Oma pikkuloma perheloman jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki

Saavuimme sunnuntaina Lapista. Olimme viettäneet reilun viikon intensiivisen ja hyperaktiivisen perhe- ja urheiluloman Pyhällä ja sen huomasi: kroppa oli mustelmilla ja joka paikkaa kolotti sopivasti, mieli oli sosiaalisen energian suhteen loppu kulutettu.

Totesimme junassa Jannen kanssa, ettei tämä nyt mikään parisuhdeloma ollut, eikä sellaista tosin oltu lähdetty hakemaankaan. Vaan taktisesti olimme varanneet sunnuntailta maanantaille hotellihuoneen. Janne palasi vasta maanantaina puolelta päivin takaisin töihin, ja näin saimme jatkettua lomaa vielä vuorokaudella ihan kahdestaan.

Lähtökohtaisesti kaipasimme vain mielettömän hyvät yöunet ja hetken yhteistä aikaa vain. Nämä kaksi kriteeriä hoituu kohdallamme helposti, kun nukumme molemmat hyvin vaikka sementtimyllyssä. Mutta kaikki muukin oli tietysti ihanaa extraa.

Hotelliksi valikoitui uusi Scandic Helsinki Airport. Meidän oli määrä käydä vierailemassa Joutsenmerkki-yhteistyön vuoksi yhdessä ympäristömerkityssä hotellissa ja päätimme valita pränikän lentokenttähotellin. Ei ollut hassumpi idea, että pääsee uudenuutukaisten peittojen ja tyynyjen sekaan nukkumaan ja saa ylipäänsä kokeiltua hotellin, jolle saattaa joskus kätevän sijaintinsa vuoksi olla tarvetta.

Joutsenmerkistähän kirjoitin jo laajemmin tammikuussa, mutta nyt pääsin käytännössä tutustumaan, mitä merkki hotellin kohdalla tarkoittaa.

Kuljimme lentokentältä parin sadan metrin matkan hotellille, astuimme sisään perinteisen toimistohökkelin oloiseen rakennukseen ja nousimme varsin tavallisella hissillä rakennuksen kolmanteen kerrokseen. Oli kuitenkin melkoinen yllätys, kun kolmannesta kerroksesta paljastuikin upeasti sisustettu, lasikattoinen hotelliaula ja vastaanotto. Kontrasti oli melkoinen. Lentojen ääneet eivät kaikuneet sisään ja tuntui kuin aikaa olisi sopivasti hidastettu.

Raahustimme reissun ryytäminä, hiukset likaisina tiskille ja saimme huonekortit. Parin tunnin levon ja suihkun jälkeen alkoi taas näyttää kirkkaammalta. Onneksi sunnuntaina pystyi jo syyttäämään kaikesta väsymyksestä kellojen siirtoa.

Illallista nautimme sopivan  fiinisti  rennosti alakerran ravintolassa. Mikä onni oli katsoa toista silmiin kokonaiset pari tuntia. Alla olevassa kuvassa on oma oloni aika hyvin taltioituna – tuolta näyttää viinilasiin onnellisuuttaan hymyilevä nainen.

Minulla oli alkuruoaksi kurpitsacappucinoa ja pääruoaksi vegeburgeri. Janne valitsi makuja pohjolasta, kaloja ja poroa, sekä sienirisottopyöryköitä. Etenkin alkuruoat olivat todella hyviä, eikä niiden rinnalla kulkenut Risukkakaan varsinaisesti haitannut. Jälkiruokaan päästessä olin niin täynnä (leivän syöminen on ainainen nälkäisen amatöörimoka), että otin kahvin kanssa vain vaivaisen pallon vaniljajäätelöä kinuskikastikkeella, vaikka jälkkäri on nimenomaan se, jonka kanssa yleensä revittelen. Janne sai kuin saikin koko päivän himotellun suklaakakun.

Jannea nauratti, kun silmieni tippuessa kiinni ennen kymppiä, yritin todistella tilannetta kesäaikaan vaihtumisella:

”Mutta kellojahan siirrettiin! Kyllä mua saakin väsyttää, kun oikeesti kello on vaikka mitä!”
”Kuules nyt, kelloja siirrettiin eteenpäin.”

