttämättä päältä päin, onko ne second handia vai ei?

   Tarkoituksenani ei todella ole herätellä ihmisissä mitään järjetöntä uusien turkkien intoilua, mutta ehkäpä oma vastuunikaan ei ole saada ympärillä olevia ihmisiä valistetuksi turkkini alkuperästä.

   Mutta mutta, asioilla on aina kaksi puolta ja ymmärrän kyllä jollain tasolla myös sun mielipiteen. Erityisesti hymyn nosti kuitenkin huulille tuo sinun rehellisyytesi: ”Ai nii, ja musta turkit on vaan törkeen rumannäkösiä” Haha. Mahtavaa. Ja hienoa, etten ole silmissäsi täydellinen, huh olisi aikamoinen vastuu kannettavana.

   Vastaa
 3. Anonymous 23.3.2013

  oi ihana tämä eszter ♥♥♥

  Vastaa
 4. Eszter Tóth 23.3.2013

  Ai kun kiva, että täällä lukijoita arvostetaan! :)

  Vastaa
 5. Anonymous 24.3.2013

  hmm. vähän järkytyin kyllä. siitä että tuo on oikeaa kuollutta eläintä. toisaalta second hand -perustelu on tavallaan ihan järkeenkäypä. ja mikä minä olen ketään tuomitsemaan.

  miksi muuttopakkailuja, mihin muutatte?

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Kuollutta eläintä ovat myös useat nahkakengätkin ja lihansyöjien suuri osa vatsaan siirtyneestä ruoasta. :–) Ehkäpä tässä asiassa ei tarvitse päättää puolta. Asioilla kun on tapana olla aina kaksi puolta. Totta kai näen itsekin tässä asiassa myös huonoja puolia.

   Arabianrantaan muutto tapahtui lauantaina, ihanaa!

   Vastaa
 6. miijamarya 24.3.2013

  Jännittävää, oot kolmas turkiksen ostanut bloggari tän lopputalven /alkukevään aikana (mun seuraamista blogeista edelle kerkes motherfucking fashion- Laura ja mungolife- Anna), ja sitten taas muutama bloggari (mm. mademoiselle pigalle Irene) on aika jyrkästi tuominnut nää turkisten esille nostot just tuon muoti-ilmiön vuoksi, mitä täälläkin muutama peräänkuuluttaa.

  Ite ihmettelen, mihin taas häviää yksilön(lukijan) vastuu omasta käytöksestä ja ekologisista päätöksistään. Eli on kohtuutonta syyttää paria suomalaisbloggaria siitä, että turkikset nousis ”muoti-ilmiöksi”, etenkin, kun ne on pysyneet siellä muodin harjalla jo enemmän ja vähemmän vuosikymmenet.

  Itse en ostaisi uutta turkista, ja luulenpa, ettei kovin monella blogin lukijallakaan oo mahdollista tehdä tuhansien eurojen ostosta päähänpistona ”kun se Henriikan turkki on niin magee” – eli ne, jotka uusia turkiksia ostaa, ostaa ne varmaan jokatapauksessa, nostettiin niitä blogeissa esille tai ei. Itse en näe mitään pahaa second hand turkkien käytössä ja aion varmasti käyttää mummini turkkeja sitten, kun mummista aika jättää ja turkit minulle periytyy. Uutta en itsekkään ostaisi.

  Niin ja toi sun turkki, ihan sun näköinen, eli nappiostos :)

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Tässä oli kyllä suuresti paljon hyviä pointteja. Kiitos, kiteytit omia ajatuksiani paljon.

   Ja hauskaa, en olekaan itse noita kyseisiä blogeja niin paljon seuraillut, että olisin turkki-keskustelusta täysin tietoinen. Täytyykin käydä seuraamassa, mitä ihmiset ovat asiasta ajatelleet.

   Ja samoin aion minä käyttää mummini vanhoja turkiksia, vaikka toivon myös että ajallaan tuo turkistarhaus lopetettaisiin. Seinään sitä ei kuitenkaan saisi lopettaa, siinä on niin monen ihmisen elanto kiinni.

   Vastaa
 7. Anonymous 24.3.2013

  Ää. Olet ihana, suloinen ja herttainen, mutta tuon turkin olisit mielestäni voinut jättää ostamatta. :/

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Kiitos kiitos kivoista sanoistasi. Itse olen turkkiostokseeni tyytyväinen, mutta arvostan mielipidettäsi.

   Vastaa
 8. Anonymous 24.3.2013

  Mut mietippä sitä seepraraukkaa, joka on joutunu elää siinä pikkuhäkissä…

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Mä en ole aivan varma, onko tämä kommentti tosissaan kirjoitettu? Uijui, joka tapauksessa teen selväksi kaikille nuorimmillekin lukijoille, ettei tämä tietystikkään ole seepraa.

   Jos tämä oli huumoria, niin se oli erittäin hyvää sellaista.

   Vastaa
 9. Essi 24.3.2013

  äkkiä kuvia sinusta tämä päällä! (—————-:

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   OIJOJOI! Alkaa olla jo ehkä liian kevät turkin käytölle. Josko ritä vielä ehtisi napata joitain kuvia?

   Vastaa
 10. julia 25.3.2013

  Kovasti rupesin mietimään, että onkohan tämä Eszter sama unkarilainen, suomea puhuva Eszter, joka surffasi meidän sohvaa viime kesänä :’-)

  Vastaa
  • Eszter Tóth 25.3.2013

   Moi Julia, olen :D

   Vastaa
  • julia 25.3.2013

   Hi, hassua! Kivaa kuulla susta :-)

   Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Tämähän on aivan kuin Salatuista Elämistä! Tervetulos Eszter vaan meidän sovhalle sitten, kun Helsinkiin olet tulossa.

   Vastaa
 11. Anonymous 25.3.2013

  Heippa, tää ei nyt liity tähän kyseiseen postaukseen, mutta kirjoitanpahan kuitenkin. Että mun mielestä on ihanaa ku ootte naimisissa!! Omat vanhempani ovat olleet 32 vuotta naimisissa ja isovanhempani 57 vuotta ja itellä on aina ollu unelmana mennä naimisiin sitten joskus isona, ja toivottavasti, toivottavasti elää onnellisena yhdessä elämän loppuun asti. On selvää että avioliittoa arvostetaan vähenevissä määrin ja yhä harvempi avioituu, kun taas yhä useampi eroaa. Mun mielestä avioliitto on todella jees. Kuvien ja blogin tekstien perusteella mulle on muodostunu kuva, että ootte ihana ihana pari. Kaikkea hyvää teille!!

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Tää sai mut kyllä liikutuksesta suunnilleni. Aivan ihana kommentti, kiitos sinulle siitä.

   Ja kyllä, en ole koskaan nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin avioutumisen. Tai tietenkin, jos en olisi löytänyt ihmistä rinnalleni, niin asia olisi ollut toisin. Mutta en voisi olla enempää onnellinen, kuin nyt kun olen naimisissa. Janne on ihana ja elämä on ihanaa ja avioliitto on erittäin jees.

   Kaikkea hyvää myös sulle ja kiitos vielä.

   Vastaa
  • Anonymous 2.4.2013

   :) onpa hyvä! aivan ihanatatata. yksi ystävä meni kans nuorena, reilu parikymppisenä naimisiin, ja on sanonu että avioliitto on ollu elämän onnellisinta aikaa. :) kiitos sinullekin!! t: sama ano

   Vastaa
 12. Anonymous 26.3.2013

  Toivon, että kaikki second hand -turkisten käytön kommenteissaan tuominneet on täysin vegaaneja eikä käytä edes kirppikseltä ostettuja nahkakenkiä, koska muuten toi on aika turhaa moralisointia. Roskikseenko ne tuhannet kirppisturkit pitäisi heittää? Se ei varmaan hirveästi lohduttaisi niitä kuolleita eläimiä.

  Vastaa
  • Anonymous 26.3.2013

   ja siis ihana takki mun mielestä!

   Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Juuri sitä samaa ihmettelen itsekin, että pitäisikö kaikki tehdyt turkikset sitten polttaa ja hävittää? Ja valmistaa uusia takkeja kaikkien kadotettujen edestä?

   Kiitos kovasti!

   Vastaa
 13. Anonymous 26.3.2013

  eipä yllätä että edelliseen kommenttiin lisättiin peräkaneetti ”ihana takki”. hämmästyn aina, kun muuten eettisiä arvoja noudattavat ihmiset on valmiita pyörtämään periaatteeitaan koska joku vaan on ”ihana”. kraah.

  Vastaa
  • Henriikka 1.4.2013

   Ymmärrän kyllä ajatuksesi hyvin. Ehkä tässä tapauksessa ei kyse kuitenkaan ollut siitä, onko takki hieno vai ruma. Mielestäni niin rumat kuin hienotkin turkikset tulisi ottaa käyttöön ja jättää valmistamatta uusia, nyt kun niitä on tehty maa pullolleen.

   Vastaa
 14. Anonymous 19.4.2013

  Et taida ymmärtää, että vaikka kuinka olet olevinasi ”eläinten puolella” ostamalla käytetyn second hand -turkiksen, niin käyttämällä turkiksia olet jo valinnut puolesi: kannatat turkistarhausta. Turkistuotteiden (olivat ne sitten teko- tai second hand- turkiksia tai aitoja turkiksia) käyttäminen julkisesti on aivan sama kuin huutaisi torilla ”go turkistarhaus!”. Mutta jos haluat sulkea silmäsi turkistarhauksen epäkohdilta ja käyttää turkiksia perusteena se, että turkikset ovat ”törkeän kauniita”, niin olkoon sitten niin.

  Vastaa
  • Henriikka 24.4.2013

   Voi, kylläpä tämä kuulostaa mustavalkoiselta. Mutta jos se tosiaan on niin, niin ehkä en olekaan ”eläinten puolella” vaan ”ympäristön puolella”. Olen edelleen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että turkistarhauksen voisi lopettaa.

   – En käytä kauneutta yksinomaan perusteena, vaan sitä, että maailmaan on turha saattaa lisää materiaa jos vanhojakin voi käyttää.

   Mielenkiintoisia pointteja turkisdepattiin täältä: http://www.outsapop.com/2013/03/furry-debate.html

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.