Wuuups. Onneksi nukkumaanmenoa ei tarvinnut kuitenkaan odottaa pitkälle yöhön ja saimme toivotut yöunet. Kotona meillä on tuplapeitto, joka on minun makuuni talvisin vähän liian ohut. Otinkin sitä suuremmalla syyllä kaiken ilon irti supermuhkeasta peitosta, jonka alla nukkumatilani oli juuri täydellinen karhunpesä.

Scandicin kaikilla hotelleilla on Suomessa Joutsenmerkki.

Myös seuraavat hotellit ovat Joutsenmerkittyjä: Hilton Helsinki Airport, Hotel Green Star Joensuussa, Airport Hotel Oulu, Hotelli Lasaretti Oulussa ja Hotel Savoy Tallinnassa. Myös muista Pohjoismaista löytyy reilusti Joutsenmerkittyjä hotelleja.

Mitä merkki sitten käytännössä hotelleille tarkoittaa?

Joutsenmerkitty hotelli, ravintola tai kongressikeskus ottaa ympäristön kokonaisvaltaisesti huomioon ja täyttää Joutsenmerkin tiukat vaatimukset. Merkki edellyttää kasvisruoan tarjoamista joka päivä ja luomutuotteiden runsasta käyttöä, kieltää geenimuunneltujen (GMO) ruoka-aineiden käytön ja uhanalaisten kalalajien – kuten ankeriaan tai kotimaisen villitaimenen – tarjoilun. Joutsenmerkki on ainoa ympäristömerkki, joka asettaa hotelleille tiukan ylärajan energian- ja vedenkulutukselle sekä jätteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrälle. Lisäksi Joutsenmerkityn yrityksen ympäristötyöhön kuuluu kemiallisten tuotteiden käytön vähentäminen. Joutsenmerkitty hotelli suosii myös omissa hankinnoissaan ympäristömerkittyjä tuotteita, esim. painotuotteissa.

Aamulla Janne sai ravistella tunnin verran lahnanruumistani, että sain kammettua itseni ylös karhunpesästäni. On se erikoista, että viikon rymyäminen Lapissa voi tällä tavalla viedä voimat ja energiavarastot, vaikka koko ajan on ollut vain ihanaa!

Aamiaisella sain onneksi juoda kolme kuppia kahvia, joten tokenin kyllä lopulta. Uusi viikko odotti edessä palavereineen ja deadlineineen. Se tietää reilusti loppuun tehtäviä töitä, kun kuukauksi loppuu tällä viikolla, lankalauantaihin. Scandicin aamiaistahan olemmekin käyneet vuosi sitten kokeilemassa, kun he tekivät isoja uudistuksia erityisesti erityisruokavalioisille ja allergisille. Syötävää löytyi tälläkin kertaa enemmän kuin edes jaksoi kantaa tai syödä.

Päivän hyvä työ tuli tehtyä, kun huomautin aamiaisestaan nauttivalle naiselle, että hän oli pukenut paitansa nurin päin, ja pesulaput liihottelivat saumoista. Voiton vei kuitenkin henkilökunta, joka jakoi muutamalle paikalla olevalle lapselle Kinder-munat. Hetken ennätin toivoa, että minullekin liikenisi yksi, vaan turha toivo. Alkossa sentään kysytään vielä papereita.

Ihana pikkuloma käynnisti tekemisen täyteisen viikon, jonka päättää toivottavasti seesteiset pääsiäispyhät. Huomisen kohdalla kalenterissa on kuitenkin siellä jo pitkään seissyt merkintä puuhapäivästä. Olen antanut jo puolitoista vuotta sitten ystävälleni lahjaksi päivän täynnä yllätyksiä ja päivämme starttaa jo aamuvarhaisella.

Paras siis lähteä nukkumaan. Jos vaikka nukkuisi edes puoliksi niin hyvin kuin hotellissa.

-Henriikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.